Index van landbouwprijzen is in mei met 7,7% gestegen

De tuinbouwindex is met 11,7% gestegen dankzij de stijging van de indexcijfers van fruit en niet-eetbare tuinbouwproducten (bloemen en planten).
De tuinbouwindex is met 11,7% gestegen dankzij de stijging van de indexcijfers van fruit en niet-eetbare tuinbouwproducten (bloemen en planten). - Foto: Pixabay

De indexcijfers van de prijzen hebben als doel informatie te verschaffen over de evolutie van de afzetprijzen van de landbouwproducten en de gemiddelde aankoopprijzen van de landbouwproductiemiddelen.

De tuinbouwindex is met 11,7% gestegen dankzij de stijging van de indexcijfers van fruit en niet-eetbare tuinbouwproducten (bloemen en planten). De landbouwindex, die de evolutie van granen, hakvruchten en veeteeltproducten volgt, steeg met 3,0%.

Wat de veeteeltproducten betreft, is de producentenprijs van gestandaardiseerde melk sinds het begin van het jaar opnieuw gestegen; tussen januari en mei 2021 is de index met 11,6% gestegen. Het prijsniveau komt uiteindelijk in de buurt van dat van 2018 en 2019. De prijsindex voor dierlijke productie steeg eveneens als gevolg van prijsstijgingen voor volwassen runderen, varkens en braadkippen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent