Startpagina Beurs van Libramont

Belgisch witblauw op weg naar erkenning als beschermde geografische aanduiding

Waals minister van Landbouw René Collin heeft donderdag, aan de vooravond van de opening van de landbouwbeurs van Libramont, een ministerieel besluit ondertekend voor de aanvraag van een erkenning door de Europese Unie van het "Belgisch witblauw"-rundsvlees als beschermde geografische aanduiding (BGA).

Leestijd : 1 min

Het dossier wordt door de drie gewesten van het land gezamenlijk gedragen. Het besluit moet dus ook nog door Vlaanderen en Brussel ondertekend worden, voordat het overgemaakt wordt aan de Europese instanties. Gehoopt wordt dat de erkenning er volgend jaar zal komen.

De BGA zal van toepassing zijn op heel België, en dus niet enkel op een beperkt deel van het grondgebied. Van de 1,2 miljoen runderen in Wallonië is 84 procent van het witblauw ras, zo blijkt uit cijf ers van het kabinet van Collin.

De erkenning van BGA zal inhouden dat het vlees afkomstig moet zijn van een dier geboren, gehouden, geslacht en versneden in België. Het dier moet bovendien raszuiver zijn en mag enkel lokale voeding krijgen.

Belga

Lees ook in Beurs van Libramont

Campagne EuroFoodArt (deel 2): in het vlees proef je de Ardennen

Libramont Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 2 over de typische Ardeense specialiteiten: Jambon d’Ardenne en Saucisson d’Ardenne.
Meer artikelen bekijken