Uitkijken naar Agribex 2021

Agribex

Fedagrim, organisator van Agribex, lanceerde deze week officieel de editie 2021 met de verzending van de mapjes voor kandidaat-exposanten. Deze landbouwvakbeurs is gepland van woensdag 8 tot en met zondag 12 december in Brussels Expo.

Space ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

Space 2021: nieuwe formule combineert ‘echte’ en digitale beursdagen

Beurzen

De internationale beurskalender is op zijn kop gezet door de coronacrisis. Bovendien hebben exposanten vandaag ook andere verwachtingen van een vakbeurs. De Franse veehouderijbeurs Space paste daarom zijn concept aan: 3 dagen in plaats van 4, gevolgd door een digitale dag.

Het bedrijf Hanskamp won de enige gouden medaille. Het CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem.

EuroTier en EnergyDecentral gaan digitaal

Beurzen

EuroTier is 's werelds toonaangevende vakbeurs voor de dierlijke sector. Gebruikelijk wordt deze beurs, tezamen met energiebeurs EnergyDecentral, om de 2 jaar georganiseerd in de beurshallen van het Duitse Hannover. Door corona konden beide beurzen niet doorgaan in november 2020. Organisator DLG kiest voor een digitaal alternatief van 9 tot 12 februari.

Er staan op het beursplan al 250 exposanten ingetekend.

Agriflanders 2021 gaat niet door

Agriflanders

Met veel spijt in het hart besliste de organisatie van Agriflanders 2021 dat het event niet zal plaatsvinden. “Wij stellen vast dat de Corona-cijfers niet in de goede richting evolueren en dat de kans bijzonder klein is dat er op korte termijn een vaccinatieplan kan worden uitgerold. Omdat wij het welzijn van onze bezoekers, exposanten en medewerkers resoluut vooropstellen, is annulering vandaag de enige juiste beslissing”, klinkt het.

AgroTechniek Holland wordt uitgesteld, maar Fedecom organiseert wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’ dat het gevoel van een echte beurs moet geven.

Fedecom organiseert online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’

Beurzen

Nederlands grootste landbouwbeurs AgroTechniek Holland wordt uitgesteld. De beurs die normaal van 9 tot en met 12 september fysiek doorging, wordt door Covid-19 uitgesteld naar de zomer van 2022. Er komt wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’. Eind september zal een demoversie beschikbaar zijn.

Caroline Willems werkt al bijna 25 jaar voor de Beurs van Libramont. Ze ziet landbouwers toenemend via internet of directe bezoeken aan machinefabrikanten informatie inwinnen, maar is ervan overtuigd dat beurzen in een wat andere rol relevant zullen blijven.

Interview met beursmanager Caroline Willems: ‘Libramont is meer dan gewoon een beurs’

Libramont

Elk jaar verwelkomt de Beurs van Libramont eind juli circa 200.000 bezoekers. Zo’n 800 exposanten staan dan voor hen opgesteld op een een terrein van 300.000 m². Dit jaar is door de Covid-19-pandemie alles anders. De beurs is afgeblazen, en dat betekent voor de beurs een miljoenenstrop, legt commercieel directeur Caroline Willems uit. ‘Libramont’ wil met nieuwe initiatieven dichtbij de boer én consument blijven, en in 2021 sterker terugkomen.

EuroTier is een grote internationale beurs in Hannover voor de intensieve veeteelt.

Ook EuroTier, internationale beurs voor intensieve veeteelt, gaat niet door

Veeteelt

Om de 2 jaar wordt in Hannover de beurs voor intensieve veehouderij EuroTier gehouden. Door de coronacrisis gaat ook die niet door. Er is een nieuwe datum: in het voorjaar van 2021.

Aardappeldemodag gaat online

Beurzen

Net zoals heel wat andere evenementen kan de tweejaarlijkse Aardappeldemodag omwille van de coronamaatregelen niet doorgaan, toch niet op de gebruikelijke manier in het veld. De organisatoren gaan echter creatief om met de situatie en lanceren een online-versie op 19 augustus.

Gust Van De Perre uit Kasterlee sleepte met Jolien Vd Driehoek de kampioenstitel in de wacht in de categorie koeien vanaf 44 maanden.

Gust en Jef Van De Perre scoren tijdens prijskamp Belgisch witblauw op de Agridagen

Agridagen

Voor het eerst kreeg het bestuur van de CRV-afdeling Antwerpen Vlees de kans om tijdens de Agridagen een prijskamp voor stamboekvee van het Belgisch witblauw ras te organiseren. Een groep enthousiastelingen sloeg de handen in elkaar en organiseerde een fraaie keuring.

Pieter Verstraete werd bekroond tot de beste van de Flanders Junior Show 2020.

Pieter Verstraete is de derde kampioen van de Flanders Junior Show

Agridagen

Bij de opstart van de Agridagen in 2016, zag ook de Flanders Junior Show het levenslicht. Ook bij de succesvolle derde editie van de beurs was de Junior Show een vaste waarde.

Stephanie Van Weyenberg (ILVO) demonstreerde de nieuwe tool IKM-NET tijdens de Agridagen.

Administratieve vereenvoudiging voor melkveehouders dankzij IKM-Net

Agridagen

IKM-NET is de eerste tool die werkt via het nieuwe datadeelplatform DjustConnect. Voor de 4.000 melkveehouders, aangesloten bij Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), betekent dit een sterke vereenvoudiging van hun administratieve lasten.

Het koppel trouwde in 2008 en nam het landbouwgedeelte van Joeri zijn ouders over.

Eigen bezoekdagen betrekken consumenten meer bij het boerderijleven

Agridagen

Je kan jaarlijks wachten op de ‘Dag van de Landbouw’ om je bedrijf in de kijker te zetten. Boerderij en vleeshandel Van Loo echter, konden toen net niet. “Daarom organiseerden we onze eigen bezoekdagen in kader van onze nieuwe rundveestal en ons 10-jarig bestaan”, vertelt Ann Dieleman. Zo wilden ze de consumenten een blik geven achter de schermen van hun gemengd landbouwbedrijf.

Ingrid en Eric Van Gestel in de nieuwe kraamafdeling.

Eric Van Gestel, schepen van Landbouw én varkenshouder: ‘Drukke combinatie is niet evident’

Agridagen

Eric Van Gestel is zowel varkenshouder als schepen van Landbouw in Ravels. Hij is dus de perfecte gesprekspartner in het kader van de komende vakbeurs Agriflanders. “Enkel met een goede organisatie en ondersteuning van het thuisfront kan je deze combinatie volhouden.”

De voormalige militaire loodsen worden al voor de derde keer ingepalmd door de Agridagen.

Totaalforum voor de veehouderij op een unieke locatie

Agridagen

De derde editie van de Agridagen in Ravels belooft opnieuw een succes te worden. Intussen reserveerden 222 standhouders een plekje in de voormalige militaire loodsen van Weelde Depot in Ravels. Het concept blijft hetzelfde als bij de voorgaande edities: op een professionele én gezellige manier kennismaken met de nieuwste producten en diensten binnen de veehouderij.

CEO Francis Kint van Ter Beke denkt dat retail, voedingsbedrijven en boeren elkaar meer op moeten zoeken.

Ketensamenwerking werkt als alle deelnemers er beter van worden

Agro-Expo

Tijdens de Agro Expo-beurs in Roeselare organiseerde de producentenorganisatie voor varkenshouders VPOV een seminarie met als titel ‘Nadenken over je afzetstrategie’. CEO Francis King van Ter Beke pleitte er voor meer samenwerkingsverbanden tussen retail, verwerking, boeren en mogelijk ngo’s. Twee Nederlandse sprekers lieten hun licht schijnen over de voor- en nadelen van het integratiemodel zoals dat in Spanje gangbaar is.

De 2 hoofdprijzen waren voor Jolien Vanhoutte (dierlijke productie) en Willem Derynck (plantaardige productie).

Agro Expo Roeselare beloont uitmuntende bachelorproeven Vives-studenten met award en geldprijs

Agro-Expo

Voor de eerste keer werkte Agro Expo Roeselare samen met hogeschool Vives Roeselare. Zes studenten van de Bachelor Agro- en biotechnologie kregen voor hun uitzonderlijke masterproef een award en minstens 200 euro. Twee van hen kregen een superprijs van 500 euro.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits opende zaterdagmorgen de 20ste Agro Expo in Roeselare. De beurs voor de land- en tuinbouw is nog toegankelijk tot en met maandag.

Landbouwminister Crevits pleit bij opening Agro Expo in Roeselare voor meer overleg tussen overheid en boeren

Agro-Expo

40 jaar Agro Expo, 20ste editie Agro Expo. Tot en met maandag is Agro Expo in Roeselare het beursevenement in de land- en tuinbouw. Op een druk bijgewoonde opening beklemtoonde landbouwminister Hilde Crevits het belang van innovatie, de inzet van jonge land- en tuinbouwers én pleitte voor meer overleg tussen overheid en agro-sector.

Agridagen in Ravels, een totaalforum voor de veehouderij

Agridagen

Jaarlijks worden in kader van de kraamstalindex ongeveer 2.000 worpen gescoord van iets meer dan 300 veelbelovende Piétrain-eindberen.

Vlaamse Piétrain Fokkerij lanceert de kraamstalindex

Agro-Expo

De kraamstalindex is een nieuwe tool om de vitaliteit te verhogen en erfelijke gebreken te reduceren via de eindbeerkeuze. Fokkerijorganisatie Vlaamse Piétrain Fokkerij presenteert deze nieuwigheid tijdens Agro Expo.

Zeger Coghe runt samen met zijn zus Sien het tomatenbedrijf Tomco op de nieuwe glastuinbouwzone in Roeselare.

Tomatenbedrijf Tomco: 10 miljoen kilo op 10.000 vierkante meter

Agro-Expo

Voor de voorstelling van de 20ste Agro Expo trok de organiserende bestuursploeg naar het tomatenbedrijf Tomco. Dat is gelegen in de nieuwe glastuinbouwzone langs de rijksweg in Roeselare. Het is de derde vestiging van het tomatenbedrijf Tomco, na Ardooie en Pecq in Henegouwen.

Mathias Jonckheere is een trotse producent van aardbeien.

Jonge boeren in de kijker op jubilerende Agro Expo

Agro-Expo

De acties ‘Kool is Cool’, de Prei-Award en de Aardbeien-Award: op de voorbije edities zette de Agro Expo telkens een groente- of fruitsoort volop in de kijker. Voor de 20ste editie trekt de raad van bestuur van het driedaags land- en tuinbouwevenement voluit de kaart van jonge, West-Vlaamse tuinders. “Geen toekomst zonder jonge ondernemers.” Cijfers tonen aan dat West-Vlaanderen de provincie is met procentueel het meest aantal jonge land- en tuinbouwers, jonger dan 40.

De familie Neuville bracht 7 dieren mee naar het kampioenschap, hiermee wonnen ze 5 reeksen en alle 9 titels!

Nationale Melkveeprijskamp Agribex: Complete dominantie door één deelnemer

Agribex

Hal 1 van Agribex was op 6 december opnieuw het strijdtoneel van de nationale melkveeprijskamp. De allermooiste Vlaamse en Waalse koeien streden om de driekleurlinten. En nooit eerder vertoond in de geschiedenis van Brussel: alle titels waren voor één bedrijf: de Hautmont Hill veestapel van Jean-Louis Neuville.

Agribex heeft er een goede week opzitten

Agribex 2019

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens de beursorganisator is dat – afgezet tegen die daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen.

Dieter Vanluchene is erg tevreden over de vrijloopboxen in de nieuwe kraamsta l.

Deens vrijloopconcept met Vlaamse uitvoering

Agribex

Op het varkensbedrijf Vanluchene in het West-Vlaamse Heestert huizen de zeugen en de pasgeboren biggen sinds maart in vrijloopkraamhokken. Dieter Vanluchene en Laura Ryckewaert geraakten meer en meer geïnspireerd door dit systeem na enkele beursbezoeken. “Beurzen zijn sowieso nuttig. Je ziet er nieuwe dingen en je kan vergelijken tussen systemen en merken”, meent Dieter.

De MS 500i van Andreas Stihl is de eerste kettingzaag ter wereld met elektronisch gestuurde brandstofinjectie.

Drie bekroonde buxussen in categorie ‘Tuin en groene zones’

Agribex

Ook in de tuin en groensector zijn er prijswinnaars. Bij deze editie werd één innovatie bekroond met een Gouden Buxus, daarnaast zijn er 2 laureaten met een Zilveren Buxus.