Startpagina Varkens

FWS: Artan van de Janshoek wint in seizoen 2021.2

Artan van de Janshoek van fokker/eigenaar Jan Gorssen uit Kaulille heeft een opmerkelijke afstamming. Hij scoorde het best in de nieuwe fokwaardeschatting. Met nog één seizoen te gaan, wordt het een spannende eindstrijd voor de Gouden Piétrain Award.

Leestijd : 2 min

Met Artan van de Janshoek hebben we deze keer een allround beer als winnaar in het Optimal Prime (OPS) segment. Hierbij etaleerden de nakomelingen in de selectiemesterij niet alleen een heel degelijk groei en een uitstekende karkaskwaliteit, maar hebben ze ook een top voederconversie neergezet.

$R9FM0TC

In de kraamstal waren de worpen beter dan gemiddeld, wat resulteerde in een niet onaardige kraamstalindex van 126,9 punten. Zelf valt Artan op door zijn lengte, gecombineerd met een droge bespiering.

Mooie afstamming

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de afstamming van Artan meerdere toppers van de vroegere fokwaardehitlijsten terugvinden, zoals de stamvaders Osterix van het Loonderhof, Siet van de Janshoek en Super.

Opmerkelijk is echter ook dat Artan in de vaderlijn teruggrijpt naar Opmars van de Blomberg. De kwaliteiten van Opmars werden destijds ontdekt in het KUL-ILVO-project dat de interactie tussen genotype en milieu onderzocht*. Deze lijn komt, met de invoering van de fokwaardeschatting ‘nieuwe stijl’ eind vorig jaar , wat nadrukkelijker op de voorgrond in het Optimal Prime-segment. De Opmarsvaderlijn levert dit jaar met Artan nu de tweede OPS-seizoenswinnaar af, naast Amore van de Blomberg, die won in seizoen 2020.5.

Met nog één seizoen te gaan, staan beide momenteel respectievelijk op plaats 1 en 2 in de tussenstand voor de Gouden Piétrain Award 2021. Het is dan ook al uitkijken naar de zesde en laatste berekening van dit jaar (seizoen 2021.3), eind november, om te zien of er nog een derde beer deze rangschikking kan verstoren.

Jürgen Depuydt, VPF

* “Genotype-milieu-interacties bij de fokwaardeschatting van eindberen”, uitgevoerd door ILVO en KULeuven 2011-2016 en gefinancierd door IWT

Lees ook in Varkens

Ruim 300 eindberen vergeleken op diverse parameters

Varkens Naast het Piétrain-ras worden er steeds meer andere eindbeerlijnen ingezet in de Vlaamse varkenshouderij. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelde een tool om de verschillende genetische lijnen te vergelijken op belangrijke parameters.
Meer artikelen bekijken