Startpagina Akkerbouw

Proefrooiing Fontane en Challenger

Op 9 en 10 augustus werden voor de tweede keer stalen genomen op 32 percelen verspreid over het hele land. Op dat moment hadden de bemonsterde percelen met Fontane gemiddeld 108 groeidagen achter de rug. Met het huidige weer nemen de bruto-opbrengsten vlot toe. Dat meldt de nieuwsbrief van PCA.

Leestijd : 1 min

De bruto-opbrengst over heel België lag tussen de 21 en 55 ton/ha. Dat is een gemiddelde van 38 ton/ha. In Wallonië is de opbrengst het kleinst. Tussen 26/27 juli en 9/10 augustus kenden we een zeer grote toename rond 800 kg per ha per dag. Dat is veruit het hoogste cijfer van de afgelopen jaren. Ook de grofte nam goed toe.

Kwaliteit

Het onderwatergewicht is flink toegenomen, maar de verschillen tussen percelen blijven zeer groot. Natte omstandigheden op verschillende percelen leiden ertoe dat het onderwatergewicht voor Fontane dit jaar toch nog steeds laag blijft.

Challenger

Net zoals bij Fontane, werden op 9 en 10 augustus 17 percelen van het frietras Challenger bemonsterd over heel België. Bij de tweede staalname hadden de percelen 110 groeidagen achter de rug. Ook hier nam de bruto-opbrengst vlot toe tot een gemiddelde van 38 ton/ha. De resultaten lopen voor Challenger zeer gelijk tussen Vlaanderen en Wallonië. De aangroei van Challenger lag iets lager met 700 kg per ha per dag. Toch is dat nog steeds een mooie toename.

Neem voor meer info zeker een kijkje op de site van PCA.

PCA

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken