Startpagina Akkerbouw

Hoogste stijging van prijzen voor landbouwgrond in 5 jaar

De gemiddelde prijs voor een ha landbouwgrond is tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar met 10,3  % gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020, tot 53.760 euro. Dat blijkt uit de nieuwe landbouwbarometer van de federatie van het notariaat (Fednot). Het gaat om de grootste stijging van de afgelopen 5 jaar.

Leestijd : 1 min

“Net zoals bij andere soorten vastgoed zit de prijs van landbouwgrond in de lift”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “De voornaamste redenen voor deze prijsstijging: de lage rentevoeten en het beperkte aanbod.”

In Vlaanderen bedroeg de prijsstijging + 10,7  %, in Wallonië + 8  %. In de periode 2016-2021 steeg de gemiddelde prijs na inflatie met + 27,2  % in Vlaanderen. In Wallonië ging het om een stijging van + 21  %. Het prijsverschil voor een ha landbouwgrond tussen Vlaanderen en Wallonië neemt toe: een landbouwgrond in Vlaanderen kost vandaag gemiddeld 25.800 euro meer.

Landbouwgrond was in de eerste 6 maanden van 2021 het duurst in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. Kopers betaalden er gemiddeld meer dan 70.000 euro per ha. “Landbouwgrond is een zeer specifieke markt met grote prijsverschillen per provincie en zelfs per gemeente”, zegt van Opstal. “Niet verpachte grond is bijvoorbeeld veel meer waard dan pachtgrond waarvan de pacht nog lang loopt.”

Belga - TD

Lees ook in Akkerbouw

Volg vanaf het verschijnen van de aar de bladluizen goed op

Granen Ontwikkelingsstadium wintertarwe: Ongeveer 46% van de tarwe bij de waarnemingspercelen bevindt zich in het stadium “aarzwelling net zichtbaar tot vlagbladschede opent zich”. Bij 45% van de percelen is de aar deels zichtbaar tot volledig verschenen. Een minderheid van de tarwe heeft het stadium “aarzwelling net zichtbaar” nog niet bereikt.
Meer artikelen bekijken