Gewassen keuren en machines bewonderen tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Het 120 ha grote terrein zal tijdens de tweedaagse Werktuigendagen in Oudenaarde weer bruisen van de activiteiten. Naast de geleide demonstraties zullen immers ook de standhouders hun beste rassen en machines tonen. We kregen een overzicht van Tom Destoop, coördinator Landbouw, die enkele hoogtepunten eruit pikte.

Aan de schoolhoeve zal deze editie keer niet alleen het inkuilen te zien zijn. Tijdens een geleide demonstratie zullen voedermengwagens een gelijk rantsoen moeten mengen. De resultaten worden vergeleken.

Werktuigendagen: vergelijken van technieken en merken tijdens de geleide demo’s

Werktuigendagen

Er worden tijdens deze editie van de Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – 4 thema’s toegelicht: voedermengwagens, mechanische onkruidbestrijding, het thema bodem en de nieuwe teelt goudsbloem.

Het uitgestrekte beursterrein wordt doorsneden met enkele straten waarlangs de bijna 200 standhouders een plekje krijgen.

35ste Werktuigendagen: Uitkijken naar hét grootste landbouwspektakel in openlucht

Werktuigendagen 2021

Op zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 is Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Dan vindt immers de 35ste editie van de Werktuigendagen plaats. Met bijna 200 exposanten en 60.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw.

Matexpo 2021 werd een topeditie.

Matexpo 2021 werd recordeditie

Beurzen

Iedereen keek reikhalzend uit naar de voorbije Matexpo vakbeurs die zondag 12 september in Kortrijk de deuren sloot. Gezien de sanitaire omstandigheden van de voorbije tijd, is het op zijn minst een bijzondere editie te noemen.

Enkel wie groen licht krijgt bij het scannen van het CST krijgt toegang tot de beurs.

Maak tijdig werk van je Covid Safe Ticket voor de Werktuigendagen

Werktuigendagen

“We gaan samen voor coronaveilige Werktuigendagen”, stelt Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen stellig. “Daarom kozen we ook bewust voor het Covid Safe Ticket (CST). Eens je op het beursterrein bent, willen we iedereen de beleving van een ‘normale’ beurs geven.”

Tevreden gezichten tijdens de uitreiking van de PotatoEurope Innovation Award, met vlnr. Remko Bos (HZPC), Hans Langedijk (HZPC), Matt Yun (E Green Global), Epi Postma (E Green Global), Dirk Vandenhirtz (Crop.zone) en Hildo Brilleman (Nufarm).

PotatoEurope’s innovatieprijs uitgereikt aan EGG Microtubers

Akkerbouw

Ondanks het afgelasten van de internationale aardappelvakbeurs, heeft een professionele jury tijdens een award ceremonie op 1 september de PotatoEurope Gold Innovation Award uitgereikt aan de Microtubers van E Green Global (EGG).

De Potato Innovation Awards 2021 bieden zowel een jury- als publieksprijs.

Stem voor de Potato Innovation Awards 2021

Akkerbouw

Reeds eerder berichtten we dat de aardappelvakbeurs Potato Europe omwille van Covid-19 wordt afgelast. Deze was voorzien was om op 1 en 2 september door te gaan in het Nederlandse Lelystad. Het stemmen voor de PotatoEurope Innovation Awards 2021 zal echter wel doorgaan.

Agro-Expo Vlaanderen kijkt uit naar januari

Agro-Expo

De organisatie van Agro-Expo Vlaanderen haalt opgelucht adem nu het organiseren van beurzen weer mogelijk wordt. Deze tweejaarlijkse vakbeurs in Expo Roeselare staat van zaterdag 29 januari tot maandag 31 januari 2022 op de agenda.

De organisatie van Matexpo geeft aan dat zij in volle voorbereiding zijn om van 8 tot 12 september in Kortrijk een geslaagde beurs te laten doorgaan.

Organisatie Matexpo zit op schema

Beurzen

De organisatie van Matexpo geeft aan dat zij in volle voorbereiding zijn om van 8 tot 12 september in Kortrijk een geslaagde beurs te laten doorgaan.

De organisatie van de Werktuigendagen maakt zich klaar voor een corona-proof editie.

Voorbereidingen jubileumeditie Werktuigendagen op kruissnelheid

Werktuigendagen

Binnen anderhalve maand staat de 35ste editie van de Werktuigendagen op de agenda. De organisatie loopt volop. Ook heel de corona-aanpak werd intussen uitgedokterd. Bezoekers zullen moeten beschikken over het Covid Safe Ticket.

Er wordt door iedereen met veel goesting uitgekeken naar de 35ste editie van de Werktuigendagen.

Jubileumeditie Werktuigendagen wordt eerste groot landbouwevent in anderhalf jaar

Werktuigendagen

Corona schudt al anderhalf jaar de beurskalender door elkaar, maar eindelijk zijn er lichtpuntjes. De Werktuigendagen kregen recent groen licht van de overheid voor de organisatie van hun event. Blokkeer dus alvast 25 en 26 september in je agenda voor de 35ste editie van de Werktuigendagen in Oudenaarde.

Agribex 2021 zal van 8 tot en met 12 december plaats vinden in Brussel.

Agribex 2021 duurt minder lang

Agribex

Begin april werd het startschot gegeven om Agribex 2021 te organiseren. “Willen we in december dit jaar een landbouwbeurs op de Heizel in Brussel hebben, dan moeten we daar nu de organisatie voor opstarten”, stelt Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij organisator Fedagrim. Nu al is duidelijk dat de beurs met één dag inkort, op bijna algemene vraag van de exposanten.

Heel wat bedrijven en bezoekers kijken nu al uit naar Agribex.

Uitkijken naar Agribex 2021

Agribex

Fedagrim, organisator van Agribex, lanceerde deze week officieel de editie 2021 met de verzending van de mapjes voor kandidaat-exposanten. Deze landbouwvakbeurs is gepland van woensdag 8 tot en met zondag 12 december in Brussels Expo.

Space ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

Space 2021: nieuwe formule combineert ‘echte’ en digitale beursdagen

Beurzen

De internationale beurskalender is op zijn kop gezet door de coronacrisis. Bovendien hebben exposanten vandaag ook andere verwachtingen van een vakbeurs. De Franse veehouderijbeurs Space paste daarom zijn concept aan: 3 dagen in plaats van 4, gevolgd door een digitale dag.

Het bedrijf Hanskamp won de enige gouden medaille. Het CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem.

EuroTier en EnergyDecentral gaan digitaal

Beurzen

EuroTier is 's werelds toonaangevende vakbeurs voor de dierlijke sector. Gebruikelijk wordt deze beurs, tezamen met energiebeurs EnergyDecentral, om de 2 jaar georganiseerd in de beurshallen van het Duitse Hannover. Door corona konden beide beurzen niet doorgaan in november 2020. Organisator DLG kiest voor een digitaal alternatief van 9 tot 12 februari.

Er staan op het beursplan al 250 exposanten ingetekend.

Agriflanders 2021 gaat niet door

Agriflanders

Met veel spijt in het hart besliste de organisatie van Agriflanders 2021 dat het event niet zal plaatsvinden. “Wij stellen vast dat de Corona-cijfers niet in de goede richting evolueren en dat de kans bijzonder klein is dat er op korte termijn een vaccinatieplan kan worden uitgerold. Omdat wij het welzijn van onze bezoekers, exposanten en medewerkers resoluut vooropstellen, is annulering vandaag de enige juiste beslissing”, klinkt het.

AgroTechniek Holland wordt uitgesteld, maar Fedecom organiseert wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’ dat het gevoel van een echte beurs moet geven.

Fedecom organiseert online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’

Beurzen

Nederlands grootste landbouwbeurs AgroTechniek Holland wordt uitgesteld. De beurs die normaal van 9 tot en met 12 september fysiek doorging, wordt door Covid-19 uitgesteld naar de zomer van 2022. Er komt wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’. Eind september zal een demoversie beschikbaar zijn.

Caroline Willems werkt al bijna 25 jaar voor de Beurs van Libramont. Ze ziet landbouwers toenemend via internet of directe bezoeken aan machinefabrikanten informatie inwinnen, maar is ervan overtuigd dat beurzen in een wat andere rol relevant zullen blijven.

Interview met beursmanager Caroline Willems: ‘Libramont is meer dan gewoon een beurs’

Libramont

Elk jaar verwelkomt de Beurs van Libramont eind juli circa 200.000 bezoekers. Zo’n 800 exposanten staan dan voor hen opgesteld op een een terrein van 300.000 m². Dit jaar is door de Covid-19-pandemie alles anders. De beurs is afgeblazen, en dat betekent voor de beurs een miljoenenstrop, legt commercieel directeur Caroline Willems uit. ‘Libramont’ wil met nieuwe initiatieven dichtbij de boer én consument blijven, en in 2021 sterker terugkomen.

EuroTier is een grote internationale beurs in Hannover voor de intensieve veeteelt.

Ook EuroTier, internationale beurs voor intensieve veeteelt, gaat niet door

Veeteelt

Om de 2 jaar wordt in Hannover de beurs voor intensieve veehouderij EuroTier gehouden. Door de coronacrisis gaat ook die niet door. Er is een nieuwe datum: in het voorjaar van 2021.

Aardappeldemodag gaat online

Beurzen

Net zoals heel wat andere evenementen kan de tweejaarlijkse Aardappeldemodag omwille van de coronamaatregelen niet doorgaan, toch niet op de gebruikelijke manier in het veld. De organisatoren gaan echter creatief om met de situatie en lanceren een online-versie op 19 augustus.

Gust Van De Perre uit Kasterlee sleepte met Jolien Vd Driehoek de kampioenstitel in de wacht in de categorie koeien vanaf 44 maanden.

Gust en Jef Van De Perre scoren tijdens prijskamp Belgisch witblauw op de Agridagen

Agridagen

Voor het eerst kreeg het bestuur van de CRV-afdeling Antwerpen Vlees de kans om tijdens de Agridagen een prijskamp voor stamboekvee van het Belgisch witblauw ras te organiseren. Een groep enthousiastelingen sloeg de handen in elkaar en organiseerde een fraaie keuring.

Pieter Verstraete werd bekroond tot de beste van de Flanders Junior Show 2020.

Pieter Verstraete is de derde kampioen van de Flanders Junior Show

Agridagen

Bij de opstart van de Agridagen in 2016, zag ook de Flanders Junior Show het levenslicht. Ook bij de succesvolle derde editie van de beurs was de Junior Show een vaste waarde.

Stephanie Van Weyenberg (ILVO) demonstreerde de nieuwe tool IKM-NET tijdens de Agridagen.

Administratieve vereenvoudiging voor melkveehouders dankzij IKM-Net

Agridagen

IKM-NET is de eerste tool die werkt via het nieuwe datadeelplatform DjustConnect. Voor de 4.000 melkveehouders, aangesloten bij Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), betekent dit een sterke vereenvoudiging van hun administratieve lasten.

Het koppel trouwde in 2008 en nam het landbouwgedeelte van Joeri zijn ouders over.

Eigen bezoekdagen betrekken consumenten meer bij het boerderijleven

Agridagen

Je kan jaarlijks wachten op de ‘Dag van de Landbouw’ om je bedrijf in de kijker te zetten. Boerderij en vleeshandel Van Loo echter, konden toen net niet. “Daarom organiseerden we onze eigen bezoekdagen in kader van onze nieuwe rundveestal en ons 10-jarig bestaan”, vertelt Ann Dieleman. Zo wilden ze de consumenten een blik geven achter de schermen van hun gemengd landbouwbedrijf.

Ingrid en Eric Van Gestel in de nieuwe kraamafdeling.

Eric Van Gestel, schepen van Landbouw én varkenshouder: ‘Drukke combinatie is niet evident’

Agridagen

Eric Van Gestel is zowel varkenshouder als schepen van Landbouw in Ravels. Hij is dus de perfecte gesprekspartner in het kader van de komende vakbeurs Agriflanders. “Enkel met een goede organisatie en ondersteuning van het thuisfront kan je deze combinatie volhouden.”