Startpagina Actueel

PFAS-verontreiniging rond 3M: géén bijkomende maatregelen voor landbouwbedrijven nodig

Er zijn geen bijkomende maatregelen nodig bij landbouwbedrijven in de buurt van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Tot dat besluit komt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) na onderzoek van stalen, bij onder meer eieren, vlees en melk.

Leestijd : 1 min

Op 1 juli kondigde het FAVV een speciale bemonsteringscampagne aan bij landbouwbedrijven gelegen in de verontreinigde zone rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht.

De resultaten van de al genomen stalen, bij eieren, vlees en melk, tonen aan dat er geen bijkomende maatregelen bij landbouwbedrijven nodig zijn. Voor dit onderzoek werden monsters genomen in een gebied van 15 km rond de 3M-fabriek.

Naast deze specifieke bemonsteringscampagne zal het FAVV de komende weken starten met een bijkomend onderzoek naar de achtergrondverontreiniging van PFAS in de Belgische voedselketen.

“Het doel hiervan is na te gaan of en in welke mate er PFAS-verontreiniging is van levensmiddelen die worden geteeld of geproduceerd op plaatsen waarvan verondersteld wordt dat ze niet door historische industriële activiteiten zijn gecontamineerd”, stelt het FAVV.

Nog verder onderzoek over heel het land

Om een volledig en actueel beeld te krijgen van PFAS-waarden in levensmiddelen bestemd voor de voedselketen, worden deze zomer nog onderzoeken gevoerd. Het gaat in totaal om het nemen van 185 stalen van zowel dierlijke producten (melk, eieren en vlees) als plantaardige producten (groenten en fruit) op verschillende plaatsen in ons land en in opeenvolgende fases.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken