Startpagina Actueel

Heel wat beroering over plannen in Nederland voor onteigening van landbouwers om stikstofuitstoot

Bij onze noorderburen is er heel wat ophef over een uitgelekt plan om boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot vlugger naar beneden te krijgen. Dat staat onder meer te lezen op de website van de NOS. De kosten voor het uitkopen zouden in de miljarden lopen, volgens het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Die cijfers lekten uit via het NRC Handelsblad.

Leestijd : 2 min

Volgens de website van de NOS heeft het Planbureau voor de Leefomgeving in Nederland 2 plannen van de ministeries geanalyseerd. In beide gevallen gaat een groot deel van het budget naar onteigening en herbestemming.

Het eerste, variant A genoemd, kost in totaal 30 miljard euro en is gericht op stikstofreductie via opkoopregelingen en technische maatregelen. Waar nodig wordt landbouw geëxtensiveerd. Dat betekent meer grond voor minder vee. De tweede, variant B, is met name gericht op het verminderen van onder meer de stikstofuitstoot via opkoopregelingen van melkvee-, varkens- pluimveestapel. Dit plan is een stuk goedkoper: in totaal 14 miljard euro. Beiden budgetten beslaan de periode 2022-2030.

Nog meer scenario’s en nog helemaal niets beslist

Haagse bronnen laten weten dat er naast deze 2 plannen nog meer scenario's liggen om stikstofuitstoot terug te dringen en ze benadrukken dat nog niks is besloten. Er wordt niet verwacht dat er voor Prinsjesdag nog een besluit komt, de kans is groot dat het in de formatie van een nieuwe regering in Nederland aan bod komt.

Om de ambities wat betreft infrastructuur en de bouw van woningen waar te kunnen maken, moeten er meer maatregelen genomen worden om uitstoot terug te dringen, is het idee achter de plannen. De stikstofwet die in maart door de Eerste Kamer kwam, leidt er wel toe dat op lange termijn de natuurdoelstellingen behaald worden, maar deze plannen zouden zijn bedoeld om ook op korte termijn de uitstoot te reduceren, staat nog te lezen op de website van de NOS.

NOS-LV

Lees ook in Actueel

WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens

Veeteelt De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar ‘grote bezorgdheid’ geuit over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus naar nieuwe diersoorten, waaronder de mens. “Dat blijft een enorme zorg”, zegt Jeremy Farrar, wetenschapper bij het VN-gezondheidsagentschap.
Meer artikelen bekijken