Startpagina Actueel

Duizenden Indiase boeren manifesteren tegen nieuwe landbouwwet

Honderdduizenden boeren hebben zondag geprotesteerd tegen nieuwe landbouwwetgeving. Ook voeren ze campagne tegen de regerende partij Bharatiya Janata. De landbouwers willen de regering van premier Narendra Modi onder druk zetten de wetgeving in te trekken.

Leestijd : 2 min

Het was de grootste betoging tot nu toe in een maandenlange reeks demonstraties. Volgens de lokale politie was ruim een half miljoen boeren ervoor naar Muzaffarnagar getrokken, een stad in India's dichtst bevolkte staat Uttar Pradesh. Belangengroepen voor landbouwers eisen de intrekking van 3 omstreden wetten, omdat die hun levensonderhoud bedreigen. De manifestatie is ook een vorm van protest tegen "wreedheden" door de politie in de staat Haryana op 28 augustus.

Eerder kwam landbouwer om het leven

Tien mensen raakten toen gewond nadat de politie een charge had uitgevoerd tegen een groep landbouwers die een snelweg had geblokkeerd. Ongeveer 8.000 agenten waren zondag ingezet om de orde te handhaven. In januari hadden manifestanten nog geclasht met de ordediensten in New Delhi.

Daarbij kwam een landbouwer om het leven en raakten 400 agenten gewond. De landbouwsector voorziet in het levensonderhoud van bijna de helft van de 1,3 miljard mensen in India en vormt ongeveer 15 procent van de nationale economie.

Graadmeter van de populariteit van de federale regering

Balbir Singh Rajewal, een van de leiders van de protesterende boeren, zei dat de bijeenkomst van zondag een waarschuwing was voor premier Modi en zijn Bharatiya Janata-partij, die volgend jaar deelneemt aan de verkiezingen in Uttar Pradesh. Verkiezingen op staatsniveau dienen vaak als een graadmeter van de populariteit van de federale regering. "Onze boodschap is heel duidelijk: of de wetten intrekken of een nederlaag tegemoet zien bij de staatsverkiezingen", zei Rajewal.

Belga

Lees ook in Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken