Startpagina Paarden

Eros Platière werd 29

De prachtig gespierde Selle-Français Eros Platière had zijn naam niet gestolen. Piepjong reeds had hij veel weg van de morfologische perfectie van een Griekse god. Hij werd 29 jaar oud en sliep rustig in op 20 juli 2021. Talrijke getalenteerde nakomelingen staan garant voor zijn vele kwaliteiten.

Leestijd : 2 min

Eros Platière (Papillon Rouge uit Sophia Platière van Grand Veneur), geboren in 1992, kwam er op het moment dat prestatiefokkerij aan interesse won. Hij verzamelde in zich het bloed van prestigieuze Franse hengsten waar men in ons land naar uitkeek. Hengsten die sprongen, hengsten die vererfden en merries die hun kwaliteiten verankerden: het post-Fantastiquetijdperk was aangebroken en men was op zoek naar moderne types met kracht op het hout. Hengsten die presteerden in de sport, dat was de toekomst. En daar baande Eros Platière zich een weg in, eerst nationaal, later internationaal onder het zadel van Vincent Feuillerac. Hij was imponerend, schitterend, boordevol werklust en aanpak!

Zijn mooiste jaren bracht Eros door bij hengstenhouder Eric Dekens in Kester ‘daar waar Kesterheide en Kesterheuvel zich koesteren in het heerlijk golvende landschap’ zoals wijlen Etienne Van Muylem zo treffend typeerde. Het is een aangeslagen Dekens die ons het trieste nieuws meldde, daags na het inslapen van de hengst die hij zo bewonderde. ‘’Zijn laatste dag was er een in het zonnetje, waar hij zo van hield. Reeds geruime tijd waren ouderdomskwalen aan de orde die hem van zijn trots en vrijheid beroofden. Toen hij niet meer rechtkwam en zijn hoofd neerlegde, heb ik de zware beslissing genomen. Eros was een echt familiestuk. We gaan hem ontzettend missen.”

Talrijke nakomelingen, zowel mannelijk als vrouwelijk, voeren het bloed van Eros Platière op de dag van vandaag in de sport. Landbouwleven bewaart de beste herinneringen aan het Team Eros Platière, zegevierend op Jumping Mechelen in de Darco Cup 2015. Dit waren slechts enkele van zijn nakomelingen, er zijn er veel, veel meer!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken