Startpagina Actueel

Farmer Platform bundelt alle info over stikstof- en fosforrecuperatie

De regelgeving en omstandigheden van biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatietechnieken en -producten wijzigt. Het Horizon 2020 Thematisch Netwerk Nutriman verzamelt een schat aan informatie op 1 website www.nutriman.net.

Leestijd : 2 min

Nutriman is een stikstof- en fosforgericht thematisch netwerk dat praktijkklare kennis bundelt over de recuperatie van nutriënten, bijhorende praktijken en technologieën. Zo slaan de projectpartners de brug tussen toegepast onderzoek en industrie, in het voordeel van de agrarische sector. Via praktijkklare cases plaatst Nutriman nutriëntenrecuperatie meer op de voorgrond, want de mogelijkheden zijn nog onvoldoende bekend.

Farmer Platform komt tegemoet aan behoefte van landbouwers

De voorbije 2 jaar hebben de projectpartners al heel wat informatie bijeengebracht. Om alle informatie overzichtelijk op te stellen, lanceren ze het Farmer Platform. “Het Farmer Platform verzamelt alle innovaties met een focus op stikstof- en fosforrecuperatie die in Nutriman aan bod komen”, zegt Sander Vandendriessche van Inagro. “Die innovaties vormen de sleutel tot een duurzaam landbouwmodel met veilige biogebaseerde meststoffen.”

Het gratis webplatform is intussen beschikbaar in 8 talen en biedt een overzicht van kant-en-klare technologieën en producten die gericht zijn op de meest dringende behoefte van landbouwers. “Het is de ideale manier om vraag en antwoord op een plaats te centraliseren. De database wordt voortdurend geüpdatet en blijft zeker tot 2031 bestaan.”

Ook interessant voor andere schakels in de keten

Het Farmer Platform is best ook interessant voor andere schakels in de keten. Zo kunnen technologie-uitbaters en producenten hun product bekendmaken via het platform en op hun beurt meewerken aan de duurzame innovatie in de land- en tuinbouwsector. Bovendien kan het platform dienen als kruisbestuiving tussen verschillende projecten en onderzoekers die hetzelfde doel voor ogen hebben.

Het consortium Nutriman bestaat uit 14 partners uit 8 Europese landen, waardoor het platform heel wat lokale informatie bevat die mogelijks relevant is voor andere regio’s. Vlaanderen is goed vertegenwoordigd door Inagro, PCS, ILVO, VLACO en UGent. Hun taak is onder andere om de kennis over biogebaseerde fosfor- en stikstofrecuperatietechnieken en -producten verder uit te rollen via diverse demonstraties en workshops. Alle informatie over Nutriman vind je hier.

Nutriman heeft financiële middelen ontvangen uit hoofde van Horizon 2020 — het programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 818470.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Grote Modder op de Weg-borden zijn efficiënter

Akkerbouw Vorig jaar introduceerden de leverancier en de provincie West-Vlaanderen Modder op de Weg-borden die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke borden en dat blijkt een goede zet. Gemeentebesturen en landbouwers merken dat die grote borden efficiënter zijn in het waarschuwen van de andere weggebruikers.
Meer artikelen bekijken