VN vraagt hulp voor Afghaanse landbouwgemeenschappen

De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden momenteel zwaar getroffen, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Oorzaak is niet alleen de droogte.
De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden momenteel zwaar getroffen, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Oorzaak is niet alleen de droogte. - Foto: Pixabay

De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden momenteel zwaar getroffen, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Oorzaak is niet alleen de droogte. Er is ook de coronapandemie en het feit dat veel mensen op de vlucht zijn geslagen door het offensief van de taliban, die intussen de controle over Afghanistan in handen hebben.

Liefst 14 miljoen Afghanen, onder wie 2 miljoen kinderen, worden momenteel geconfronteerd met een acute voedselonveiligheid. Dat is 1 op de 3 Afghanen. Drie miljoen dieren zijn bedreigd. "Als we geen hulp verlenen aan hen die het hardst getroffen worden door de enorme droogte, zullen velen hun boerderijen moeten verlaten", zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO.

"Dat dreigt de voedselonveiligheid nog te vergroten en de stabiliteit in Afghanistan komt er nog meer door onder druk." De FAO vraagt 18 miljoen dollar, omgerekend zo'n 15 miljoen euro, om daarmee in september nog tarwezaad te kopen. Ongeveer 250.000 landbouwers en hun gezinnen, of 1,5 miljoen mensen, zijn ervan afhankelijk, terwijl het rendement van hun oogst vermoedelijk 20 procent lager zal liggen dan in 2020.

Belga

Meest recent

Meest recent