Startpagina Akkerbouw

Lokale, zorgvuldig gekozen seizoensbloemen

Vorige zomer ontmoetten we in Rêves Pauline Wattiez, Paulette voor de vrienden. Het was een bloemrijk en kleurrijk intermezzo in deze uitzonderlijke periode. De jonge vrouw is gepassioneerd door bloemen en haar project dat geduld en planning vereist, maar de resultaten zijn de moeite waard.

Leestijd : 6 min

Bloemen zijn Paulines hobby en vandaag besteedt ze er al haar tijd aan. Ze biedt bloemisten en particulieren seizoensgebonden bloemen en boeketten aan.

Begonnen met een vaststelling

Na een bachelordiploma tuinbouw en landschapsarchitectuur besloot Pauline om bloemist te worden. Tijdens deze opleiding ontmoette ze een aantal professionals en elke keer merkte ze hetzelfde op: ‘bloemen worden vaak naar grootte gesorteerd en getypeerd’.

"Als je het artistieke aspect meer wil benutten, kunnen deze standaardisatie en strakheid een probleem vormen. Op de lange termijn wordt het vermoeiend."

Om dit gebrek te verhelpen, besloot ze om haar eigen zaden te laten kiemen en om haar eigen bloemen te planten en kweken.

"Mijn schoonouders, Françoise en Michel Lesseigne, landbouwers in Rêves, leenden mij hun serre en een veldje om mijn bloemen te planten. In het begin deed ik het voor mezelf, maar heel snel hebben de bloemisten waar ik voor werkte, mij erop gewezen dat er vraag was naar dit type product. Als de bloemen lokaal en onbehandeld waren, was het nog beter. Ik ben daar dan mee gestart,in het begin als een bijberoep, maar het planten, oogsten en leveren was tijdrovend. Sinds april 2020 ben ik er voltijds mee bezig.” Pauline kan altijd rekenen op haar man, Jean-Christophe, die haar helpt zo goed als hij kan.

Bloemenkeuze: onderhoud, originaliteit en jaarrond

De velden van Paulette staan in bloei van maart tot oktober. Ze werkt met verschillende groepen planten: bollen, vaste planten, éénjarigen en tweejarigen. De keuze van de bloemen is gemaakt om de bloeitijden te spreiden, maar ze houdt tevens rekening met het Belgisch klimaat en het gebruik van de bloemen en ze vergeet zeker haar favorieten niet.

“Ik geef de voorkeur aan bloemen die bij ons gemakkelijk te kweken zijn, aan bloemen die niet erg ziektegevoelig zijn en die aan mijn verwachtingen voldoen. Ik kies soorten die niet veel voorkomen, maar die aangepast zijn aan mijn manier van werken en die weinig onderhoud vragen. Ik neem de tijd om nieuwe producten gedurende een seizoen te testen.

Als ik zie dat de bloem gemakkelijk te kweken en te snijden is, dat het goed houdt in een boeket en dat bloemisten het waarderen, dan breid ik de teelt het volgende jaar uit. Als het echter te veel onderhoud vereist, ga ik er niet mee door. Ik heb ook mijn favorieten.

Ik ben bijvoorbeeld fan van de dahlia en ik wil altijd de zeldzame parel vinden. Ik hou van ranonkels en anemonen die het seizoen op gang brengen en ook van geurende planten zoals monarda of bloemen die originele bladeren hebben. Het doel is echt om speciale bloemen aan te bieden die je niet overal kunt vinden. Ik denk dat het dat is wat de mensen willen.”

Pauline zorgt er ook voor dat sommige van de geteelde planten gedroogd kunnen worden. "Dit stelt me in staat om bloemen te blijven verkopen tijdens de dalperiode. Tijdens de zomer gaan we naar de bloembedden om de bloemen te plukken die geschikt zijn om te drogen. Ze drogen in trossen, ondersteboven zonder behandeling, en worden verkocht in de herfst en winter in de vorm van kransen of in boeketten van gedroogde bloemen.”

Bloemen en zaden

Aangezien de bloemen talrijk aanwezig zijn en niet altijd geschikt voor boeketten, worden hun zaden geoogst voor het volgende seizoen. "Ik koop sommige zaden van andere Belgische telers, maar ook van Duitse, Nederlandse, Franse en Engelse. Voor tulpen-, narcissen- en hyacintenbollen is het echter een beetje anders."Het aanbod biologische bollen is vrij beperkt. Daarom werken wij met traditionele bloembollen die we elk jaar kopen.” De dahlia’s worden geplukt voor de winter en verdeeld voor het jaar daarna. "Er zijn er veel en dat is dus geen enkel probleem.”

In totaal kweekt Pauline ongeveer 40 verschillende soorten, variëteiten, kleuren en vormen, op slechts 20 a.

"Ons wordt vaak gevraagd op hoeveel ha we onze bloemen kweken, maar we hebben niet veel plaats nodig. Wij kunnen veel variëteiten op een kleine oppervlakte kweken. Dat is een deel van onze manier van werken. We gebruiken alleen wat we nodig hebben en baseren ons op iets eenvoudigs met een goede opbrengst. Wij willen geen groot veld met veel open tussenruimte die we op een andere manier moeten onderhouden.”

Meer diversiteit voor hetzelfde budget

De verkoopsmethode van Paulette à des fleurs gaat in een specifieke richting: "Bij ons kunnen aankopen worden gedaan in kleinere hoeveelheden, in tegenstelling tot veilingen die met grote partijen werken. Voor hetzelfde budget kan de bloemist meer variëteiten en meer diversiteit bieden aan de klant. Het is ook ideaal voor mensen die evenementen houden en die precies weten wat ze nodig hebben. Zo gaat er minder verloren.”

Respect voor seizoensinvloeden

"20 a, het lijkt misschien weinig, maar het kost tijd.” De bloemen zijn verdeeld over 2 percelen en verspreid over 2 serres. "De kleine serre van mijn schoonfamilie wordt gebruikt om zaailingen te bekomen voor we de bloemen planten en we hebben een grote serre dankzij crowdfunding waarin de meer delicate planten staan.”

Velden waar geen vaste planten of bloembollen staan, worden bedekt met compost of mest. In de herfst wordt groenbemesting gezaaid.

Bloemen uit zaad worden eerst gezaaid in bakjes: "We houden één plant per bakje. Het vergt geduld. Voor de verdeling van bepaalde zaden gebruik ik zelfs de punt van mijn balpen.” Daarna worden de planten in de volle grond gezet. "We proberen hierin af te wisselen en de seizoensgebondenheid te respecteren. Natuurlijk gebruiken we vroege en late gewassen om ons seizoen te verlengen, maar wij gaan zeker geen hyacinten in december aanbieden, want het is een lentebloem.”

De planten worden met mulch bedekt om vocht te bewaren. Water geven wordt gedaan met regenwater. Er zijn niet veel tussenkomsten nodig wat betreft ziektes: “Hoogstens eens tegen bladluizen. Het is een criterium voor de keuze van bloemen.

Dit betekent niet dat we biologisch zijn. Dat is een label dat moet worden gecertificeerd en dat niet lukraak mag worden gebruikt. Wij garanderen dat wij op een ecologisch en beredeneerde manier te werk gaan.”

De belangrijkste werkzaamheden zijn wieden, plukken en oogsten. De bloemen worden met grote zorg gesneden de dag voor de leveringen of heel vroeg op de dag van de levering: "We nemen de tijd om naar elke bloem te kijken. Ze mag niet beschadigd worden, niet te veel bezocht door bijen, anders zal ze sneller verwelken, de stengel moet de juiste hoogte hebben..." Zo kan een nieuwe verse bloem zonder probleem 10 dagen goed blijven: "Om ze zo lang mogelijk te houden, moet je niet aarzelen om veel water te gebruiken en regelmatig vers water bij te geven, anders zullen bacteriën zich vermenigvuldigen en dan neemt de bloem vuil water op.”

Pauline levert aan bloemisten op maandag en vrijdag. Ze biedt individuele boeketten aan of boeketten via een abonnement per maand of om de twee weken. Deze kunnen dan bij de winkel van de boerderij van haar schoonouders worden opgehaald (je vindt er ook aardbeien en kippen) of ze worden thuis geleverd.

Op termijn zou Pauline graag dit project willen uitbreiden. Vorig jaar heeft ze haar webshop ‘Paulette à des fleurs’ gelanceerd. Via deze webshop zijn al haar bloemen en diensten beschikbaar. "Ik zou graag nieuwe afhaalpunten vinden en misschien wat evenementen doen. Ik verwen graag mijn bloemen, maar ik zet ze ook graag in de kijker, en dan kan ik beide doen. Ik zou het graag op een menselijke schaal en seizoensgebonden, dichtbij en origineel houden.”

Naar DJ

Lees ook in Akkerbouw

Sorghum als alternatief voor maïs bij lange droogte

Akkerbouw Sorghum, ook wel bekend als sorgo, wordt momenteel vooral in de Verenigde Staten geteeld, maar wereldwijd groeit het areaal nog elk jaar. Door de droogte en hitte van de voorbije zomer groeit bij ons en in onze buurlanden de interesse in deze droogtetolerante graansoort. Dat bleek op een uiteenzetting over sorghum op de vakbeurs Space in Rennes.
Meer artikelen bekijken