Toegangsregistratie voor bezoekers Aardappeldemodag nu mogelijk

Beurzen

Woensdag 31 augustus is er weer een fysieke Aardappeldemodag in Westmaas. Dit jaar met het thema: kennis maken, kennis delen. Naast het rooidemoveld zijn ook de 6 demoveldjes inmiddels gepoot.

Minister Brouns toonde veel luisterbereidheid voor de vertegenwoordigers van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied. Hij beloofde een bijkomend gesprek om naar hun grieven te luisteren.

Agridagen2020: Blij om elkaar terug te ontmoeten, maar stikstofakkoord overheerst gesprekken

Agridagen

De organisatoren van de Agridagen kunnen terugblikken op een geslaagde editie. Er waren dan wel minder bezoekers dan in 2020, de standhouders bleken erg tevreden over de contacten. Ook enkele ministers vonden de weg naar deze sympathieke beurs. Zoals te verwachten viel, was het stikstofakkoord een dominerend gespreksthema.

Kersvers Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns benadrukt het belang van het openbaar onderzoek in kader van het stikstofdossier.

Minister Brouns gelooft in de kracht van het openbaar onderzoek én in innovatie

Agridagen

De nieuwe minister van Landbouw Jo Brouns toonde zich al na 3 dagen in zijn nieuwe ambt op de Agridagen in Ravels, middenin het belaagde Turnhouts Vennengebied. De luisterbereidheid van de minister naar de zorgen van de landbouwers was alvast groot. “Ik geloof in de kracht van het openbaar onderzoek omtrent PAS én in innovatie.”

Artan van de Janshoek, van fokker/eigenaar Jan Gorssen, wint de Gouden Piétrain 2021.

Artan van de Janshoek van Jan Gorssen wint Gouden Piétrain-award

Agridagen

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) bekroont jaarlijks een uitmuntende beer. Artan van de Janshoek, van fokker en tevens eigenaar Jan Gorssen, krijgt de titel van Gouden Piétrain 2021.

Depot Weelde blijft de unieke locatie van de Agridagen, deze keer ook met een uitzonderlijk timing.

Aftellen naar een uitzonderlijke lente-editie van de Agridagen

Agridagen

De Agridagen kregen – door corona – een andere plek op de beurskalender. Alhoewel mei een drukke periode is op het land, is ook de drang om elkaar terug te ontmoeten groot. De organisatie is dan ook verheugd om meer dan 200 exposanten te noteren voor deze vierde editie in Weelde Depot. Bovendien is er ook een goed gevuld randprogramma voorzien.

De vierde editie van de Agridagen wordt van 20 tot en met 22 mei georganiseerd.

Vierde editie van de Agridagen verschuift naar eind mei

Agridagen

De kogel is door de kerk: de vierde editie van de Agridagen wordt niet geannuleerd, maar verschuift naar 20 tot en met 22 mei. De organisatoren beslisten dit met instemming van het merendeel van de standhouders. Het aftellen naar een blij weerzien kan beginnen!

Circulair boeren (begint) in Temse

Agribex

Circulair boeren en koolstoflandbouw zou dit jaar in de aandacht hebben gestaan op Agribex, moest de beurs zijn doorgegaan. Ze is echter geannuleerd. Een perfect praktijkvoorbeeld van circulair boeren vonden we in Temse.

Agribex gaat radio maken via podcasts.

Podcastreeks belicht actuele thema’s

Agribex

In de aanloop naar de beurs registreerde Agribex een podcastreeks over actuele thema’s. Alhoewel de beurs werd geannuleerd, kun je deze nog steeds beluisteren.

Gezien de coronasituatie werd Agribex 2021 dan toch geannuleerd.

Reacties op de annulatie van Agribex 2021

Agribex

Dat de landbouwbeurs Agribex 2021 werd geannuleerd, brachten we vorige week vrijdag, heet van de naald toen het bericht net gekend was. Ondertussen verzamelden we hierop enkele reacties.

Agribex 2021 wordt geannuleerd.

Agribex 2021 wordt geannuleerd

Agribex

Naar aanleiding van het Overlegcomité van vrijdag 26 november 2021 heeft het beurscomité en de Raad van Bestuur van Fedagrim beslist om de 72ste editie van Agribex alsnog te annuleren.

Interpom gaat door zoals verwacht.

Interpom gaat door zoals voorzien

Interpom

De beursorganisatie van Interpom laat weten dat hun beurs, zoals oorspronkelijk voorzien, van zondag 28 tot dinsdag 30 november kan door gaan. Ook met de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus die de Belgische overheid vandaag communiceerde. Ze wijzen er op dat vakbeurzen nog steeds onder het handelsprotocol vallen. Mits het naleven van strikte overheidsrichtlijnen, kunnen ze dus plaats vinden.

Drone met hogeresolutiecamera boven maïsperceel met 5G-antenne om de beelden door te sturen.

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Interpom

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

De sensoren zullen in de vervolgstudie niet op dezelfde velden staan, maar er zal wel weer gefocust worden op de aardappelteelt.

“Andere weersomstandigheden zullen extra gegevens opleveren”

Interpom

CurieuzeNeuzen, dat dit jaar een burgeronderzoek lanceerde naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen en andere terreinen, krijgt een vervolg. De data van dit jaar worden nog geanalyseerd, maar het is duidelijk dat ook volgend jaar metingen zullen gebeuren op aardappelvelden. “We zijn in de veronderstelling dat we dan wel droogte of hitte-effecten zullen kunnen meten”, stelt Bart Deronde, manager van VITO.

Christophe Vermeulen nam begin dit jaar de functie van CEO van brancheorganisatie  Belgapom over van Romain Cools.

CEO Belgapom Christophe Vermeulen: “Aardappelsector was goed voorbereid op problemen”

Aardappelen

De aardappelsector heeft de Brexit, Covid-19 en het wegvallen van CIPC goed doorstaan en houdt duidelijk stand, aldus de nieuwe CEO van Belgapom, Christophe Vermeulen. Na een jaar inwerken en contacten leggen, heeft hij een goed beeld van de aardappelsector. “Er zijn heel wat uitdagingen op klimaat- en milieuvlak. In de toekomst zal de focus vooral moeten liggen op innovatie en meer samenwerking en in deze missie wil ik mensen verbinden.”

VLAM trok samen met 9 groente- en fruitexporteurs en 3 aardappelhandelaars naar de vakbeurs Fruit Attraction.

Internationale AGF-sector verzamelde opnieuw in Madrid

Beurzen

Met veel enthousiasme trok VLAM samen met 9 groente- en fruitexporteurs en 3 aardappelhandelaars naar Madrid, waar vorige maand de vakbeurs Fruit Attraction plaatsvond. Ondanks de corona-beperkingen blikken de deelnemers tevreden terug op een erg geslaagde beurs, waarbij de exportbedrijven vooral de kwaliteit van de contacten wisten te waarderen.

Agribex 2021 biedt weer een rijk gevuld programma.

Agribex 2021 zet in op slim boeren

Agribex

Fedagrim, de organisatie achter het landbouwsalon Agribex, zit in rechte lijn om de 72ste editie van het ‘landbouwsalon’ te organiseren. Dat zal dit jaar door gaan van 8 tot en met 12 december op de Heizel in Brussel.

Michiel Thomas en Jean-Paul Hauwe van Thomas Hoogwerkers.

Zwitsers leger is klant bij Thomas Hoogwerkers

Actueel

Naast onder meer tractoren en andere werktuigen staan ook hoogwerkers te kijk op Space in Rennes. Michiel Thomas en Jean-Paul Hauwe vertegenwoordigen Thomas Hoogwerkers uit Merchtem.

Space biedt ook een ruim forum aan interessante debatten en conferenties.

Debat op Space in Rennes: ‘Dierenwelzijn? Allemaal goed, maar wat als het water aan onze lippen staat?’

Actueel

Space biedt naast honderden exposanten, binnen en buiten, ook een ruim programma aan debatten en seminaries. De nieuwste technieken, wetenschappelijke onderzoeken, maar ook boeiende debatten, lokken heel wat volk.

Interessante demo’s, goed geluimd publiek en zomerse temperaturen tijdens de Werktuigendagen leverde niets dan positiviteit op bij bezoeker, exposant en organisator.

Werktuigendagen post corona, wederom geslaagd en zonovergoten

Werktuigendagen

Het eerste landbouwevenement in het post coronatijdperk was onmiddellijk een schot in de roos. De Werktuigendagen in Oudenaarde gingen het voorbije weekend wederom door in een schitterende nazomerzon. Zondagavond spraken we duidelijk tevreden organisatoren, enkele maanden geleden was het nog een groot vraagtegen ‘of’ en ‘hoe’ de Werktuigendagen konden door gaan. Het resultaat dat ze nu neer zetten, was ‘top’. Iedereen had zin om te knallen.

Omgebouwde spuitboom voor toepassing van onderzaai.

Demonstratie tijdens Werktuigendagen: Waarmee rekening houden bij onderzaai van gras bij maïs?

Maïs

Op 9 augustus organiseerde B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment rond de onderzaai van gras bij maïs. Wat zijn de voor- en nadelen, hoe pas je het principe van onderzaai het best toe en waar houd je het best rekening mee? Akkerbouwer Bernard Janssen uit Bree deelde enthousiast zijn ervaringen.

De merken Massey-Harris / Ferguson / Massey-Ferguson worden dit jaar extra in de kijker gezet tijdens de Werktuigendagen.

Voor de 10de keer oldtimers op de Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen vieren dit jaar dubbel feest! Niet alleen vindt dit outdoor landbouwevenement voor de 35ste keer plaats, in het kader ervan wordt ook voor de 10de keer een grootse oldtimerhappening georganiseerd!

Langs de wegen op het beursterrein werd opnieuw een extra wandelstrook van 5 m voorzien waar de bezoekers zich veilig kunnen verplaatsen.

Organisatie en standhouders zijn klaar voor (corona)veilige Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – zijn zoals steeds een feest voor de machineliefhebbers. Het is immers geen statische beurs, maar een erg dynamische beurs met tal van demo’s. Veiligheid is dus een belangrijk aspect voor de organisatie.

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.

Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Luc De Reycke, van het PCG en coördinator Tuinbouw, bemerkt ook een gestegen interesse van de zaadhuizen.

Op de terreinen van de Werktuigendagen is 23 ha maïs beschikbaar, hoofdzakelijk om te hakselen.

Gewassen keuren en machines bewonderen tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Het 120 ha grote terrein zal tijdens de tweedaagse Werktuigendagen in Oudenaarde weer bruisen van de activiteiten. Naast de geleide demonstraties zullen immers ook de standhouders hun beste rassen en machines tonen. We kregen een overzicht van Tom Destoop, coördinator Landbouw, die enkele hoogtepunten eruit pikte.

Aan de schoolhoeve zal deze editie keer niet alleen het inkuilen te zien zijn. Tijdens een geleide demonstratie zullen voedermengwagens een gelijk rantsoen moeten mengen. De resultaten worden vergeleken.

Werktuigendagen: vergelijken van technieken en merken tijdens de geleide demo’s

Werktuigendagen

Er worden tijdens deze editie van de Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – 4 thema’s toegelicht: voedermengwagens, mechanische onkruidbestrijding, het thema bodem en de nieuwe teelt goudsbloem.