Eigen bezoekdagen betrekken consumenten meer bij het boerderijleven

Agridagen

Je kan jaarlijks wachten op de ‘Dag van de Landbouw’ om je bedrijf in de kijker te zetten. Boerderij en vleeshandel Van Loo echter, konden toen net niet. “Daarom organiseerden we onze eigen bezoekdagen in kader van onze nieuwe rundveestal en ons 10-jarig bestaan”, vertelt Ann Dieleman. Zo wilden ze de consumenten een blik geven achter de schermen van hun gemengd landbouwbedrijf.

Ingrid en Eric Van Gestel in de nieuwe kraamafdeling.

Eric Van Gestel, schepen van Landbouw én varkenshouder: ‘Drukke combinatie is niet evident’

Agridagen

Eric Van Gestel is zowel varkenshouder als schepen van Landbouw in Ravels. Hij is dus de perfecte gesprekspartner in het kader van de komende vakbeurs Agriflanders. “Enkel met een goede organisatie en ondersteuning van het thuisfront kan je deze combinatie volhouden.”

De voormalige militaire loodsen worden al voor de derde keer ingepalmd door de Agridagen.

Totaalforum voor de veehouderij op een unieke locatie

Agridagen

De derde editie van de Agridagen in Ravels belooft opnieuw een succes te worden. Intussen reserveerden 222 standhouders een plekje in de voormalige militaire loodsen van Weelde Depot in Ravels. Het concept blijft hetzelfde als bij de voorgaande edities: op een professionele én gezellige manier kennismaken met de nieuwste producten en diensten binnen de veehouderij.

CEO Francis Kint van Ter Beke denkt dat retail, voedingsbedrijven en boeren elkaar meer op moeten zoeken.

Ketensamenwerking werkt als alle deelnemers er beter van worden

Agro-Expo

Tijdens de Agro Expo-beurs in Roeselare organiseerde de producentenorganisatie voor varkenshouders VPOV een seminarie met als titel ‘Nadenken over je afzetstrategie’. CEO Francis King van Ter Beke pleitte er voor meer samenwerkingsverbanden tussen retail, verwerking, boeren en mogelijk ngo’s. Twee Nederlandse sprekers lieten hun licht schijnen over de voor- en nadelen van het integratiemodel zoals dat in Spanje gangbaar is.

De 2 hoofdprijzen waren voor Jolien Vanhoutte (dierlijke productie) en Willem Derynck (plantaardige productie).

Agro Expo Roeselare beloont uitmuntende bachelorproeven Vives-studenten met award en geldprijs

Agro-Expo

Voor de eerste keer werkte Agro Expo Roeselare samen met hogeschool Vives Roeselare. Zes studenten van de Bachelor Agro- en biotechnologie kregen voor hun uitzonderlijke masterproef een award en minstens 200 euro. Twee van hen kregen een superprijs van 500 euro.

Landbouwminister Crevits pleit bij opening Agro Expo in Roeselare voor meer overleg tussen overheid en boeren

Agro-Expo

40 jaar Agro Expo, 20ste editie Agro Expo. Tot en met maandag is Agro Expo in Roeselare het beursevenement in de land- en tuinbouw. Op een druk bijgewoonde opening beklemtoonde landbouwminister Hilde Crevits het belang van innovatie, de inzet van jonge land- en tuinbouwers én pleitte voor meer overleg tussen overheid en agro-sector.

Agridagen in Ravels, een totaalforum voor de veehouderij

Agridagen

Jaarlijks worden in kader van de kraamstalindex ongeveer 2.000 worpen gescoord van iets meer dan 300 veelbelovende Piétrain-eindberen.

Vlaamse Piétrain Fokkerij lanceert de kraamstalindex

Agro-Expo

De kraamstalindex is een nieuwe tool om de vitaliteit te verhogen en erfelijke gebreken te reduceren via de eindbeerkeuze. Fokkerijorganisatie Vlaamse Piétrain Fokkerij presenteert deze nieuwigheid tijdens Agro Expo.

Zeger Coghe runt samen met zijn zus Sien het tomatenbedrijf Tomco op de nieuwe glastuinbouwzone in Roeselare.

Tomatenbedrijf Tomco: 10 miljoen kilo op 10.000 vierkante meter

Agro-Expo

Voor de voorstelling van de 20ste Agro Expo trok de organiserende bestuursploeg naar het tomatenbedrijf Tomco. Dat is gelegen in de nieuwe glastuinbouwzone langs de rijksweg in Roeselare. Het is de derde vestiging van het tomatenbedrijf Tomco, na Ardooie en Pecq in Henegouwen.

Mathias Jonckheere is een trotse producent van aardbeien.

Jonge boeren in de kijker op jubilerende Agro Expo

Agro-Expo

De acties ‘Kool is Cool’, de Prei-Award en de Aardbeien-Award: op de voorbije edities zette de Agro Expo telkens een groente- of fruitsoort volop in de kijker. Voor de 20ste editie trekt de raad van bestuur van het driedaags land- en tuinbouwevenement voluit de kaart van jonge, West-Vlaamse tuinders. “Geen toekomst zonder jonge ondernemers.” Cijfers tonen aan dat West-Vlaanderen de provincie is met procentueel het meest aantal jonge land- en tuinbouwers, jonger dan 40.

De familie Neuville bracht 7 dieren mee naar het kampioenschap, hiermee wonnen ze 5 reeksen en alle 9 titels!

Nationale Melkveeprijskamp Agribex: Complete dominantie door één deelnemer

Agribex

Hal 1 van Agribex was op 6 december opnieuw het strijdtoneel van de nationale melkveeprijskamp. De allermooiste Vlaamse en Waalse koeien streden om de driekleurlinten. En nooit eerder vertoond in de geschiedenis van Brussel: alle titels waren voor één bedrijf: de Hautmont Hill veestapel van Jean-Louis Neuville.

Agribex heeft er een goede week opzitten

Agribex 2019

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens de beursorganisator is dat – afgezet tegen die daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen.

Dieter Vanluchene is erg tevreden over de vrijloopboxen in de nieuwe kraamsta l.

Deens vrijloopconcept met Vlaamse uitvoering

Agribex

Op het varkensbedrijf Vanluchene in het West-Vlaamse Heestert huizen de zeugen en de pasgeboren biggen sinds maart in vrijloopkraamhokken. Dieter Vanluchene en Laura Ryckewaert geraakten meer en meer geïnspireerd door dit systeem na enkele beursbezoeken. “Beurzen zijn sowieso nuttig. Je ziet er nieuwe dingen en je kan vergelijken tussen systemen en merken”, meent Dieter.

De MS 500i van Andreas Stihl is de eerste kettingzaag ter wereld met elektronisch gestuurde brandstofinjectie.

Drie bekroonde buxussen in categorie ‘Tuin en groene zones’

Agribex

Ook in de tuin en groensector zijn er prijswinnaars. Bij deze editie werd één innovatie bekroond met een Gouden Buxus, daarnaast zijn er 2 laureaten met een Zilveren Buxus.

Een Zilveren Hoef voor de VDW-stroblazer. Dankzij de plaatsing van 2 kleine ventilatoren naast elkaar kon de hoogte van de machine beperkt worden. Deze ingreep verbetert het zicht.

Nieuwigheden dierlijke sector: één Gouden Hoef en 4 Zilveren Hoeven

Agribex

Voor deze editie werden 18 innovaties in de dierlijke sector ingediend. De vakjury bekroonde hieruit één gouden laureaat en 4 zilveren.

De eAutoPowr maakt gebruik van een elektrische actuator in plaats van hydraulische pompen.

Bekroonde Aren op Agribex

Agribex

Voor de komende Agribex-editie zijn er uit alle ingezonden noviteiten 5 bekroond met een Zilveren Aar en ééntje met een Gouden Aar.

Brussels Livestock Show op Agribex

Agribex

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het veeteeltgebeuren op Agribex. Organisator Brussels Livestock Show heeft immers heel wat vernieuwingen in petto. De fans van de traditionele prijskampen hebben echter niets te vrezen. De vertrouwde klassiekers zoals de kampioenschappen voor melkvee en Belgische trekpaarden blijven op het programma staan. Zij worden aangevuld met enkele hedendaagse, verfrissende events, zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schapenhouders.

Alweer een editie met de nieuwste machines,veeteelt en vermaak

Agribex

In minder dan een week opent alweer de 71e editie van Agribex in het hart van ons land haar deuren. Op de beurs vindt u de laatste innovaties op het gebied van machines en werktuigen, maar de veeteelt wordt niet vergeten. Opnieuw zal een groot aantal dieren aan de rand van de hoofdstad worden tentoonge- steld, en deelnemen aan diverse prijskampen. Fedagrim wil meer dan ooit dat de beurs het visitekaartje van de sector is.

Tractor of the Year awards gaan naar Fendt en New Holland

Mechanisatie

Zondag 10 november zijn in het Duitse Hannover de winnaars van de 23ste editie van de ‘Tractor of the Year’ wedstrijd bekend gemaakt. Grote slokoppen waren Fendt en New Holland die beiden met twee prijzen naar huis gingen.

Eerste echo’s vanop Agritechnica

Mechanisatie

De eerste beursdag van Agritechnica 2019 zit er reeds op. We geven hierbij graag een eerste echo weer van enkel nieuwigheden.