Circulair boeren (begint) in Temse

Agribex

Circulair boeren en koolstoflandbouw zou dit jaar in de aandacht hebben gestaan op Agribex, moest de beurs zijn doorgegaan. Ze is echter geannuleerd. Een perfect praktijkvoorbeeld van circulair boeren vonden we in Temse.

Agribex gaat radio maken via podcasts.

Podcastreeks belicht actuele thema’s

Agribex

In de aanloop naar de beurs registreerde Agribex een podcastreeks over actuele thema’s. Alhoewel de beurs werd geannuleerd, kun je deze nog steeds beluisteren.

Gezien de coronasituatie werd Agribex 2021 dan toch geannuleerd.

Reacties op de annulatie van Agribex 2021

Agribex

Dat de landbouwbeurs Agribex 2021 werd geannuleerd, brachten we vorige week vrijdag, heet van de naald toen het bericht net gekend was. Ondertussen verzamelden we hierop enkele reacties.

Agribex 2021 wordt geannuleerd.

Agribex 2021 wordt geannuleerd

Agribex

Naar aanleiding van het Overlegcomité van vrijdag 26 november 2021 heeft het beurscomité en de Raad van Bestuur van Fedagrim beslist om de 72ste editie van Agribex alsnog te annuleren.

Interpom gaat door zoals verwacht.

Interpom gaat door zoals voorzien

Interpom

De beursorganisatie van Interpom laat weten dat hun beurs, zoals oorspronkelijk voorzien, van zondag 28 tot dinsdag 30 november kan door gaan. Ook met de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus die de Belgische overheid vandaag communiceerde. Ze wijzen er op dat vakbeurzen nog steeds onder het handelsprotocol vallen. Mits het naleven van strikte overheidsrichtlijnen, kunnen ze dus plaats vinden.

Drone met hogeresolutiecamera boven maïsperceel met 5G-antenne om de beelden door te sturen.

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Interpom

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

De sensoren zullen in de vervolgstudie niet op dezelfde velden staan, maar er zal wel weer gefocust worden op de aardappelteelt.

“Andere weersomstandigheden zullen extra gegevens opleveren”

Interpom

CurieuzeNeuzen, dat dit jaar een burgeronderzoek lanceerde naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen en andere terreinen, krijgt een vervolg. De data van dit jaar worden nog geanalyseerd, maar het is duidelijk dat ook volgend jaar metingen zullen gebeuren op aardappelvelden. “We zijn in de veronderstelling dat we dan wel droogte of hitte-effecten zullen kunnen meten”, stelt Bart Deronde, manager van VITO.

Christophe Vermeulen nam begin dit jaar de functie van CEO van brancheorganisatie  Belgapom over van Romain Cools.

CEO Belgapom Christophe Vermeulen: “Aardappelsector was goed voorbereid op problemen”

Aardappelen

De aardappelsector heeft de Brexit, Covid-19 en het wegvallen van CIPC goed doorstaan en houdt duidelijk stand, aldus de nieuwe CEO van Belgapom, Christophe Vermeulen. Na een jaar inwerken en contacten leggen, heeft hij een goed beeld van de aardappelsector. “Er zijn heel wat uitdagingen op klimaat- en milieuvlak. In de toekomst zal de focus vooral moeten liggen op innovatie en meer samenwerking en in deze missie wil ik mensen verbinden.”

VLAM trok samen met 9 groente- en fruitexporteurs en 3 aardappelhandelaars naar de vakbeurs Fruit Attraction.

Internationale AGF-sector verzamelde opnieuw in Madrid

Beurzen

Met veel enthousiasme trok VLAM samen met 9 groente- en fruitexporteurs en 3 aardappelhandelaars naar Madrid, waar vorige maand de vakbeurs Fruit Attraction plaatsvond. Ondanks de corona-beperkingen blikken de deelnemers tevreden terug op een erg geslaagde beurs, waarbij de exportbedrijven vooral de kwaliteit van de contacten wisten te waarderen.

Agribex 2021 biedt weer een rijk gevuld programma.

Agribex 2021 zet in op slim boeren

Agribex

Fedagrim, de organisatie achter het landbouwsalon Agribex, zit in rechte lijn om de 72ste editie van het ‘landbouwsalon’ te organiseren. Dat zal dit jaar door gaan van 8 tot en met 12 december op de Heizel in Brussel.

Michiel Thomas en Jean-Paul Hauwe van Thomas Hoogwerkers.

Zwitsers leger is klant bij Thomas Hoogwerkers

Actueel

Naast onder meer tractoren en andere werktuigen staan ook hoogwerkers te kijk op Space in Rennes. Michiel Thomas en Jean-Paul Hauwe vertegenwoordigen Thomas Hoogwerkers uit Merchtem.

Space biedt ook een ruim forum aan interessante debatten en conferenties.

Debat op Space in Rennes: ‘Dierenwelzijn? Allemaal goed, maar wat als het water aan onze lippen staat?’

Actueel

Space biedt naast honderden exposanten, binnen en buiten, ook een ruim programma aan debatten en seminaries. De nieuwste technieken, wetenschappelijke onderzoeken, maar ook boeiende debatten, lokken heel wat volk.

Interessante demo’s, goed geluimd publiek en zomerse temperaturen tijdens de Werktuigendagen leverde niets dan positiviteit op bij bezoeker, exposant en organisator.

Werktuigendagen post corona, wederom geslaagd en zonovergoten

Werktuigendagen

Het eerste landbouwevenement in het post coronatijdperk was onmiddellijk een schot in de roos. De Werktuigendagen in Oudenaarde gingen het voorbije weekend wederom door in een schitterende nazomerzon. Zondagavond spraken we duidelijk tevreden organisatoren, enkele maanden geleden was het nog een groot vraagtegen ‘of’ en ‘hoe’ de Werktuigendagen konden door gaan. Het resultaat dat ze nu neer zetten, was ‘top’. Iedereen had zin om te knallen.

Omgebouwde spuitboom voor toepassing van onderzaai.

Demonstratie tijdens Werktuigendagen: Waarmee rekening houden bij onderzaai van gras bij maïs?

Maïs

Op 9 augustus organiseerde B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment rond de onderzaai van gras bij maïs. Wat zijn de voor- en nadelen, hoe pas je het principe van onderzaai het best toe en waar houd je het best rekening mee? Akkerbouwer Bernard Janssen uit Bree deelde enthousiast zijn ervaringen.

De merken Massey-Harris / Ferguson / Massey-Ferguson worden dit jaar extra in de kijker gezet tijdens de Werktuigendagen.

Voor de 10de keer oldtimers op de Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen vieren dit jaar dubbel feest! Niet alleen vindt dit outdoor landbouwevenement voor de 35ste keer plaats, in het kader ervan wordt ook voor de 10de keer een grootse oldtimerhappening georganiseerd!

Langs de wegen op het beursterrein werd opnieuw een extra wandelstrook van 5 m voorzien waar de bezoekers zich veilig kunnen verplaatsen.

Organisatie en standhouders zijn klaar voor (corona)veilige Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – zijn zoals steeds een feest voor de machineliefhebbers. Het is immers geen statische beurs, maar een erg dynamische beurs met tal van demo’s. Veiligheid is dus een belangrijk aspect voor de organisatie.

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.

Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Luc De Reycke, van het PCG en coördinator Tuinbouw, bemerkt ook een gestegen interesse van de zaadhuizen.

Op de terreinen van de Werktuigendagen is 23 ha maïs beschikbaar, hoofdzakelijk om te hakselen.

Gewassen keuren en machines bewonderen tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Het 120 ha grote terrein zal tijdens de tweedaagse Werktuigendagen in Oudenaarde weer bruisen van de activiteiten. Naast de geleide demonstraties zullen immers ook de standhouders hun beste rassen en machines tonen. We kregen een overzicht van Tom Destoop, coördinator Landbouw, die enkele hoogtepunten eruit pikte.

Aan de schoolhoeve zal deze editie keer niet alleen het inkuilen te zien zijn. Tijdens een geleide demonstratie zullen voedermengwagens een gelijk rantsoen moeten mengen. De resultaten worden vergeleken.

Werktuigendagen: vergelijken van technieken en merken tijdens de geleide demo’s

Werktuigendagen

Er worden tijdens deze editie van de Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – 4 thema’s toegelicht: voedermengwagens, mechanische onkruidbestrijding, het thema bodem en de nieuwe teelt goudsbloem.

Het uitgestrekte beursterrein wordt doorsneden met enkele straten waarlangs de bijna 200 standhouders een plekje krijgen.

35ste Werktuigendagen: Uitkijken naar hét grootste landbouwspektakel in openlucht

Werktuigendagen 2021

Op zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 is Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Dan vindt immers de 35ste editie van de Werktuigendagen plaats. Met bijna 200 exposanten en 60.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw.

Matexpo 2021 werd een topeditie.

Matexpo 2021 werd recordeditie

Beurzen

Iedereen keek reikhalzend uit naar de voorbije Matexpo vakbeurs die zondag 12 september in Kortrijk de deuren sloot. Gezien de sanitaire omstandigheden van de voorbije tijd, is het op zijn minst een bijzondere editie te noemen.

Enkel wie groen licht krijgt bij het scannen van het CST krijgt toegang tot de beurs.

Maak tijdig werk van je Covid Safe Ticket voor de Werktuigendagen

Werktuigendagen

“We gaan samen voor coronaveilige Werktuigendagen”, stelt Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen stellig. “Daarom kozen we ook bewust voor het Covid Safe Ticket (CST). Eens je op het beursterrein bent, willen we iedereen de beleving van een ‘normale’ beurs geven.”

Tevreden gezichten tijdens de uitreiking van de PotatoEurope Innovation Award, met vlnr. Remko Bos (HZPC), Hans Langedijk (HZPC), Matt Yun (E Green Global), Epi Postma (E Green Global), Dirk Vandenhirtz (Crop.zone) en Hildo Brilleman (Nufarm).

PotatoEurope’s innovatieprijs uitgereikt aan EGG Microtubers

Akkerbouw

Ondanks het afgelasten van de internationale aardappelvakbeurs, heeft een professionele jury tijdens een award ceremonie op 1 september de PotatoEurope Gold Innovation Award uitgereikt aan de Microtubers van E Green Global (EGG).

De Potato Innovation Awards 2021 bieden zowel een jury- als publieksprijs.

Stem voor de Potato Innovation Awards 2021

Akkerbouw

Reeds eerder berichtten we dat de aardappelvakbeurs Potato Europe omwille van Covid-19 wordt afgelast. Deze was voorzien was om op 1 en 2 september door te gaan in het Nederlandse Lelystad. Het stemmen voor de PotatoEurope Innovation Awards 2021 zal echter wel doorgaan.

Agro-Expo Vlaanderen kijkt uit naar januari

Agro-Expo

De organisatie van Agro-Expo Vlaanderen haalt opgelucht adem nu het organiseren van beurzen weer mogelijk wordt. Deze tweejaarlijkse vakbeurs in Expo Roeselare staat van zaterdag 29 januari tot maandag 31 januari 2022 op de agenda.