Pioneer zet volop in op Dent-maïsrassen

Mark De Veirman licht toe waarom Pioneer inzet op Dent-maïsrassen.
Mark De Veirman licht toe waarom Pioneer inzet op Dent-maïsrassen. - Foto: TD

Om het verhaal achter deze visie te communiceren is heel wat nodig. Mark De Veirman gaf ons toelichting op hun rassenplatform in Oudenaarde.

Er zijn 2 types maïsrassen: Dent of Flint. Flint-types hebben een ronde korrel en zijn ruim aanwezig op de Belgische markt. “Dit is ietwat historisch zo gegroeid omdat de eerste vroege maïsrassen Flint-types waren”, legt Mark De Veirman, area manager van Pioneer-Corteva, uit.

Flint-maïsrassen hebben een ronde, glazige, hardere korrel. Dent-rassen hebben een korrel die aan de oppervlakte meer ingedeukt en plat is. Dat wordt vergeleken met het uiterlijk van een paardentand. Op dit type zet de veredeling van Pioneer steeds meer in.

“We willen deze rassen vroeger en stabieler maken. Dat laatste wordt gedaan door aan het opbrengstvermogen en de ziekteresistentie te werken. Dit zijn agronomische eigenschappen, maar voedertechnisch is er een heel belangrijke eigenschap, namelijk de veel betere beschikbaarheid van het zetmeel uit Dent-rassen ten opzichte van de Flint-rassen”, legt De Veirman uit.

Hij geeft verder aan dat een Dent-korrel veel zachter aanvoelt en bij malen eerder een poeder is.

Verteerbaarheid van stengel en blad zijn belangrijke parameters in de keuze van een maïsras, maar er wordt te weinig stilgestaan bij de beschikbaarheid van het zetmeel uit de kolf, is de ervaring van Mark De Veirman. Ook hier wijst hij naar de Dent-rassen. “Zeker als er later geoogst wordt, valt de beschikbaarheid van zetmeel uit Flint-types wel eens tegen. Ten opzichte van Dent-rassen kunnen ze wel een gelijkaardig of hoger zetmeelgehalte geven. Helaas is dit zetmeel onvoldoende beschikbaar voor de koe.”

Een speciaal ontwikkelingsprogramma voor vroege Dent-maïsrassen van Pioneer in Europa heeft een groot aantal nieuwe maïshybriden opgeleverd. Voortbordurend op regionale proefvelden kan Pioneer op basis van deze waarnemingen en resultaten een geschikt rasadvies leveren. De filosofie is hierbij: het juiste maïsras op het juiste veld voor het juiste gebruik.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent