Startpagina Paarden

Vlaams kampioenschap trekpaarden

Publiek was niet toegelaten door de stad Aalst, maar de organisatie zorgde dat het via livestream op de website van het VFBT toch voor de liefhebbers gemakkelijk te volgen was. Vorig jaar was dat in Torhout ook al het geval. Voor toeschouwers is dat een zegen. De beleving is minder groot voor de deelnemers, maar ze hebben daardoor wel de mogelijkheid om thuis nog eens na te genieten van hun optredens.

Leestijd : 4 min

Met 118 paarden en 22 veulens was het aantal inschrijvingen boven alle verwachtingen in dit era van corona. En het weer? Er werd wel regen voorspeld, maar die bleef tot velen hun verbazing gelukkig uit.

Merries van 1 jaar

Bij deze leeftijdscategorie waren er maar liefst 31 deelnemers, opgesplitst in 4 reeksen. Een eerste reeks werd gewonnen door Lies van de Vierbeuken van Petrus Van De Velde uit Emblem. De tweede reeks kwam op naam van Uljana van Issegem van Karolien De Paepe uit Balegem. De derde reeks werd de prooi van Rêve van de Parelhoeve van de familie Van Buggenhout uit Erpe-Mere. De laatste reeks kwam op het conto van Lorence van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant van Dominique Van Riet uit Londerzeel. Het kampioenslint werd toegewezen aan de oudste uit dat gezelschap: Lorence van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant.

Merries van 2 en 3 jaar

Bij deze leeftijdscategorie waren er 5 reeksen te jureren. De eerste reeks kwam op naam van Paula du Gré van Domique Van Riet en Eddy Van Langenhove, de kampioene van de eenjarige merries vorig jaar. De tweede reeks leverde opnieuw een overwinning op voor de familie Van Buggenhout met Quelle Dame van de Parelhoeve. De derde reeks was voor Emma van den Bunder van Maarten Camerlinck/Comeyne uit Sleidinge. Loes van de Spoorweg van Didier Van Hoorebeke uit Oosteeklo won overtuigend de vierde reeks. De laatste reeks kwam op naam van de kampioene van de bekende Fay van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant van Dominique Van Riet. Zij loste haar favorietenrol in en won hiermee reeds het tweede kampioenschap voor Stal Van ’t Rietenhof.

Hengsten

Drie reeksen eenjarige hengsten kwamen in de piste. De allerjongste hengst Tristan van de Kloosterdreef van Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde bekoorde de jury het meest in de eerste reeks. De tweede kwam op naam van Kadet van de Kraaibeek, gefokt en eigen aan Frans Espeel uit Langemark. De reeks met de oudste kwam ook op naam van de oudste: Koss van de Ronewijk van Domique Van Riet uit Londerzeel.

Bij de tweejarige hengsten was de reeksoverwinning voor Jazz van de Boterhoeve van de familie Imschoot. Jazz mocht zich later tevens tot kampioen laten bekronen van de jonge hengsten.

Bij de oudere hengsten gingen Premier van de Parelhoeve van Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout, Tejo van het Hermeshof van Nico Henckens-Geusens en zonen uit Maaseik en Vico van Ooidonk van Julien Cocquyt uit Deinze het strijdtoneel van het kampioenschap in. De diepbruine Tejo won met glans door zijn gelijnde achterhand, sterke ruglijn en strakke draf.

Merries zonder veulen

Bij de merries van 4 jaar was er een nieuwe reeksoverwinning te vieren bij de familie Van Buggenhout met Ode van de Parelhoeve. Een zeer opvallende verschijning in de reeks merries van 5 jaar, was de schitterende vosse merrie Nienke van de Braambeierhoek van Ann-Sophie Cornelis uit Booischot. Delphine van ’t Ijzerhof van Imschoot werd op kop gezet van de reeks merries ouder dan 6 jaar. Ten slotte won de oudste merrie (15 jaar) Dina van ’t Costershof van Johan Vereertbrugghen en Ann Moens uit Merchtem de laatste rubriek.

Enorme vreugdetaferelen ontstonden er rond Nienke wanneer ze werd aangeduid als kampioene. Jurylid Monique Beulens omschreef haar als jong en mooi, zeer goed gelijnd, prachtig in haar verhoudingen en prima in haar bewegingen.

Merries met veulen

De zwarte Karo van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant van Stephanie Mertens uit Londerzeel won de eerste reeks van merries geboren in 2017. Janne van de Boterhoeve van Luc en Ignaece Imschoot zette de reeks op haar naam bij de merries geboren in 2016. Vervolgens was het terug Stephanie Mertens die de winnende medaille greep bij de merries uit 2015 met Tosca van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant. Bij de merries van nog een jaartje ouder was het de beurt aan Hebe van ’t Goed ter Kaeksmete van Ann-Sophie Cornelis. Ook de volgende overwinning mocht Ann-Sophie vieren met de bruine Lotte van de Killige Landen. Bij de oudste merries was Karolien De Paepe met Lies van de Vendoorn de beste.

Karo van ’t Rietenhof mocht zich het geelzwarte kampioenslint laten omgorden. Jurylid Monique Beulens bejubelde haar als ‘chique, heel moeilijk om fouten te vinden en met een mooie kleur’.

Lot van 3 merries

Maar liefst 5 stallen stuurden een lot de wei in, wat een prachtig spektakel opleverde: Stal van de Maalderij (Ann-Sophie Cornelis), Stal van de Boterhoeve (Luc en Ignaece Imschoot), Stal van de Dorpshoeve (Freddy Van Hecke), Stal van ’t Costershof (Johan Vereertbrugghen/Ann Moens) en Stal d’Elewijt (Herman De Greeff). Hier kon de thuisspeler Stal van ’t Costershof met de honneurs weglopen.

Deze editie werd ondanks corona prima georganiseerd door het Koninklijk Landbouwcomice van Aalst samen met het VFBT en met de steun van de stad Aalst. De kampioenes hebben nog nooit zo veel kleur getoond: bruin, zwart en vos. En daar kon de grijze lucht niet tegen op.

Eric Lievens, speaker.

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken