Startpagina Actueel

Onderzoek wijst uit: meelwormeiwitten zijn even gunstig als melkeiwitten

Onderzoek aan Maastricht University bewijst voor het eerst dat eiwitten van insecten even gunstig zijn als de ‘gouden standaard’ eiwitten van melk. Beide eiwitten worden op dezelfde manier verteerd, opgenomen en laten vergelijkbare resultaten zien op het gebied van spieropbouw en herstel. Dat resultaat bevestigt dat eiwit afkomstig van insecten een goede bron is voor de voedselproductie.

Leestijd : 3 min

Protifarm, het toonaangevende Nederlandse agritech-bedrijf dat deel uitmaakt van de wereldleider op het gebied van natuurlijk eiwitten van insecten; Ÿnsect, leverde de meelwormen (Alphitobius diaperinus) voor dit wetenschappelijke onderzoek. Dit is opnieuw een belangrijke stap vooruit en een grote overwinning voor de insectenindustrie en de verdere groei ervan, na de recente toelating door DG Health and Food Safety van de Europese Commissie, die meelwormen veilig acht voor menselijke consumptie.

Aminozuurprofiel

Melkeiwit (80% caseïne en 20% wei) wordt momenteel gezien als hét meest hoogwaardige eiwit. Het onderzoek dat geleid werd door Maastricht University toont aan dat de eiwitten van meelwormen een compleet aminozuurprofiel hebben en makkelijk verteerd worden door de mens. Het vermogen tot stimulatie van spieraanmaak bleek niet te verschillen tussen melkeiwit en eiwit uit meelwormen.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen. Tijdens de spijsvertering worden de eiwitten afgebroken in afzonderlijke aminozuren. Deze worden opgenomen in het bloed en getransporteerd naar de spieren, waar ze gebruikt worden voor spierherstel en spieropbouw. De onderzoekers voegden stable isotope tracers toe aan het voedsel van de larven van de meelwormen (Alphitobius diaperinus). Vrijwilligers kregen een shake met daarin meelworm eiwit.Door de labeling waren de onderzoekers in staat de aminozuren te traceren in het menselijk lichaam; van de vertering van eiwitten tot aan de opname van aminozuren en hun eigenschappen als bouwstenen voor de aanmaak van spierweefsel.

Verteerbaarheid melkeiwitten

Hetzelfde proces werd uitgevoerd met melkeiwitten. Op die manier konden de onderzoekers de verteerbaarheid van beide eiwitbronnen onderzoeken, vergelijken en de eigenschappen voor spierherstel en spieropbouw nagaan.

Maastricht University is een van de weinige universiteiten ter wereld die dit type onderzoek uitvoert. “We hebben unieke stable isope tracers gebruikt om zowel de vertering van meelwormen als het

vermogen om spieren op te bouwen aan te tonen. Het resultaat was niet verschillend tussen eiwit uit meelwormen en melkeiwit. Het is geweldig om te zien hoe het menselijk lichaam beide eiwitbronnen effectief kan gebruiken voor het behoud en het opbouwen van spierweefsel”, aldus Prof. Dr. Luc van Loon, hoofd research.

Ÿnsect gebruikt, inclusief haar voedingstak Protifarm, zeer weinig land en water en heeft het een lage ecologische voetafdruk. Het proces van Ÿnsect en Protifarm is een goed voorbeeld van een kringloopeconomie omdat het geen afval genereert en alles voor 100% wordt gebruikt.

“Kortom, eiwit van meelwormen biedt het beste van twee werelden. Het is een kwalitatief hoogwaardig eiwit dat wordt geproduceerd in een extreem duurzame omgeving. Insecten worden de volgende duurzame bron van eiwitten die perfect overeenkomen met de kwaliteit van melkeiwitten en de duurzaamheid van veel plantaardige alternatieven. Wereldwijd is dit een grote stap in de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten”, vertelt Tom Mohrmann, CEO van Protifarm.

“Deze studie toont opnieuw de uitzonderlijke kwaliteiten van meelwormen aan en hun gunstige effecten op het gebied van sportprestaties en gezondheid. Nadat de effecten van deze eiwitten aangetoond werden op de verlaging van cholesterol, zijn we nu ook in staat bewijs te leveren op het gebied van sportprestaties”, aldus Antoine Hubert, CEO en mede-oprichter van Ÿnsect.

Protifarm heeft reeds gevestigde klanten in de voedingsindustrie, voornamelijk in Duitsland, Nederland, Engeland, Denemarken en België. Naar aanleiding van deze positieve onderzoeksresultaten, is het doel van de Ÿnsect Group om verder aan de weg te timmeren met de productie van insecteneiwitten en daarmee een oplossing te bieden voor de stijgende, wereldwijde vraag naar alternatieve eiwitten en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Als marktleider in de meelwormensector, en met de recente overname van Protifarm, wil het bedrijf zijn ontwikkeling op het gebied van duurzame lange termijn oplossingen voor de wereldwijde vraag naar alternatieve en duurzame eiwitten versnellen.

Ÿnsect

Lees ook in Actueel

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken