Beperkende maatregelen voor omwonenden van 3M worden verlengd en uitgebreid

Omdat bij de bloedanalyses te hoge PFOS-waarden zijn gemeten, worden de maatregelen rondom de 3M-site verder gehandhaafd maar ook nog wat uitgebreid.
Omdat bij de bloedanalyses te hoge PFOS-waarden zijn gemeten, worden de maatregelen rondom de 3M-site verder gehandhaafd maar ook nog wat uitgebreid. - Foto: LBL

De maatregelen die deze zomer werden aangekondigd waren volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bedoeld om ‘op basis van de toen beschikbare kennis’ de gezondheid van omwonenden van 3M te beschermen. Het bloedonderzoek moest voor een evaluatie van die maatregelen zorgen.

Handhaving en uitbreiding maatregelen

Omdat bij meer dan 90 % van de deelnemers te hoge PFOS-waarden zijn gemeten, worden de maatregelen nu verder gehandhaafd maar ook nog wat uitgebreid. Eerder was al beslist om binnen een straal van 5 km rond 3M geen eieren van eigen kippen meer te laten consumeren. De meest kwetsbare personen zoals kinderen onder de 12 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem mochten in een straal van 1,5 km ook geen zelfgeteelde groenten eten. Dat laatste gebied wordt nu uitgebreid tot 3 km rond 3M. In een straal van 5 km is het voor alle anderen aangeraden om zelfgeteelde groenten eerst goed te wassen voor consumptie.

Ook voor hygiënemaatregelen zoals het regelmatig wassen van de handen, de binnenomgeving kuisen met nat en goed ventileren wordt de straal uitgebreid van 1,5 naar 3 km. Dat geldt eveneens voor het niet gebruiken van grondwater als drinkwater. Binnen een straal van 1,5 km blijft het verder zo dat je geen compost met materiaal uit de eigen tuin mag gebruiken, dat je geen zelfgeteeld kleinvee mag consumeren en geen grondwater mag gebruiken voor de moestuin of om een zwembad te vullen. Niet kwetsbare personen mogen daar zelfgeteelde groenten ‘met mate’ eten.

De gemeente Zwijndrecht vraagt uitbreiding van het bloedonderzoek naar de gehele bevolking van de gemeente.

Belga-AV

Meest recent

Meest recent