Startpagina Actueel

Centraal auditsysteem ‘lastenboeken.net’ zou stap voorwaarts zijn in administratieve vereenvoudiging

Landbouwers ondervinden het dagelijks: het bestaan van verschillende lastenboeken maakt de administratieve last – die al zo hoog is – alleen maar groter. Eén centraal systeem ‘lastenboeken.net’ zou die last verminderen én ook de digitalisatiegraad verhogen. Het ILVO onderzoekt met ‘de lastenboeken’ meerdere mogelijkheden.

Leestijd : 4 min

In de commissie Landbouw vroeg Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid voor N-VA, naar een reactie bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op het jaarverslag dat door het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) gepubliceerd werd.

Lof voor melkveehouders

Minister Crevits had veel lof voor de melkveehouders en benadrukte heel tevreden te zijn dat het – weliswaar gevoelig slinkend – aantal melkveehouders in Vlaanderen (van 5.700 melkveebedrijven in 2000 naar 3.994 in 2020) melk van topkwaliteit aan de zuivelverwerkers leveren. “Zowel voor het kiem-, het coli- en celgetal als voor de antibioticaresiduen zijn de resultaten geweldig. Dit wijst erop dat de landbouwers veel aandacht hebben voor hygiëne op het bedrijf en voor de gezondheid van hun dieren.”

2021 wordt voor MCC het jaar van de data en digitalisering. Er werd in 2020 al volop ingezet op de verdere uitbouw van het platform DjustConnect, dat onder meer datadeling voor IKM-Net mogelijk maakt. Met IKM-Net kunnen melkveehouders hun 3-jaarlijkse audit voor het lastenboek van IKM voorbereiden.

Duurzame verankering

“Aandacht blijft vooral gaan naar de duurzame verankering van DjustConnect als blijvend platform, dat spelers vanuit de hele agrovoedingsketen kan aantrekken en overeind blijft als hét platform voor datadeling”, ant-woordt minister Crevits. “Daardoor is veel tijd gegaan naar het uitwerken van een businessplan en naar het af te stemmen met de sector.”

DjustConnect, een initiatief van ILVO, Boerenbond, DGZ, CRV, Milcobel en Aveve met financiële steun vanuit Europa, is een neutraal platform voor datadeling in landbouw en voeding. Een belangrijk principe is dat de boer aan het stuur zit en zelf beslist of zijn data worden gedeeld of niet. IKM-Net is de eerste toepassing van DjustConnect.

Op vraag van melkveehouders en uit praktijkervaring werd verleden jaar ook ingezet op het creëren van extra functionaliteiten op dat IKM-Net. Zo kunnen melkveehouders nu ook zelf documenten digitaal beschikbaar maken in hun persoonlijk IKM-Net door simpelweg te mailen.

Overdracht applicatie

Er werd ook verder gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid van zowel de applicatie IKM-Net als het datadeelplatform DjustConnect. Op webinars werd onder meer vastgesteld dat melkveehouders met dat IKM-Net aan de slag willen als de boeren hierbij een direct voordeel hebben.

Uit het antwoord van Vlaams minister Hilde Crevits op de schriftelijke vraag van Joris Nachtergaele blijkt verder dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), in samenwerking met MCC en DGZ, de IKM-Net-applicatie overdraagt aan MCC Vlaanderen, die het lastenboek IKM in de praktijk brengt. MCC kan die applicatie dan in eigen beheer verder uitrollen naar meer melkveehouders en extra dataleveranciers.

“Specifiek voor IKM-Net worden nu al 6 databronnen geïntegreerd”, gaat Vlaams minister Hilde Crevits verder. “Voor deze toepassing is hiermee het potentieel voor meer dan 80% ingevuld.”

Lastenboeken: het woord is al enkele keren aangestipt. De echte groei van alles zit vooral in het opentrekken van het concept en de basisstructuur van IKM-Net naar andere lastenboeken. Een landbouwer is zelden erkend bij slechts 1 lastenboek. Audits van verschillende lastenboeken worden vaak ook gecombineerd. De audits voor bijvoorbeeld IKM en Codiplan gebeuren op hetzelfde moment.

Administratieve last

Sterker nog, onze Vlaamse landbouwers moeten vaak dezelfde gegevens invullen of tonen voor meerdere lastenboeken. Wateranalyses bijvoorbeeld, die nu al digitaal beschikbaar zijn in IKM-Net, moeten toch nog op papier worden bijgehouden voor Belpork. Of de keuringscertificaten van de spuitmachine, nu al digitaal beschikbaar in het IKM-Net, zijn ook nodig voor Vegaplan. En zo zijn er nog verschillende voorbeelden op te sommen.

Daarom stelt minister Crevits terecht dat 1 centraal digitaal auditsysteem (werknaam) ‘lastenboeken.net’, volgens de Vlaamse landbouwers, een sprong vooruit is wat betreft administratieve vereenvoudiging. “Het ILVO bekijkt samen met ‘de lastenboeken’ de mogelijkheden hiervoor”, aldus minister Crevits.

Uitbreiding DjustConnect

Naast de vraag van de overdracht van de IKM-Net-applicatie naar MCC, heeft MilkBE gevraagd om de duurzaamheidsmonitor voor de melkveesector en de zuivelindustrie te ontwikkelen. Er loopt vandaag een overleg tussen MilkBE, ILVO, DGZ en MCC om beide vragen alsnog vanuit een breder perspectief te kunnen beantwoorden.

De uitbreiding van DjustConnect met extra dataleveranciers bleef het voorbije jaar een extra uitdaging. “Budgetten voor innovatie en digitalisering vrij krijgen bij bedrijven is niet gemakkelijk in deze (crisis)periode”, besluit minister Crevits. Via het COOCK-project ‘API-economie’ ondersteunt het ILVO nu al de agrofoodbedrijven om de stap richting DjustConnect te zetten via inspiratie- en informatiesessies en technische workshops.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken