Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.
Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform georganiseerd. - Foto: WTD

Groenteteelten zijn relatief kleine teelten. Erkenningen in deze specifieke teelten zijn dan ook nog minder evident dan in de akkerbouwteelten. Ook in het Farm To Fork-verhaal is de reductie van gewasbeschermingsmiddelen opgenomen.

Mechanische onkruidbestrijding

Volgens Luc De Reycke is mechanische onkruidbestrijding een goed, en in de toekomst misschien het enige, alternatief om bepaalde teelten onkruidvrij te houden. “Gelukkig vertaalt deze trend zich ook in een uitgebreider aanbod aan specifieke machines”, stelt hij.

Op een veld aansluitend op het groenteveld in de Warandestraat worden er demonstraties gegeven met mechanische onkruidbestrijding in maïs. “De meeste van deze machines kunnen ook ingezet worden in groenteteelten. Sommige groenten hebben echter heel andere teeltsystemen dan de klassieke vlakveldse teelt. Gewassen als wortelen, witloofwortelen, prei, pastinaak… worden meestal op ruggen geteeld. Andere groenten zoals selder en sla hebben een veel nauwere afstand tussen de rijen. Aardbeien, courgetten en zoete aardappelen worden dan weer op brede ruggen met plastiekfolie geplant. Voor al deze verschillende teelttechnieken dringt een aangepaste mechanisatie zich op, niet op zijn minst om aan onkruidbestrijding te doen.”

Om deze demonstraties te kunnen uitvoeren is er sla geplant, zijn er ruggen getrokken en is er eind augustus plastiekfolie gelegd. De volgende firma’s zullen hun technieken hierin demonstreren: Kult (Aerts Rapide), Steketee, Agrivaux, New Holland en Garford. Abemec brengt maar liefst 2 robots mee die zullen demonstreren (Agrionteli en Naio).

Evolutie in spuittechniek

Ontspruitend uit dezelfde problematiek van de mechanische onkruidbestrijding ziet men een evolutie in spuittechniek. De Reycke: “Op ons groenteveld zullen 3 verschillende specifieke machines te zien zijn. Efficiënter inzetten van gewasbescherming is hierbij belangrijk, waarbij driftreductie vaak centraal staat.”

Irrigatie blijft noodzakelijk

In tegenstelling tot de voorbije jaren was deze zomer erg nat. Maar door de klimaatverandering blijft de kans op droge zomers en de nood aan irrigeren groot.

Efficiënte beregeningssystemen, monitoring- en controlesystemen, draadloze kraan- en pompsturingen met flowbewaking en bodemvocht-, temperatuur-, vochtigheidssensoren worden toegelicht. Spranco-Matic demonstreert met de Fasterholt, Raindancer en Spherag. Ook het controlesysteem van Crodeon komt aan bod. Op een toestel van Farmstore wordt de Guncorner gedemonstreerd.

Plant- en oogstmachines

Ingro heeft voor hun leden een machinepool ontwikkeld met schijveneg, klepelmaaier, greppelfrees en automatische Agriplanter. De spectaculaire Agriplanter zal dan ook demonstreren, net zoals andere (automatische) plantmachines. Onder andere de Futura (Twin) van Ferrari en de Fedele zullen aan het werk te zien zijn.

Ook de klassieke rooidemonstraties in prei zullen opnieuw doorgaan. En net zoals in 2017 rooien we uien tijdens de beurs.

Meeste zaadhuizen aanwezig

De groentezaadhuizen BASF-Nunhems, Bejo, De Groot en Slot, Hazera, Rijk Zwaan en Sanac-Seminis hebben een stand op het groenteplatform. Hun recente preirassen voor de herfstteelt werden door het PCG aangeplant, zodat een objectieve vergelijking mogelijk is.

Ook diverse uienrassen werden uitgezaaid in een onafhankelijke proef van het PCG. “Deze teelt wordt alsmaar populairder, we telen nu al bijna 5.000 ha.”

Geleide rondgang

De locatie van het groenteplatform is niet dezelfde als deze van 2 jaar geleden. Het groenteperceel ligt nu in de Warandestraat vlakbij ingang 2 en parking 2. Op beide beursdagen worden 2 geleide demomomenten voorzien doorheen het groenteveld om 10 uur en 15.30 uur (aansluitend op de demo MOB in maïs). Verzamelplaats is de tent van het PCG (standnummer 651).

WTD-AV

Meest recent

Meest recent