Startpagina Actueel

Boerenforum, Wervel, Climaxi en FIAN steunt landbouwers uit de regio rond 3M

Bezorgde burgers, boeren, vakbonden en milieuorganisaties houden vandaag zondag 4 juli om 11 uur een mars voor een gezonde leefomgeving en werkomgeving nadat recent de PFPS-vervuiling door 3M aan het licht kwam. “Boerenforum wil de getroffen land- en tuinbouwers steunen”, zegt Tijs Boelens van Boerenforum.

Leestijd : 2 min

Wij eisen duidelijkheid voor de getroffen boerinnen en boeren en volledige compensatie van de geleden en toekomstige impact”, aldus Tijs Boelens. De compensatie moet aangepast zijn aan de noden van de boerinnen en boeren, met specifieke aandacht voor grondgebonden kleinschalige boeren en boerinnen die via de korte keten, duurzaam en gezond voedsel produceren.

Gezonde, lokale voedselproductie en vruchtbare grond moet centraal staan

“Na 70 jaar beleidskeuzes in de richting van export en industrie, is het dringend tijd voor een ommekeer waarbij gezonde, lokale voedselproductie en vruchtbare grond voor toekomstige generaties voorrang krijgt op winstmaximalisatie en kortetermijndenken.

We moesten ons land verlaten en in de fabriek gaan werken voor meer en betere welvaart, mechanisatie-import-export-chemie-... bracht ons een luxueuze toekomst. Op vandaag hebben ze onze maatschappij ontwricht, minimum lonen voor boeren en arbeiders, natuur vernield en onze vruchtbare akkers vergiftigd.”

Bedrijven die immense winsten hebben gemaakt, moeten eerst saneren

“Tijd om terug contact te maken met onze roots en samen op de akkers gezonde voeding te gaan telen. Maar eerst mogen de bedrijven, die onze akker hebben vervuild, alles saneren met de immense winsten die ze met onze arbeid hebben gemaakt”, besluit Tijs Boelens.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken