Nucrop wint Bronzen Sikkel 2022 award op ATH vakbeurs

Beurzen

Vandaag, woensdag 14 september, startte in het Nederlandse Biddinghuizen de vakbeurs ‘AgroTechniek Holland’, oftewel de ATH. Een vakjury reikte er de innovatieprijs ‘Bronzen Sikkel 2022’ uit aan de Nucrop van Kamps de Wild BV.

De vakbeurs Space in Rennes is binnenkort opnieuw het trefpunt voor de veehouderij.

Space (F) trekt opnieuw de kaart van innovatie

Beurzen

Space, dé internationale beurs voor de veehouderij, loopt van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 september in het Parc Expo in de Franse stad Rennes. Bijna 1.200 bedrijven hebben een stand op de 36ste editie van deze vakbeurs.

Succesvolle Aardappeldemodag lokt meer dan 6.000 bezoekers

Aardappelen

Op 31 augustus vond na 4 jaar in Westmaas (NL) gelukkig weer een echte live-editie van de Aardappeldemodag plaats. Bijna 150 standhouders, ruim 6.000 bezoekers en prachtig weer zorgde voor een succesvolle dag.

Na een digitale corona-editie gaat er nu terug een fysieke Aardappeldemodag door.

Terug een fysieke Aardappeldemodag in Westmaas (NL)

Aardappelen

Elke 2 jaar organiseren de Universiteit van Wageningen en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Na een digitale editie omwille van Covid-19 in 2020 is er dit jaar terug een fysieke manifestatie op 31 augustus in Westmaas (NL).

Ardeense specialiteiten liggen uitgestald in de etalage.

Campagne EuroFoodArt (deel 2): in het vlees proef je de Ardennen

Libramont

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 2 over de typische Ardeense specialiteiten: Jambon d’Ardenne en Saucisson d’Ardenne.

Anne Delbeke heeft een kudde van 80 geiten. Ze produceren ongeveer 240 l melk per dag, die Anne volledig zelf verwerkt.

Geitenhouderij in Wallonië: Op bezoek bij geitenboerderij ‘Cent Pieds’

Libramont

In het mooie Buvrinnes, op een steenworp afstand van Binche, vinden we Rue de Cent Pieds. Geitenboerin Anne Delbeke vernoemde haar geitenboerderij naar de pittoreske straat.

In Florenville kon de redactie kennis maken met de specialiteiten Plate de Florenville en Pâté gaumais.

Campagne EuroFoodArt (deel 1): ooit Plate de Florenville en Pâté gaumais geproefd?

Libramont

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 1 over Plate de Florenville en Pâté gaumais.

De onbetwiste ster van Libramont is en blijft het Ardens trekpaard.

Paarden op de Beurs van Libramont: Als kiezen moeilijk wordt!

Libramont

Boeiender dan ooit zullen ze zijn… de vele onderdelen waarin paarden de hoofdrol spelen op de Landbouwbeurs van Libramont. Landbouwleven groepeerde ze per locatie op het terrein en per dag. Al wordt het moeilijk kiezen tussen kijken, verwonderd genieten en… bijleren!

Reallifedemonstraties van bosbouwmachines maken van Demo Forest een unieke gebeurtenis in West-Europa. Ontdek het in Bertrix!

Demo Forest toont een duurzaam multifunctioneel bos

Libramont

Na 4 dagen op de Beurs van Libramont worden op 2 en 3 augustus duizenden bezoekers verwacht in het bos van Rossart, waar de 21ste editie van Demo Forest zal plaatsvinden. Deze grote bijeenkomst van de bosbouwsector belooft vele demonstraties en ontdekkingen voor professionals, maar ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de bosbouw.

Sfeerfoto van de editie 2021 van de Summer Breeding Show. Op eigen kracht gezien de Landbouwbeurs niet doorging en dus met weinig publiek. Dit jaar geldt: met volle kracht vooruit!

Sportpaarden op Libramont: Op volle kracht vooruit!

Libramont

In 2020 en 2021 was er geen Landbouwbeurs in Libramont. De gezondheidscrisis stak er immers een stokje voor. Desondanks ging het Studbook SBS de uitdaging aan in 2021 en werden de fokkers uitgenodigd om deel te nemen aan de grote fokkerijwedstrijd voor sportpaarden. Landbouwleven blikt even terug en veel vooruit…

Tijdens de coronaperiode werd de organisatie in een nieuw jasje gestoken, met nieuwe coöperatieve statuten, een nieuw bestuur en een nieuwe naam Libramont Coopéralia. Het gezellige beursprincipe blijft behouden.

De Beurs van Libramont kijkt uit naar een blij weerzien

Libramont

Na afwezigheid van 2 zomers kijkt iedereen weer uit naar de Beurs van Libramont. De 86ste editie van de beurs voor landbouw, bosbouw, agrovoeding en paarden vindt plaats van vrijdag 29 juli tot en met maandag 1 augustus. Aansluitend kun je op 2 en 3 augustus naar de bosbouwbeurs Demo Forest in het bos van Rossart te Bertrix.

Beurs van Libramont in de startblokken

Libramont

Vorige week werd het programma van de Beurs van Libramont en van Demo Forest voorgesteld. Noteer nu al 29 juli tot en met 1 augustus en 2 en 3 augustus in je agenda.

Bezoekers kunnen vanaf nu een gratis toegangsticket registreren voor de Aardappeldemodag.

Toegangsregistratie voor bezoekers Aardappeldemodag nu mogelijk

Beurzen

Woensdag 31 augustus is er weer een fysieke Aardappeldemodag in Westmaas. Dit jaar met het thema: kennis maken, kennis delen. Naast het rooidemoveld zijn ook de 6 demoveldjes inmiddels gepoot.

Minister Brouns toonde veel luisterbereidheid voor de vertegenwoordigers van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied. Hij beloofde een bijkomend gesprek om naar hun grieven te luisteren.

Agridagen2020: Blij om elkaar terug te ontmoeten, maar stikstofakkoord overheerst gesprekken

Agridagen

De organisatoren van de Agridagen kunnen terugblikken op een geslaagde editie. Er waren dan wel minder bezoekers dan in 2020, de standhouders bleken erg tevreden over de contacten. Ook enkele ministers vonden de weg naar deze sympathieke beurs. Zoals te verwachten viel, was het stikstofakkoord een dominerend gespreksthema.

Kersvers Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns benadrukt het belang van het openbaar onderzoek in kader van het stikstofdossier.

Minister Brouns gelooft in de kracht van het openbaar onderzoek én in innovatie

Agridagen

De nieuwe minister van Landbouw Jo Brouns toonde zich al na 3 dagen in zijn nieuwe ambt op de Agridagen in Ravels, middenin het belaagde Turnhouts Vennengebied. De luisterbereidheid van de minister naar de zorgen van de landbouwers was alvast groot. “Ik geloof in de kracht van het openbaar onderzoek omtrent PAS én in innovatie.”

Artan van de Janshoek, van fokker/eigenaar Jan Gorssen, wint de Gouden Piétrain 2021.

Artan van de Janshoek van Jan Gorssen wint Gouden Piétrain-award

Agridagen

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) bekroont jaarlijks een uitmuntende beer. Artan van de Janshoek, van fokker en tevens eigenaar Jan Gorssen, krijgt de titel van Gouden Piétrain 2021.

Depot Weelde blijft de unieke locatie van de Agridagen, deze keer ook met een uitzonderlijk timing.

Aftellen naar een uitzonderlijke lente-editie van de Agridagen

Agridagen

De Agridagen kregen – door corona – een andere plek op de beurskalender. Alhoewel mei een drukke periode is op het land, is ook de drang om elkaar terug te ontmoeten groot. De organisatie is dan ook verheugd om meer dan 200 exposanten te noteren voor deze vierde editie in Weelde Depot. Bovendien is er ook een goed gevuld randprogramma voorzien.

De vierde editie van de Agridagen wordt van 20 tot en met 22 mei georganiseerd.

Vierde editie van de Agridagen verschuift naar eind mei

Agridagen

De kogel is door de kerk: de vierde editie van de Agridagen wordt niet geannuleerd, maar verschuift naar 20 tot en met 22 mei. De organisatoren beslisten dit met instemming van het merendeel van de standhouders. Het aftellen naar een blij weerzien kan beginnen!

Circulair boeren (begint) in Temse

Agribex

Circulair boeren en koolstoflandbouw zou dit jaar in de aandacht hebben gestaan op Agribex, moest de beurs zijn doorgegaan. Ze is echter geannuleerd. Een perfect praktijkvoorbeeld van circulair boeren vonden we in Temse.

Agribex gaat radio maken via podcasts.

Podcastreeks belicht actuele thema’s

Agribex

In de aanloop naar de beurs registreerde Agribex een podcastreeks over actuele thema’s. Alhoewel de beurs werd geannuleerd, kun je deze nog steeds beluisteren.

Gezien de coronasituatie werd Agribex 2021 dan toch geannuleerd.

Reacties op de annulatie van Agribex 2021

Agribex

Dat de landbouwbeurs Agribex 2021 werd geannuleerd, brachten we vorige week vrijdag, heet van de naald toen het bericht net gekend was. Ondertussen verzamelden we hierop enkele reacties.

Agribex 2021 wordt geannuleerd.

Agribex 2021 wordt geannuleerd

Agribex

Naar aanleiding van het Overlegcomité van vrijdag 26 november 2021 heeft het beurscomité en de Raad van Bestuur van Fedagrim beslist om de 72ste editie van Agribex alsnog te annuleren.

Interpom gaat door zoals verwacht.

Interpom gaat door zoals voorzien

Interpom

De beursorganisatie van Interpom laat weten dat hun beurs, zoals oorspronkelijk voorzien, van zondag 28 tot dinsdag 30 november kan door gaan. Ook met de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus die de Belgische overheid vandaag communiceerde. Ze wijzen er op dat vakbeurzen nog steeds onder het handelsprotocol vallen. Mits het naleven van strikte overheidsrichtlijnen, kunnen ze dus plaats vinden.

Drone met hogeresolutiecamera boven maïsperceel met 5G-antenne om de beelden door te sturen.

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Interpom

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

De sensoren zullen in de vervolgstudie niet op dezelfde velden staan, maar er zal wel weer gefocust worden op de aardappelteelt.

“Andere weersomstandigheden zullen extra gegevens opleveren”

Interpom

CurieuzeNeuzen, dat dit jaar een burgeronderzoek lanceerde naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen en andere terreinen, krijgt een vervolg. De data van dit jaar worden nog geanalyseerd, maar het is duidelijk dat ook volgend jaar metingen zullen gebeuren op aardappelvelden. “We zijn in de veronderstelling dat we dan wel droogte of hitte-effecten zullen kunnen meten”, stelt Bart Deronde, manager van VITO.