Startpagina Veeteelt

Werchter speelt muziek op basis van koeienmest

Op de Laerhoeve in Kalmthout staan 170 melkkoeien die zorgen voor groene stroom op Werchter Parklife. Wim Verbreuken en Petra Thys zetten al jaren in op duurzaamheid en kunnen nu door middel van een biogascentrale 60 gezinnen voorzien van groene energie.

Leestijd : 4 min

Een primeur in de festivalsector, want Werchter stapt volledig over op groene stroom. De melkkoeien op de Laerhoeve zorgen voor een deel van die stroom via hun mest. Jaarlijks haalt het bedrijf een productie van zo’n 350.000 kWh. Het energieoverschot wordt op het net gezet voor klanten van energieplatform Bolt. Één van de afnemers is dit jaar Werchter Parklife.

Duurzaam bedrijf

De Laerhoeve laat zien hoe de zuivelsector innovatief kan bijdragen aan een duurzame toekomst. In 2012 bouwden ze een nieuwe stal met alles erop en eraan: veel bewegingsruimte (40m3 per dier), en voldoende licht, lucht, ruimte en comfort. Er is altijd een frisse luchttoevoer en de koeien liggen in diepstrooiselboxen met voldoende vlaslemen, zodat de ligplaatsen droog blijven. Dat vermindert het risico op uierontsteking. Die boxen worden ook 2 keer per dag proper gemaakt. De stal is uitgerust met energiebesparende verlichting, ventilatoren en indien nodig wordt het dak besprenkeld met water om extra te koelen in de zomer.

De groene energie die ze opwekken, ontstaat in hun biogascentrale. Tijdens de vergisting van de mest komen er gassen vrij die een motor aandrijven, die op zijn beurt een turbine doet werken. Die turbine wekt elektriciteit op, voorziet de boerderij van energie en laat zo tal van machines, waaronder de melkrobots, energie-onafhankelijk draaien.

Daarbovenop draagt de Laerhoeve met nog andere initiatieven bij aan een duurzame zuivelsector. Zo heeft de stal een emissie-arme vloer. Die zorgt ervoor dat er geen mestgassen ontsnappen. Een mestschuif zorgt ervoor dat de mest in de roosters gaat, en dat de stal proper blijft. Dan blijven de poten van de koeien droog en krijgen ze mindersnel klauwaandoeningen.

De groene energie die van de Laerhoeve, ontstaat in hun biogascentrale.
De groene energie die van de Laerhoeve, ontstaat in hun biogascentrale. - Foto: SN

Inzet op welzijn

Doordat de koeien gemolken worden door 3 melkrobots, kunnen ze hun eigen ritme volgen. Hoogproductieve koeien kunnen dan meerdere keren per dag aanschuiven. Zo hebben ze nooit meer dan 20 l melk in de uier, en dat is zeer comfortabel. De melkrobot geeft Wim en Petra ook nuttige informatie waarmee ze gericht de gezondheid van elke koe kunnen opvolgen.

Door zelf meerdere keren per dag door de stallen te lopen en de gegevens van de melkrobot goed op te volgen, zijn Wim en Petra steeds goed op de hoogte van de gezondheid van elke koe. Ze zetten sterk in op langleefbaarheid en met succes, want recent kreeg de 10de koe een officieel certificaat omdat ze al 100.000 l produceerde. Één koe produceerde op het bedrijf zelfs al 10.000 kg et en eiwit.

Wim voorziet grotendeels in eigen veevoeder met 30 ha blijvend grasland en 30 ha maïs. Daarnaast zet hij ook nevenproducten in, zoals bietenpulp, bierdraf, maïsgluten, aardappelbijproducten en bio-ethanol uit granen. Daarmee gaat het bedrijf voedselverlies tegen. Wim optimaliseert ook de voederefficiëntie via kuilanalyses en rantsoenberekening.

Verder beperkt de Laerhoeve zich in energiebehoefte via onder meer het recupereren van de condensatiewarmte van de koeltank, het inzetten van alternatieve waterbronnen en het beschermen van de biodiversiteit.

De stal is voorzien van alle comfort.
De stal is voorzien van alle comfort. - Foto: SN

De melkveehouderij in cijfers

In België zijn er 6544 melkveebedrijven en 544.432 melkkoeien. Dat blijkt uit cijfers van MilkBE, de brancheorganisatie zuivel. 40% van de melkveehouders produceert zijn eigen duurzame energie, bijvoorbeeld met een pocketvergister of biogascentrale, maar ook via zonnepanelen of zelfs een windmolen. 51% beperkt de energiebehoefte door condensatiewermte van de melkkoeltank te recupereren, de melk voor te koelen of een zonneboiler te gebruiken. 41% van de melkvehouders heeft spaarlampen in de stal geïnstalleerd.

Over de Laerhoeve

Petra had eerst een traiteurzaak aan huis, maar is overgeschakeld naar verkoop van zelfgemaakte hoeveproducten. Zo hebben Wim en Petra meer tijd voor hun gezin, want de combinatie van een traiteurzaak en een melkveebedrijf werd iets te druk. Ook de 3 tienerdochters, Jinte, Ante en Stiene, springen regelmatig bij in het werk. Ante ziet een overname in de toekomst al helemaal zitten!

Wim en Petra doen bijna al het werk zelf. Enkel het oogsten van het gras en het hakselen van de maïs gebeurt in loondienst. Als vriendinnetjes van de dochters langskomen, helpen die ook wel eens graag op het bedrijf. Onlangs gaf Ante nog een verjaardagsfeestje waarop de kinderen boerderijwerk wilden doen.

Op de Laerhoeve hebben alle koeien namen. Wim kent de meeste koeien bij naam, gevolgd door Ante. Petra kent dan weer alle nummers. De namen worden gekozen op basis van de naam van de vader en de moeder van het kalf. Een deel van elke naam wordt dan samengeplakt. Zo werd enkele jaren geleden ook Meltoy geboren (foto). Zij is de 10de koe op het bedrijf die in de prijzen valt voor haar 100.000 l geproduceerde melk.

De Laerhoeve zorgt niet enkel voor groene energie, maar ook voor hoeveproducten. Sinds enkele jaren kan je op het bedrijf koeienmelk, yoghurt en hangop kopen. Hangop is een soort uitgelekte yoghurt – romig, fris en stevig van structuur – die letterlijk wordt ‘opgehangen’ in neteldoeken om zo te fermenteren. Petra begon met die verkoop toen één van haar dochters kampte met voedselallergieën en een lactose-intolerantie. Ze verdiepte zich in de traditionele processen om voeding te fermenteren, met basisproducten die zo min mogelijk bewerkt worden.

De yoghurt van de Laerhoeve wordt gemaakt van dagverse boerderijmelk, met als enige bewerking het pasteuriseren van de melk. Door de lange fermentatietijd, tot wel 20 uur, krijgen de producten de tijd om het grootste gedeelte van de lactose om te zetten in goede melkzuren die makkelijker verteren. De producten worden verkocht in lokale supermarkten en via de yoghurtautomaat van de boerderij zelf.

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken