Na aankondiging keurt Vlaamse regering nu ook steun aan varkenshouders goed

Vlaanderen voorziet 16 miljoen euro steun aan de noodlijdende varkenssector.
Vlaanderen voorziet 16 miljoen euro steun aan de noodlijdende varkenssector. - Foto: Belga

Op korte termijn gaat het om een tussenkomst in het Rendac-abonnement dat varkenshouders moeten betalen voor de ophaling en verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers. Concreet zal Vlaanderen drie vierde betalen, goed voor een steunbedrag van 3,5 miljoen euro. Voor midden december zouden de betalingen gebeuren.

Duurzaam stalconcept en jonge landbouwers

Daarbovenop zullen landbouwbedrijven, die hebben geïnvesteerd in een duurzaam stalconcept kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 5.000 of 2.500 euro, afhankelijk of de netto-investering in dat duurzaam stalconcept lager of hoger lag dan 100.000 euro.

Jonge landbouwers die recent een bedrijf hebben overgenomen, kunnen ook rekenen op een liquiditeitsbescherming. Om en bij de 200 jonge boeren kunnen zo rekenen op een ondersteuning van maximaal 7.500 euro. Hiervoor is ruim 5,7 miljoen euro voorzien. Aanvragen via het e-loket van het departement Landbouw & Visserij.

Verder is er de oprichting van de brancheorganisatie Varken en roept Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op tot meer samenwerking in de volledige keten.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent