De Werktuigendagen zijn er klaar voor!

Werktuigendagen

Komend weekend is het in Oudenaarde weer verzamelen geblazen voor iedereen die houdt van mechanisatie en de werkzaamheden op het veld. De organisatie van de Werktuigendagen en de standhouders zijn er klaar voor. Bovendien wordt er opnieuw een zonnig weekend voorspeld. Jij gaat toch ook?

Je kan 370 exposanten, constructeurs, verdelers van materieel en leveranciers van diverse uitrustingen bezoeken tijdens deze vakbeurs.

Matexpo verzamelt bouwsector in Kortrijk Xpo

Beurzen

Matexpo 2019 gaat woensdag 11 september al voor de 38ste keer van start in Kortrijk Xpo. Deze belangrijke bouwmaterieelbeurs is een 100% professionele beurs gericht op de volledige bouwsector, één van de belangrijkste economische sectoren van het land.

De Ferme enchantée trok heel veel kijklustigen.

Libramont in beelden: een geslaagde beurs met zon, en een beetje regen

Libramont

De Libramont-beurs is alweer even gedaan, maar dat we deze editie de volgende jaren zullen herinneren staat wel weer vast. De eerste dag was het puffen, het weekend kenmerkte zich weer door regen en koude. Met het bezoekersaantal van bijna 200.000 kon de organisatie zich best wel tevreden stellen. We zagen alvast heel wat tevredenheid op het terrein. Weeral zagen we dat de beurs genieten is voor het hele gezin. Met deze fotocollage hopen we dat u weer wat fijne herinneringen bovenhaalt.

De daling was dit jaar wellicht te wijten aan de weersomstandigheden met een zeer warme vrijdag en regenachtig weekend.

Bijna 200.000 bezoekers voor 85ste editie Libramont

Libramont

De 85ste editie van de landbouwbeurs van Libramont, die maandagavond afgesloten werd, heeft in totaal 198.051 bezoekers gelokt op vier dagen. Vorig jaar trok de beurs 203.852 bezoekers. Dat is vernomen bij de organisatie. Het bezoekersrecord voor de landbouwbeurs dateert van 2012, toen 219.328 mensen naar het evenement in Libramont afzakten.

La Ferme de l’Abreuvoir (Tournay) richt zich op de korte keten, van biograan tot biobrood. Via crowdfunding verzamelden ze 22.645 euro voor de aankoop van een professionele oven, installatie van een dubbelwandige schoorsteen en aankoop van drie silo’s voor de opslag van graan. Crelan gaf deze laureaat met 1.500 euro een extra steuntje in de rug.

Vijf Waalse crowdfundingsprojecten krijgen extra steun van coöperatieve bank Crelan

Libramont

Net zoals vorig jaar kregen vijf Waalse projecten in de landbouw en agrobusiness een extra financieel duwtje in de rug voor hun vernieuwend idee dankzij een crowdfundingproject dat gesteund wordt door de coöperatieve bank Crelan. De prijsuitreiking van de Coups de Cœur gebeurde op de Beurs van Libramont.

Grootse idealen in “Het grootste boerderijtje”

Libramont

De documentaire ‘The biggest little farm’, of ‘Het grootste boerderijtje’, toont hoe stadsmussen John en Molly Chester 81 ha dode grond kopen in de Amerikaanse staat Californië, en er een levend én winstgevend ecosysteem van maken. Hoe ze dit financieel bolwerkten, vertellen ze niet. Over hun machteloosheid en twijfel praten ze wel openlijk.

De lagere prijzen zijn te verklaren door onder meer de hervorming van het pachtdecreet in het Waals gewest, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt. Daarnaast spelen de lagere rentevoeten een rol.

Prijzen landbouwgrond voor het eerst in vijf jaar niet gestegen

Libramont

Voor het eerst in vijf jaar zijn de prijzen van de landbouwgrond niet verder toegenomen. Dat blijkt uit de barometer van de landbouwgrond die de Federatie van het Notariaat (Fednot) zondag heeft voorgesteld op de landbouwbeurs in Libramont. De federatie wijst er echter meteen ook op dat het moeilijk is om op basis van zes maanden conclusies te trekken.

De stedeling weet niet waar zijn voedsel vandaan komt, welke weg het heeft afgelegd en door wiens handen het voedsel is gegaan vooraleer het in de rekken terechtkomt.

Boeren in de stad: realiteit of utopie?

Libramont

Doen de steden binnenkort aan voedselproductie zonder boeren? Een blik op lokale voedselstrategieën dichtbij huis toont aan dat deze de échte boer niet buiten spel zetten, maar dat het net een stap is om de kloof tussen boer en stedeling te dichten.

Geen stormloop en hitte op eerste dag Libramont

Libramont

De eerste dag Libramont is alweer verleden tijd. Het was rustig in de gangen tussen de vele kraampjes. Mensen schuilden voor de hitte, maar konden ook genieten van al wat er te zien en te beleven viel. Herbeleef hier de eerste dag Libramont met onze fotocollage.

De stadsboerderij van Peas & Love staan voornamelijk op daken. Op de foto de enige locatie op de grond, die ook als hoofdkwartier dient.

Peas & Love wil het denken over landbouw veranderen

Libramont

Het Belgische Peas & Love baat zeven stadsboerderijen uit in Brussel en Parijs. Eén boerderij bevindt zich bij de exclusieve David Lloyd-sportclub in Ukkel. De zes andere stadsboerderijen bevinden zich op daken. Oprichter Jean-Patrick Scheepers gelooft niet dat stadslandbouw de groeiende metropolen van de wereld voeden. “Mijn concept is een manier om mensen dichter bij gewone boeren te brengen.”

Een Lokaalmarkt telt gemiddeld zo’n 300 klanten. In de stad is er een ander aankooppatroon dan in een meer landelijke locatie.

Lokaalmarkt is tevens gezellige ontmoetingsplaats

Libramont

Lokaalmarkt is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt met bar en kinderhoek. Intussen zijn er vijf, maar dit is duidelijk geen eindpunt. Tijdens de Forfarmers Ladies Days leerden we het concept beter kennen.

De Floating Farm is een unieke melkveestal in de Rotterdamse haven. Publireportage

Melk van op het water

Libramont

Hoe zullen we in de toekomst de stad voeden, was ook het idee achter de Floating Farm in de wereldhaven van Rotterdam. Sinds midden mei huizen er 32 koeien in een unieke stal op het water. Landbouwleven ging een kijkje nemen.

Het bedrijventerrein is 55 ha, waarvan 30 ha uitgeefbare industriegrond is, maar ook ruimte is voor groenzones.

Veiling Zuid klaar om nieuwe agrobedrijven te ontvangen

Libramont

Het klinkt als een buitenkansje: een plaatsje op het nieuwe bedrijventerrein in Sint-Katelijne-Waver, Veiling Zuid, tussen Antwerpen en Brussel. 30 ha van het 55 ha grote bedrijventerrein staat open voor bedrijven uit de agro-industrie. De grootste troef is de locatie, namelijk dicht bij veiling BelOrta. Het groene karakter en de goede bereikbaarheid van de veiling maakt de aanwezige agribedrijven klaar voor een duurzame toekomst. Vandaag is nog 16 ha beschikbaar.

De laureaten van 2019.

Innovatie in de schijnwerpers tijdens de Mecanic’Show op Libramont

Libramont

Voor 2019 heeft de Commissie Machines en Producten van de beurs van Libramont 16 innoverende machines geselecteerd. Machines voor tuin & park staan dit jaar in de kijker, met drie belangrijke innovaties.

Libramont belooft weer een spectaculaire beurs te worden

Libramont

De 85ste editie van de Beurs van Libramont vindt plaats van 26 tot en met 29 juli. Het belooft met 800 stands, 3.500 dieren en 100.000 m² expositieruimte alvast weer een spectaculaire editie te worden, waarin de landbouw in al haar diversiteit aan bod komt. Aansluitend vindt op 30 en 31 juli de spectaculaire Demo Forest plaats in het bos van Bertrix.

Nieuwe vakbeurs Landwirtschaftsmesse Ostfriesland trekt meer dan 8.800 bezoekers

Beurzen

De vakbeurs Landwirtschaftsmesse Ostfriesland die vorige week heeft plaatsgevonden in Aurich (Duitsland) is een groot succes gebleken volgens organisator Johan Wolters van CNO-Expo. Met meer dan 8.800 bezoekers en ruim 70 exposanten heeft deze nieuwe vakbeurs voor de agrariër zijn waarde meer dan bewezen.

Ludovic Feys bij de voorstelling van Hay River, waarmee hij de 5 de  plaats behaalde op de laatste Europese Confrontatie in het Franse Colmar. Dat was het tweede beste Belgische resultaat ooit.

Europese Holstein Confrontatie: alsof een Belgische club tegen Real Madrid speelt! 

Libramont

Uitkomen tegen de Europese top op eigen terrein. Het is geen gewone zaak. Stéphane en zijn zoon zijn ongeduldig. “Telkens we in het buitenland werden uitgenodigd werden we steeds zeer goed ontvangen. We konden daarom slechts teruggeven wat het evenement ons zelf reeds heeft gegeven.”

Alle dagwinnaars van het project ‘Kijk op keuren’ werden uitgenodigd voor de prijskamp op Agriflanders.

CRV kroont winnaars ‘Kijk op keuren’

Agriflanders

Coöperatie voor rundveeverbetering CRV wil veebeoordelen terug op de kaart zetten. Daartoe ontwikkelde het bedrijf het cursusproject ‘Kijk op keuren’. Dit jaar namen een twintigtal scholen deel. Op landbouwbeurs Agriflanders lauwerde CRV de drie deelnemers die het best presteerden, voor zowel melkvee (Holstein) als vleesvee (Belgisch witblauw).

Noblesse van Luc De Bel werd kampioene bij de jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioene.

The Blondes are back: prijskamp Blonde d’Aquitaine op Agriflanders

Agriflanders

“Een sterk staaltje organisatie en een ongelooflijk leuke, gezellige sfeer!” Zo omschreef Fredie Van Dijk, die samen met Marcel Gerritsen de jury vormde, deze keuring op de landbouwbeurs in Gent.

Tim De Cuypere ontvangt eerste thesisprijs voor agro-ecologie en biolandbouw en is 
€500 rijker.

Tim De Cuypere ontvangt eerste thesisprijs voor agro-ecologie en biolandbouw

Agriflanders

Landbouwers die kampen met knopkruid kunnen in hun nopjes zijn. Door de thesis van student Tim De Cuypere krijgen zij nu een oplossing voorgeschoteld. Hij werd dan ook beloond voor zijn prestatie op de studiedag ‘Biologische landbouw, Smart farming²’ van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) op Agri-flanders. Landbouwleven kon hem strikken voor een interview.