Specifieke controles in de grensgebieden op de import van kunstmest

Vlaams minister Zuhal Demir laat weten dat de Mestbank in het voorjaar al 140 controles op het gebruik van kunstmest op percelen heeft uitgevoerd.
Vlaams minister Zuhal Demir laat weten dat de Mestbank in het voorjaar al 140 controles op het gebruik van kunstmest op percelen heeft uitgevoerd. - Foto: LBL

Lode Ceyssens, gewezen Vlaams parlementslid voor CD&V, stelde eerder aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) een vraag over de import van kunstmest. Door technische problemen met het loket kregen kunstmesthandelaars en landbouwers tegen eind mei de mogelijkheid om hun verhandelingen tussen 1 januari en 15 april in te voeren.

Al 140 controles in het voorjaar

“Kunstmesthandelaars die minstens 10.000 kg stikstof per jaar aan kunstmest in Vlaanderen importeren en leveren aan verdelers in Vlaanderen of aan aangifteplichtige landbouwpercelen in Vlaanderen, zijn eveneens aangifte- en registratieplichtig”, stelt Lode Ceyssens.

Vlaams minister Zuhal Demir laat weten dat de Mestbank in het voorjaar al 140 controles op het gebruik van kunstmest op percelen heeft uitgevoerd. “Hierbij werd echter nooit vastgesteld dat de kunstmest buiten Vlaanderen werd aangekocht.” De dienst Handhaving bekijkt of het in de toekomst ook gezamenlijke acties met politie en douane kan inplannen aan de grens om eventueel transport van kunstmest vast te stellen en na te gaan of de regels werden gerespecteerd. Ook in het najaar gaat daar extra aandacht naar. “Vanaf augustus worden speficifieke terreincontroles in de grensgebieden uitgevoerd op de kunstmestimport.”

Er werden nog geen boetes uitgeschreven aan buitenlandse kunstmesthandelaars, net zomin als boetes werden uitgeschreven aan binnenlandse kunstmesthandelaars.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent