Winst FrieslandCampina onder druk door tegenvallers in Azië

De melkprijzen van de melkboeren waar het bedrijf mee samenwerkt gingen de afgelopen 6 maanden met 1,8 procent omhoog tot 37,25 euro per 100 kilogram, zonder btw.
De melkprijzen van de melkboeren waar het bedrijf mee samenwerkt gingen de afgelopen 6 maanden met 1,8 procent omhoog tot 37,25 euro per 100 kilogram, zonder btw. - Foto: LBL

FrieslandCampina klokte in de eerste zes maanden van 2021 af op een omzet van 5,5 miljard euro, een lichte daling met 1,8 procent. Maar vooral de winst is een tegenvaller, met een daling van 42,6 procent op jaarbasis tot 62 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf wijst daarbij onder meer op een "moeilijke markt voor zuigelingenvoeding" in Azië. Dat komt omdat de geboortecijfers er dalen, waardoor de markt krimpt.

Daarnaast moet FrieslandCampina 57 miljoen euro opzij zetten naar aanleiding van een rechtszaak in Thailand. Het zuivelconcern zou een klant daar volgens de rechtbank tien jaar lang te veel kosten hebben aangerekend, maar FrieslandCampina is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. Tot slot heeft het zuivelconcern ook last van de toegenomen concurrentie van lokale spelers in China, de aanhoudende sluiting van de grens tussen Hongkong en China en de toegenomen grondstofprijzen.

"De goeie resultaten van de Food & Beverage- en handelsdivisies en de doorgevoerde kostenreductie waren niet genoeg om een antwoord te kunnen bieden op de sterke tegenwind in de zuigelingenmarkt", zegt CEO-Hein Schumacher in een persbericht. FrieslandCampina verwacht niet meteen verbetering in de tweede helft van het jaar, al ziet het er voor de consumentendivisie wel iets beter uit. Ook de impact van de coronapandemie blijft onzeker, klinkt het.

De melkprijzen van de melkboeren waar het bedrijf mee samenwerkt gingen de afgelopen 6 maanden met 1,8 procent omhoog tot 37,25 euro per 100 kilogram, zonder btw. Dat was het gevolg van een stijgende vraag. FrieslandCampina verwacht voor de tweede jaarhelft dezelfde prijsniveaus.

Belga

Meest recent

Meest recent