Wedstrijdploegen met oldtimers

Oldtimerploegen zit ook in Vlaanderen weer in de lift.
Oldtimerploegen zit ook in Vlaanderen weer in de lift. - Foto: BOP

Op momenten van coronaversoepelingen hadden verleden jaar nog enkele wedstrijden plaats. “Niet enkel corona maar hevige regenval maakte 2 keer ploegen onmogelijk”, stelt Berti Vanmeer, voorzitter van de Belgische OldtimerPloegen. Ploegwedstrijden in het algemeen en met oldtimers in het bijzonder gebeuren niet zo frequent. “Het is vooral een sport die in het Verenigd Koninkrijk heel populair is. Daar wordt het jaar rond, dus ook in de winter, wedstrijdploegen met oldtimers georganiseerd.

Duizenden kijklustigen

Jaarlijks vergapen duizenden toeschouwers zich aan nationale kampioenschappen in Schotland of Noord-Ierland. Ook evenementen op de Werktuigendagen in Oudenaarde of op de Foire de Libramont lokken bij ons heel veel kijklustigen. Vooral in West-Vlaanderen werden pakweg 20 jaar geleden eerder bescheiden wedstrijden oldtimerploegen gehouden. “Onder impuls van Maarten Huybrechts (Werktuigendagen) en Raf Janssens (De Lozen Boer) werd circa 15 jaar geleden het eerste Belgisch kampioenschap oldtimerploegen georganiseerd in Oudenaarde.

Na het succes van die eerste organisaties vonden enkele oldtimerploegers uit de verschillende Vlaamse provincies het opportuun om een overkoepelende vereniging rond het ploegen met oldtimers op te richten. Op Europees vlak was er al de Europese Ploegassociatie (EPA), die jaarlijks een EK organiseerde. Het jonge Belgische OldtimerPloegen (BOP) sloot zich bij die Europese organisatie aan. Vanaf toen werd jaarlijks een nationaal kampioenschap georganiseerd en werd een selectie vanuit ons land naar het Europees kampioenschap afgevaardigd.

“Het BOP zetelt ook in de raad van EPA, vergadert elk jaar samen met de andere aangesloten landen en bepaalt mee volgens welke regels er moet worden geploegd”, gaat Berti Vanmeer voort. “Uiteraard waakt het BOP er in ons land over dat die regels strikt worden nageleefd. Ook verzorgt het BOP de jurering van de Belgische wedstrijd en worden juryleden afgevaardigd naar het Europees kampioenschap.”

Er wordt geploegd in verschillende disciplines: het rondgaand ploegen (wereldwijd nog veel toegepast) met getrokken ploeg, het rondgaand ploegen met ploeg in het heft, het wentelploegen met geer en het wentelploegen op een rechthoekig (parallel) perceeltje. Elke discipline wordt dan nog eens opgedeeld in een ‘vintage’ en een ‘classic’ klasse. Vintage is voor tractoren waarvan het model in productie was voor 1960. Classic-tractoren waren in productie voor 31 december 1974.

Kalender

- 18 juli: Mielen-boven-Aalst

- 28 en 29 augustus: Dilbeek, Sint-Martens-Bodegem (Belgisch kampioenschap)

- 12 september: Erwetegem-Zottegem

- 19 september: Aalter

- 3 oktober: Rotselaar.

Meer info op www. www.oldtimerploegen.be.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent