Startpagina Nieuws van maatschappijen

Joskin trekt aan de alarmbel: talrijke vacatures raken niet ingevuld

Ondanks 850 werknemers verdeeld over zijn 5 productievestigingen, kent de Joskin Groep sinds 2 jaar een ernstig probleem op het vlak van mankracht en luidt nu de noodklok.

Leestijd : 2 min

Om zijn groei te kunnen voortzetten, probeert het Belgische bedrijf het personeelsaantal in bijna al zijn afdelingen te versterken. De beoogde profielen zijn gevarieerd: verkopers, techniekers, productiemedewerkers, na-verkoop, ...

Een honderdtal extra mensen zijn momenteel nodig bij Joskin. Goed nieuws dus voor de arbeidsmarkt, maar Joskin krijgt zijn vacatures niet ingevuld. Knelpunt is vooral het vinden van lassers. Gezien de talrijke problemen om mensen aan te werven, luidt het bedrijf uit Soumagne nu de noodklok.

Automatisatie alleen volstaat niet

Om het hoofd te kunnen bieden aan het constant groeiende orderboek, heeft Joskin al voortdurend geïnvesteerd in de optimalisering van zijn productieproces. De onderneming heeft de aankoop en alle stadia van de verwerking van de grondstoffen goed onder controle gekregen. Daartoe heeft zij zich niet alleen uitgerust met magazijnen voor de opslag van onderdelen, maar ook met snij- en metaalbewerkingsmachines van hoge kwaliteit.

Desondanks is het duidelijk dat zonder extra personeel deze inspanningen niet volstaan. Het steeds hogere productietempo leidt nog steeds tot een verzadiging zodra het lasstadium is bereikt. Zelfs de zo’n 20 lasrobots die in de verschillende vestigingen van de Groep zijn geïnstalleerd, kunnen de impasse niet doorbreken.

Deze automatische werktuigen zijn immers beperkt tot grote series en subassemblages van kleinere onderdelen. Het gebrek aan mankracht heeft dus rechtstreeks gevolgen voor de rest van het proces: aangezien het productietempo door het lassen wordt beperkt, worden alle latere werkzaamheden (assemblage, verven, afwerking) benadeeld.

Buitenlandse productie

Het probleem van personeelstekorten in technische beroepen is niet nieuw, maar het is verontrustend dat het in de loop der jaren nijpender is geworden. Het is des te betreurenswaardiger dat ondernemingen zoals Joskin zich genoodzaakt zien de voorkeur te geven aan extra productie in het buitenland om geen nadeel te ondervinden door een gebrek aan Belgische arbeiders.

Met het oog op dit probleem en om alle bestellingen in zijn orderboek te kunnen blijven afhandelen, heeft Joskin al een geavanceerd plan klaar voor een productievestiging in het buitenland. Dit om de productie van zijn kipwagens en stalmeststrooiers te verhogen.

De fabrikant benadrukt dat de moederlocatie in Soumagne het hart van de Joskin Groep blijft. Toch zorgen problemen op personeelsniveau ervoor dat andere vestigingen zich verder ontwikkelen.

Joskin hoopt dat snel een globale oplossing op nationale schaal kan worden gevonden. Zij hebben alvast aan de alarmbel getrokken en de oproep naar personeel gelanceerd.

Joskin - TD

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken