Startpagina Paarden

De revival van Libramont dankzij de paardensport

Paardenliefhebbers die elk jaar uitkeken naar de 3-daagse fokkerijwedstrijd op de site van de Landbouwbeurs van Libramont bleven op hun honger zitten in 2020. Dit jaar stak de pandemie alweer stokken in de wielen voor de beurs, maar er kwam toch nog leven in de brouwerij, dankzij 154 sportpaarden en sportpony’s!

Leestijd : 3 min

De provincie Luxemburg is een ‘terroir’ op zich wat de fokkerij van sportpaarden betreft. ADECLUX (Vereniging sportpaardenfokkers in de provincie Luxemburg) voegde zich bij het Studbook SBS om samen met tal van trouwe sponsors en vrijwilligers de schouders te zetten onder een onvergetelijke editie van de driedaagse. Met een recordaantal deelnemers uit Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk kon men reeds bij de inschrijvingen spreken van een succes. ‘Open Studbooks’ was er van betekenis met veel deelnemende sportpaarden ingeschreven bij SBS en Zangersheide. Bij de pony’s was de verscheidenheid aan stamboeken nog ruimer. BRP was goed vertegenwoordigd, terwijl Connemara en SBSP de kroon spanden. De fokkerijwedstrijd verenigde reeksen voor veulens, jaarlingen, 2- en 3-jarigen. Dit aanbod werd enorm gesmaakt, zowel ter plaatse als rechtstreeks via de livestream. De presentatie werd gefinetuned door Marc Pierson, algemeen secretaris van Studbook SBS, nu en dan afgewisseld door Christine Rasir, verantwoordelijk voor de communicatie van het stamboek.

Pony’s

Uit Hofstade bij Aalst kwam Lieve Blindeman (fokkerij Van Duyversputten) – traditioneel – met een achttal ponys naar Libramont. Ze zegevierde bij de jaarlingen met SBSP Oilily (v. Dexter Leam Pondi). Bij de 2-jarigen was dit SBSP Ni vu Ni Connu d’Elvira (v. High Tech du Chêne à Clous).

De beste 3-jarige was Connemara Millesime Shaday (Jobic de Coatral). Elf veulens draafden aan bij de pony’s. De winnaar van de proef was Puccini HDB (v. FS Next Diamond), helemaal uit Normandië en ingeschreven bij SBSP.

Tweejarigen

Fokproducten ingeschreven bij Zangersheide en Studbook SBS wisselden elkaar in een mooie verhouding af bij de 2-jarige sportpaarden, die ook een proef vrij springen voor de boeg hadden. Veel kwaliteit was er ook, bijvoorbeeld bij Never Give Up du Petit Geer (Taloubet Z x Coronado), die de hoogste score voor exterieur in de wacht sleepte. Nog zo’n opvallende verschijning was Neros Casal du Plan d’Eau (Casall x Diamant de Semilly), ook een hengst. Hij pakte de derde plaats. De Aganix du Seigneur-zoon Nepal HP du Menil zegevierde hier. De merrie Niki d’AGR (Mosito vh Hellehof x Malito de Rêves) werd tweede. Marc Pierson: “Succes komt er niet altijd met een overwinning. Dikwijls baant een fokproduct zich een weg via valorisatie. Fokkerijwedstrijden spelen daarbij een toonaangevende rol.” De secretaris-generaal van Studbook SBS stak eveneens zijn appreciatie voor de deelnemende fokkers niet onder stoelen of banken, en verwees naar zij die de waterellende van de voorbije weken dienden te trotseren met hun paarden.

Driejarigen

Het podium bij de 3-jarigen was overwegend vrouwelijk met op de eerste plaats Miami du Haut du Roy (Hortaxe du Seigneur x Natif de Virton), gevolgd door Alouka de Saint Fiacre Z (Alicante x Phelius de Ste-Hermelle). De derde plaats werd gedeeld door Cyndia des Marronniers Z (Cinsey x Qody de Saint-Aubert) en de hengst Minnesota Cool (Trésor de Virton x Apache des Adriers). In een later artikel komen we uitgebreid terug op de veulens.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken