Startpagina

Druppelirrigatie: een zuinigere irrigatiemethode

Leestijd : 2 min

Op het Proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro ligt dan weer in het kader van een CCBT project ‘Irrigatie in bio’ een proef aan rond druppelirrigatie in bloemkool en venkel. “Die techniek wordt vaak genoemd als zuinigere irrigatiemethode, waarbij het water precies ingezet wordt waar het nodig is”, vertelt onderzoeksleider biologische landbouw Joran Barbry.

Voor de toepassing in openluchtteelten zijn uitdagingen veelal van praktische aard. Denk aan de combinatie met mechanische onkruidbestrijding of vragen over het benodigde materiaal, mogelijke problemen tijdens de teelt, de plaatsing van de irrigatieslangen en de herbruikbaarheid. “Bovengronds verwijderen is alvast gemakkelijker dan ondergronds. Bovengronds kan manueel of met oprolmachines, ondergronds moet je ervoor zorgen dat de slangen niet scheuren of breken. Manueel moet je voorzichtig uitgraven en dat is praktisch bijna onmogelijk, maar er zijn ook machines beschikbaar die kunnen oprollen waarbij een beitel de grond openbreekt en de slang opheft”, vertelt Barbry. “Ik raad aan om dikkere slangen te gebruiken als je voor ondergrondse irrigatie kiest. Die zijn misschien iets duurder, maar wel duurzamer.”

In de tweejarige proef werd in 2020 een dubbelteelt bloemkool aangelegd. In een eerste teelt bloemkool werden de slangen enkel bovengronds gelegd. Er bleek geen verschil te zijn in opbrengst in deze eerste proef. Er werd dan ook maar één keer geïrrigeerd en die irrigatiebeurt werd gevolgd door een fikse regenbui. In de tweede teelt werd de proef uitgebreid met beregening met sprinklers en ondergrondse druppelslangen. “We zagen dat objecten met ondergrondse druppelirrigatie ongeveer 20% meeropbrengst leverde ten opzichte van niet-geïrrigeerd, sprinklerirrigatie en bovengrondse druppelslangen”, geeft Barbry mee. De hoofdreden hier is ongetwijfeld de betere begintoestand, met een hoger bodemvochtgehalte in die delen van de proef dankzij de irrigatiebeurt in de eerste teelt. Een tweede, minder belangrijke reden is het feit dat bij warme en droge periodes ondergrondse irrigatie minder onderhevig is aan verdamping aan de lucht.

Daarnaast bekeken de onderzoekers ook druppelirrigatie in de venkelteelt. Zowel irrigatie met druppelslangen bovengronds en ondergronds werden vergeleken, als het verschil tussen 1 slang per gewasrij versus 1 slang per 2 gewasrijen. Wat duidelijk werd uit de proef, is dat geïrrigeerde venkel tot 36% meeropbrengst creëerde ten opzichte van niet geïrrigeerde venkel. “Hoewel er geen significante verschillen waren tussen de geïrrigeerde objecten, merkten we wel een trend dat de venkel het beter deed wanneer er 1 slang aanlag per gewasrij”, concludeert Barbry.

MV

Lees ook in

Meer artikelen bekijken