Startpagina Actueel

Duik in de wereld van de patrijs op Vlaamse velden

Wip deze zomer in Ramskapelle bij Nieuwpoort eens binnen in de tijdelijke expo rond de patrijs. Bezoekers beleven er een jaar uit het leven van de typische vogel van het Vlaamse platteland. Ze leren er ook wat er in de regio gebeurt om de patrijs een veilige thuis te bieden

Leestijd : 2 min

Al ruim 4 jaar slaan onderzoekers, lokale landbouwers en jagers de handen in elkaar om de biodiversiteit op en rond de akkers op te krikken. De patrijs staat daarbij centraal. Deze expo is een initiatief van Inagro en maakt deel uit van het Europese project Partridge.

Net als veel andere akkervogels krijgen patrijzen het hard te verduren. Ze brengen hun hele leven door op en rond de akkers, maar vinden er steeds minder voedsel, beschutting en veilige nestplaatsen. Landbouwers, jagers en onderzoekers tonen in de polders van Ramskapelle hoe het anders kan. In een tijdelijke zomerexpo maken nieuwsgierigen uitgebreid kennis met de patrijs en de uitgevoerde acties.

Expo illustreert maatregelen

Het Europese project Partridge schuift een aantal wetenschappelijk onderbouwde maatregelen naar voor ter bevordering van de patrijs. Speerpunt daarbij zijn meerjarige bloemblokken met een specifiek patrijsgericht beheer. Maar ook keverbanken, struikengroepjes, hagen en graanstoppels bewijzen hun nut. De aanleg van dergelijke maatregelen gebeurt op grote schaal in tien afgebakende gebieden van telkens 500 ha groot, waarvan minstens 7% ingevuld is met geschikt habitat voor de patrijs.

In Vlaanderen liggen twee van die gebieden, waarvan één in Ramskapelle bij Nieuwpoort. “Momenteel hebben we het streefareaal van 7% ruimschoots gehaald”, vertelt Willem Van Colen van Inagro. “Samen met de landbouwers en jagers concentreren we ons nu op de verdere afstemming van de maatregelen op de regio en de verspreiding van onze ervaring onder landbouwers en jagers.” Een tijdelijke zomerexpo laat ook natuurliefhebbers en andere geïnteresseerden kennismaken met de maatregelen.

Schijnwerpers op landbouwers en jagers

Er wordt niet stilgezeten in Ramskapelle. Lokale landbouwers beheren ruim 20 ha bloemblokken en tientallen ha bloemenrijke akkerranden. Ze experimenteren ook met keverbanken en planten struiken. Jagers plaatsen dan weer voedertonnen in de winter en helpen onderzoekers bij de tellingen van het aantal patrijzen en hazen. “Het is belangrijk om deze inspanningen toch even in de kijker te zetten”, benadrukt Van Colen.

“Al te vaak wordt het beeld opgehangen dat landbouwers niet begaan zijn met de biodiversiteit. Maar het is wel een feit dat ruim één derde van hen in dit gebied maatregelen voor de patrijs aanlegt op hun velden.”

Praktische info

De zomerexpo rond de patrijs is de hele maand juli en augustus gratis te bezoeken (gesloten op maandag) en is te vinden in de Oude pastorie, Hemmestraat 1 in Ramskapelle. Jong en oud kunnen er terecht om kennis te maken met de patrijs en de maatregelen die hem ten goede komen te leren (her)kennen. Een boeiende stop tijdens een fietstocht en een mooie start voor de patrijs en zijn omgeving.

Lees ook in Actueel

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken