Startpagina Actueel

ABS houdt symbolische actie met oranje en rode kruisen en doodskist aan kabinet Zuhal Demir

“Ik ben geen boeman, hoor. Ik betreur ook dat er niet vroeger werd ingegrepen in verschillende dossiers. Problemen die al vele jaren aanslepen, moeten we nu aanpakken.” Dat was de boodschap die Vlaams minister Zuhal Demir meegaf tijdens een protestactie van ABS-militanten. “Voor ons is het genoeg.”

Leestijd : 2 min

Autobestuurders op de Koning Albert II-laan in Brussel keken wat vreemd op: op de groene middenberm voor het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) hadden ABS-militanten symbolisch rode en oranje kruisen (verwijzend naar landbouwbedrijven in die gekleurde gebieden) in de grond geslagen en een doodskist geplaatst. En daarvoor enkele boerderijdieren in miniatuur om het belang van de familiale landbouw te benadrukken. ‘Geen boerenkerkhof in Vlaamse velden’ was de duidelijke boodschap. Niks nieuws onder de zon, want op het pamflet prijkt nog een karikatuur van... vorig Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege.

Het is 1 voor 12

Voor het ABS, JABS en VABS is het niet 5 maar 1 voor 12. “Nog altijd beseffen velen niet hoezeer de familiale landbouwbedrijven vandaag in een lastige situatie zitten, zowel financieel als emotioneel”, aldus Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat.

Landbouworganisaties slaan al jaren nagels op dezelfde kop: met de vraag aan beleidsmakers om in positieve zin actie te ondernemen en weer een toekomstperspectief (en rechtszekerheid) te bieden aan onze Vlaamse bedrijven. Niet in het minst voor jonge boeren, die meer en meer twijfelen of ze wel zullen doorgaan of als ze al dan niet het ouderlijk bedrijven zullen overnemen.

Pamflet aan minister Demir

ABS focust onder meer op het welbevinden van land- en tuinbouwers, dat vandaag - door verschillende redenen - om een eerder laag pitje staat. “Eerste aandachtspunt is welzijn: landbouwers worden vandaag maar al te vaak als potentiële overtreders en schuldigen benaderd. Betrokken ambtenaren moeten op een menselijker manier werken.”

Vlaams minister Zuhal Demir luistert naar de vele verzuchtingen van de ABS-landbouwers.
Vlaams minister Zuhal Demir luistert naar de vele verzuchtingen van de ABS-landbouwers. - Foto: LV

Andere aandachtspunten zijn onder meer het PAS-vergunningbeleid, de onvolkomenheden van de digitale kunstmestregistratie, de evaluatie van MAP6, de voorbereiding van MAP7, het dierenwelzijn, de discussie rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de uit verschillende hoeken landbouwbashing en de hele PFOS-problematiek.

Meer dan voldoende redenen voor het Algemeen Boerensyndicaat om aan Vlaams minister Zuhal Demir, onder meer bevoegd voor Omgeving en Milieu, een pamflet af te geven. De minister luisterde naar de grote verzuchtingen van de verschillende ABS-militanten. Hun verhalen zijn eensluidend: een rechtszeker kader en flankerende beleidsmaatregelen is zo belangrijk voor de toekomst van de landbouw in Vlaanderen.

Vlaams minister Zuhal Demir beseft de draagkracht van de ABS-actie en de vele vragen. “Ik ben geen boeman, hoor. Ik betreur ook dat er in het verleden in verschillende dossiers niet werd ingegrepen. Sommige problemen slepen al vele jaren aan. Maar er zijn problemen, zoals met de waterkwaliteit, die we moeten oplossen. We moeten ook zorgen dat we niet elders voor een economisch kerkhof zorgen. Ik pleit ook voor voldoende rechtszekerheid”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir. Het ABS vraagt niet langer woorden, maar daden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken