Gewesten en Europa investeren 7 miljoen euro om invasieve uitheemse soorten te bestrijden

De aandacht gaat onder meer naar berenklauw, een plant die oprukt ten koste van inheemse plantensoorten en bij contact met de huid ernstige brandwonden kan veroorzaken.
De aandacht gaat onder meer naar berenklauw, een plant die oprukt ten koste van inheemse plantensoorten en bij contact met de huid ernstige brandwonden kan veroorzaken. - Foto: Pixabay

Invasieve uitheemse planten en dieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit, ecosystemen en de mens. In het nieuwe project Riparias (Reaching Integrated and Prompt Action in Response to Invasive Alien Species) bundelen Vlaanderen, Brussel en Wallonië de krachten om het probleem aan te pakken. Ze kunnen daarbij rekenen op steun van de Europese Unie. De drie gewesten betalen circa 3,15 miljoen euro, de EU investeert 3,85 miljoen euro.

Het project zal 6 jaar duren en focust op de rivierbekkens van de Dijle, Mark en Zenne. Er staan 66 soorten op de Europese lijst van zorgwekkende uitheemse soorten. Daarvan zijn 12 planten- en drie rivierkreeftensoorten in België aan een stevige opmars bezig zijn of ze kunnen die opmars binnenkort inzetten. De aandacht gaat onder meer naar berenklauw, een plant die oprukt ten koste van inheemse plantensoorten en bij contact met de huid ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Ook de waterteunisbloem is een probleemsoort: die groeit zo snel dat ze in geen tijd het hele wateroppervlak inpalmt, opnieuw ten koste van inheemse waterplanten en dieren. Bij de dieren springt de rode rivierkreeft in het oog. De kreeftjes werden al op verschillende plaatsen in België gespot. Volgens de initiatiefnemers van Riparias is die soort niet alleen problematisch voor onze inheemse rivierkreeft, maar is ze ook schadelijk voor waterplanten, amfibieën en vissen.

Belga

Meest recent

Meest recent