Oktober 2021 wereldwijd derde warmste oktober ooit

Oktober 2021 was in heel Europa iets warmer dan gemiddeld.
Oktober 2021 was in heel Europa iets warmer dan gemiddeld. - Foto: AV

Wereldwijd waren de temperaturen 0,42°C warmer dan het gemiddelde voor 1991-2020 en de maand wordt geraamd op de op twee na warmste oktober ooit geregistreerd en slechts marginaal koeler dan oktober 2015 en 2019;

Oktober 2021 was in heel Europa iets warmer dan gemiddeld, met warmer dan gemiddelde omstandigheden in Noord- en Zuidwest-Europa en kouder dan gemiddelde omstandigheden in Zuid- en Zuidoost-Europa.

In het noorden van Canada, het noorden van Rusland en het oosten van Antarctica waren de weersomstandigheden veel warmer dan gemiddeld, terwijl het in zuidelijk Afrika, zuidelijk Australië en westelijk Antarctica kouder was dan gemiddeld.

De Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S), in opdracht van de Europese Unie opgezet door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF), publiceert maandelijkse klimaatbulletins. Deze bulletins rapporteren over de waargenomen veranderingen in de oppervlaktetemperatuur wereldwijd, de oppervlakte van zee-ijs en hydrologische variabelen. Alle gerapporteerde conclusies zijn gebaseerd op computergegenereerde analyses met behulp van miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld.

Meest recent

Meest recent