Startpagina Paarden

Uitbreiding mogelijk voor Equitom in Lummen

Op voorstel van gedeputeerde Inge Moors (CD&V) werd de omgevingsvergunning voor het bedrijf Equitom uit Meldert – Lummen voorgelegd aan deputatie. De Limburgse deputatie verleent een vergunning voor het uitbreiden van de paardenkliniek. Equitom is gespecialiseerd in paardenchirurgie en biedt een brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ook zijn er verschillende mogelijkheden op diagnostisch vlak.

Leestijd : 2 min

Het bedrijf stelt 65 personeelsleden te werk. De vergunning maakt het mogelijk dat het bedrijf een nieuwe vleugel kan realiseren aan het bestaande erf en verankerd wordt in onze provincie. Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Landbouw Inge Moors (CD&V): “De deputatie besliste om een vergunning te geven voor de uitbreiding van de paardenkliniek Equitom.

Herbekeken in beroep

Begin februari 2021 kreeg de paardenkliniek een omgevingsvergunning van de gemeente Lummen. Deze werd echter geschorst vanwege een beroep ingesteld door de Vlaamse Overheid. De deputatie heeft het dossier in beroep herbekeken en bevestigt de door de gemeente verleende vergunning. Deze beslissing maakt het mogelijk dat het bedrijf kan uitbreiden met ongeveer 2.400m².”

Paardenkliniek Equitom geniet wereldfaam. De in Lummen gevestigde kliniek, gespecialiseerd in de behandeling van gewonde of zieke paarden, behoort tot de grootste en meest vooruitstrevende ter wereld. Het bedrijf is gevestigd aan de Venusbergstraat in Meldert – Lummen en situeert zich op meerdere percelen met een totale oppervlakte van meer dan 12 ha. De bestemming van het gebied is landschappelijk waardevol landbouwgebied.

Gedeputeerde Inge Moors: “In de nieuwe hal van 28m x 83m worden 2 zones voorzien, gescheiden door een compartimentswand. In een eerste deel voorziet men extra herstelboxen voor een 70-tal zieke en revaliderende paarden. In het tweede compartiment realiseert men een nieuwe onderzoeks- en consultatieruimte, samen met een nieuw operatiekwartier. Verder wordt er een vergaderruimte voorzien voor personeel. ”

Naast de nieuwe hal wordt via deze omgevingsaanvraag onder andere ook een bijkomende mestopslag aangevraagd.

Burgemeester Luc Wouters reageert opgetogen dat de provincie de vergunning verleent.

Wereldfaam

Recent kwam het bedrijf nog in de belangstelling met een revolutionaire robot CT-scanner en de ondersteuning van onze Belgische paarden die aan de Olympische Spelen in Tokyo deelnamen.

Gedeputeerde Inge Moors: ”Niet alleen dit bedrijf geniet wereldfaam in de paardenhouderij. Door de centrale ligging van Limburg in Europa is Limburg de ideale uitvalsbasis voor het professioneel fokken, verhandelen en opleiden van paarden en ruiters; en zeker ook voor het organiseren van wedstrijden. Daarnaast waren en zijn er nog steeds sportieve successen; denken we onder andere maar aan de familie Philippaerts uit Oudsbergen”.

Naast dit professionele aspect is ook de recreatieve paardenhouderij sterk vertegenwoordigt in onze provincie. De uitgestrekte bossen en open ruimten van Limburg en het goed uitgeruste paarden- en ruiterroutenetwerk lenen zich uitstekend voor het recreatief uitoefenen van de paardensport.

De paardenhouderij is een belangrijke sportieve, recreatieve, toeristische en economische meerwaarde voor Limburg.

Kabinet Inge Moors

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken