Startpagina Bedrijfsnieuws

Vorstenpaar onder de indruk van hoogtechnologisch bietenselectiecentrum SVIC

Op 17 november bezochten koning Filip en koningin Mathilde de regio Tienen en Diest in Vlaams-Brabant. Ze brachten onder meer een bezoek aan suikerbietzadenproducent SESVanderHave. Dit innovatieve bedrijf heeft immers haar roots in Tienen.

Leestijd : 2 min

De koning en koningin werden ontvangen door CEO, Rob van Tetering, en director breeding, Hendrik Tschoep. Zij gaven het vorstenpaar een introductie over SESVanderHave en haar internationale rol op de suikermarkt. De Belgische suikerbietzadenproducent is een prominente wereldspeler. Het bedrijf beschikt over maar liefst 360 suikerbietvariëteiten en is aanwezig in meer dan 50 landen. De zoektocht naar nieuwe rassen gaat voortdurend voort. De koning en de koningin ontdekten hoe een nieuwe suikerbietvariëteit precies tot stand komt. Daarvoor brachten ze een bezoek aan het SESVanderHave Innovation Center of het SVIC.

Geïnteresseerd vorstenpaar

Het SVIC werd in 2016 ingehuldigd. Het serrecomplex is één van de meest hoogtechnologische onderzoeksinstellingen in de suikersector. Het centrum omvat meer dan 13.000 m2 serres en 2000 m2 laboratoria – dat is meer dan 4 voetbalvelden. Daar wordt volop gewerkt aan de suikerbietvariëteiten van de toekomst. “Het productieproces van een nieuwe variëteit duurt normaal gezien zo’n 10 jaar, maar dankzij de technologie in het SVIC kunnen we dit terugbrengen naar 8 jaar”, vertelt Rob van Tetering.

Rob van Tetering, CEO van SESVanderHave, en Hendrik Tschoep, director breeding, ontvingen het vorstenpaar in het SVIC in Tienen.
Rob van Tetering, CEO van SESVanderHave, en Hendrik Tschoep, director breeding, ontvingen het vorstenpaar in het SVIC in Tienen. - Foto: Dirk Vertommen

Het vorstenpaar was onder de indruk van het hoogtechnologisch onderzoek in het SVIC. “We hadden al een vermoeden dat de koning en de koningin heel geïnteresseerd zouden zijn in ons Innovation Center en dat vermoeden werd ook bevestigd. Ze stelden erg gerichte vragen aan onze collega’s en luisterden aandachtig naar onze uiteenzetting,” vertelt Hendrik Tschoep.

Automatisatie en specialisatie

De automatisatielijn, de nieuwste investering in het SVIC, en ook de veredelingsactiviteiten konden op veel belangstelling rekenen. Via die automatisatielijn worden de planten verplaatst en dienen ze zichzelf aan in de centrale werkplaats om verplant te worden. Dankzij deze investering kan men in het SVIC nog sneller en nóg meer jonge plantjes onderzoeken.

Paul Kempeneers, deputy indoor seed production manager, legde het vorstenpaar uit hoe secuur de handkruisingen verlopen. De koning en koningin aarzelden niet om over dit gespecialiseerde werkje bijkomende informatie te vragen.

Koningin Mathilde aarzelde niet om bijkomende uitleg te vragen.
Koningin Mathilde aarzelde niet om bijkomende uitleg te vragen. - Foto: AV

“In het SVIC kunnen we een pasklare oplossing bieden voor elke markt, waarbij we verschillen in klimaat, grondsoorten en ziektes tot in het kleinste detail kunnen analyseren”, besloot van Tetering het bezoek.

Het vorstenpaar kreeg als aandenken een beeldje van de Bietensteker en werd uitgezwaaid door een ruime schare aan medewerkers van SESVanderHave.

De koning en koningin werden uitgezwaaid door een ruime schare aan medewerkers van SESVanderHave.
De koning en koningin werden uitgezwaaid door een ruime schare aan medewerkers van SESVanderHave. - Foto: AV

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken