Startpagina Paarden

50 veulens sluiten af in Libramont

De fokkerijwedstrijd voor sportpaarden op de site van de Landbouwbeurs van Libramont werd op zondagnamiddag 1 augustus afgesloten met de veulens. Met de puntjes op de i in het woord ‘kwaliteit’!

Leestijd : 2 min

De gezondheidscrisis mag vorig jaar dan wel veel lamgelegd hebben, de Belgische sportpaardenfokkers hebben niet stilgezeten. Dat bewezen de selecte keuzes aan bloedlijnen en de massa kwaliteit op de afsluiter van de fokkerijwedstrijd Open Studbooks. Kwaliteitsmerries met bewezen vaders presenteerden er hun kroost. Minister van Landbouw Willy Borsus mengde zich met veel plezier onder de fokkers en hij wachtte niet op de prijsuitreiking om in gesprek met hen te gaan, waarbij hij aangenaam verrast was door de aanpak en motivatie van de jeugd. “Ik merkte veel jongeren op deze namiddag rond het wedstrijdterrein. Dit is zonder meer beloftevol voor onze fokkerij. Men voelt ook dat er vreugde heerst onder de mensen om weer samen te zijn. Dit is gedeelde liefde voor het landelijke leven. Het voelt als een terugkeer naar onze wortels”, benadrukte hij.

Bijzondere kampioene

Dit jaar werd er in Libramont een ‘Super Kampioen(e)’ gekozen tussen de 4 beste veulens, meer bepaald tussen de winnaars bij de hengstenveulens: Palisco du Pré des Saules (Cartaro Z x Greco Sitte), springgericht gefokt en dressuurveulen Pik O Bello (For Ferrero x Pik Donnerhall) en de winnende merrieveulens, zijnde Belle du Mas d’Eole Z (Burberry DK Z x Clover Hill XX) en springen- en het dressuurveulen Renesmee (Raven x Jazz).

Het was uiteindelijk het springgericht gefokte merrieveulen Belle du Mas d’Eole Z dat de gegeerde titel opstreek. “Alles klopte aan dit veulen, haar bouw, de aansluiting van rug met achterhand, de bergop gerichte bewegingen…”, bevestigde een jurylid. De moeder van Belle du Mas d’Eole Z toonde veel bloed. Dat was dus een opsteker voor Studbook Zangersheide, dat bovendien ruim vertegenwoordigd was, zowel bij de jaarlingen als bij de veulens.

De volledige uitslag van de fokkerijwedstrijd Open Studbooks in Libramont kan u online bekijken op https://www.sbsnet.be

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken