Startpagina Actueel

Het preventief vaccineren van dieren tegen corona is helemaal niet nodig

Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, wordt ook in de richting van dieren gekeken. Het FAVV stelt uitdrukkelijk dat er momenteel géén aanleiding is tot de vaccinatie van diersoorten.

Leestijd : 2 min

D e Risk As sesment Group Covid19 Animals (RAG-CA) heeft een advies geformuleerd over het coronavirus en dieren. Experts bogen zich over de vraag of bepaalde dieren zouden moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

Corona bij nertsen

Zo werden verleden jaar onder meer in Denemarken en Nederland coronabesmettingen bij nertsen vastgesteld en werd op grote schaal geruimd.

Volgens Gwenny De Vroe (Open VLD) stelt Jeroen Dewulf, professor in diergeneeskunde en voorzitter van de werkgroep, dat vaccinaties heel nuttig zouden zijn indien de nertsenkwekerijen hun activiteiten zouden hervatten.

Alle nertsenkwekerijen hebben echter verklaard om er al mee te stoppen.

Preventieve vaccinatie huisdieren niet nodig

De RAG-CA stelt duidelijk dat een grote vaccinatiecampagne voor huisdieren niet aan de orde is, maar dat de gerichte vaccinatie van bepaalde diersoorten gerechtvaardigd zou zijn.

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Dierenwelzijn, stelt dat inderdaad sommige diersoorten besmet kunnen worden met het coronavirus. “Katachtigen zijn vatbaar en gevoeliger voor besmetting dan andere diersoorten. De dieren worden echter nauwelijks zelf ziek van het virus, het gaat vooral over een mogelijke overdracht op de mens. Het gaat in het advies om de volksgezondheid, niet zozeer om dierenwelzijn.”

Volgens het FAVV is er geen aanleiding tot preventieve vaccinatie van dieren. “Men zegt ook formeel dat er zich geen ziekteprobleem stelt voor bijvoorbeeld honden en katten.”

Er is in ons land bij 1 kat corona vastgesteld. “Men zegt dat er ook nog geen vaccins zijn voor dieren. Dat vaccin in Rusland is in Europa nog niet toegelaten”, stelt minister Weyts. Vlaanderen is op alles voorbereid. “Nogmaals, er wordt geen pleidooi gehouden of niet geadviseerd over te gaan tot grote vaccinaties. Men heeft wel een ranglijst opgemaakt.”

Rangorde ligt vast

Er zou eerst moeten worden gekeken naar de dieren in gevangenschap en naar dieren die met uitsterven zijn bedreigd. “Eerst primaten en katachtigen in gevangenschap, dan andere in gevangenschap gehouden wilde diersoorten en vooral als ze met uitsterven zijn bedreigd, en dan zogenaamde speurhonden die ingezet zouden kunnen worden voor routinediagnoses van besmette personen en ook fretten die gebruikt worden voor de jacht of voor het verdrijven van ongedierte. Een en ander werd goed voorbereid”, aldus Vlaams minister Ben Weyts.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken