AndersBeton op Space: ‘Politieke stilstand trekt innovatiekracht weg’

Dominique van der Velden, CEO AndersBeton:  Boeren zijn ondernemers en vragen rechtszekerheid.
Dominique van der Velden, CEO AndersBeton: Boeren zijn ondernemers en vragen rechtszekerheid. - Foto: LV

Eén vijfde van de omzet haalt AndersBeton uit de Belgische markt. “Hier in Frankrijk bedraagt onze omzet 7 à 8 procent. Dat is relatief kleinschalig, maar toch niet onbelangrijk. Zeker in Bretagne, waar in de meeste rundveestallen ons materiaal zit”, stelt Dominique van der Velden, CEO van AndersBeton. Ook hij is tevreden dat er weer een fysieke beurs is. “In het begin was corona wel verfrissend, maar op den duur natuurlijk verstikkend. Met AndersBeton nemen we aan een 15-tal beurzen per jaar deel. Het doet deugd om weer met klanten te kunnen spreken. Voor ons blijven beurzen belangrijk, hoewel ook AndersBeton in de toekomst meer beurzen links zal laten liggen. We gaan wel naar Agribex, maar wat het daar wordt, is een vraagteken.”

Regelgevend kader is ramp

“Enkele beurzen evolueren verder naar feestpartijen en daarvoor doen we het niet. Als de meerwaarde te klein wordt, haken we af. Ook het aantal lokale klanten wordt kleiner en kleiner. Je kent die mensen al, er zit minder dynamiek in.”

AndersBeton reikt systemen aan met meerwaarde, zeker als het melkgeld beperkt is en de prijs van de varkens laag. “We botsen wel op limieten. Het regelgevend kader in Vlaanderen is een ramp. Dat wordt tegen de sector gebruikt. Wij roepen al 10 jaar in de woestijn. We stuurden een noodoproep van 6 pagina’s naar het kabinet Demir, geen antwoord. Boeren zijn ondernemers en vragen rechtszekerheid. Stilstand op politiek vlak trekt de innovatiekracht weg. En dat is ontzettend jammer.”

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent