Edito: ‘t Kan verkeren

Op beurzen draait het om veelvuldige contacten. Net dát is tijdens de gezondheidscrisis die we nu kennen geen goed idee.
Op beurzen draait het om veelvuldige contacten. Net dát is tijdens de gezondheidscrisis die we nu kennen geen goed idee. - Foto: TD

In ons vorig editoriaal schreven we nog dat de landbouwbeurzen Interpom en Agribex doorgingen, zij het met aangescherpte maatregelen én extra mondmaskerplicht. Tussen schrijven, drukken en verdelen van een weekblad zit – ook in deze moderne tijden – nog steeds een aantal dagen. Vandaar dat we ook het advies gaven om onze digitale berichtgeving goed op te volgen en dat is massaal gebeurd.

We voelden de bui al een beetje hangen: toenemende coronacijfers, extra maatregelen... Wat is uiteindelijk nog werkbaar en realistisch om een beurs te organiseren? Ondertussen gaven ook enkele exposanten er al de brui aan. Toch zaten we als redactie die vrijdagochtend nog in euforie: we hadden immers net een extra dikke beursspecial klaar voor Agribex 2021.

Vrijdagavond 26 november omstreeks 17 uur kwam dan het verdict: Agribex 2021 wordt geannuleerd. Navraag leert ons dat de vergadering om tot deze beslissing te komen niet lang heeft geduurd. De bestuursleden zijn unaniem tot deze pijnlijke beslissing gekomen.

Hoe moeilijk verteerbaar de beslissing voor sommigen ook is, ze verdient in onze ogen respect. “In dergelijke omstandigheden toch doorzetten en een beurs organiseren, zou haast crimineel zijn”, meent Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim. We kunnen hem bijtreden, ook al moeten we nu een editie van onze geliefde Agribex-beurs missen.

De ‘sfeer’ is er ook niet naar om nu grote binnenevenementen te organiseren. De verdeeldheid in meningen en het getemperde enthousiasme merkten we al op Interpom. Voor het eerst zagen we op meerdere plaatsen opgebouwde en mooi afgewerkte standen waar de standhouder en zijn personeel bewust afwezig waren. Zij geven aan dat het op beurzen draait om veelvuldige contacten tussen klanten, dealers, importeurs en constructeurs. Net dát is dezer dagen tijdens een gezondheidscrisis geen goed idee.

Dat iemand in deze tijden bezorgd is om zijn welzijn, kunnen we alleen maar toejuichen. We zijn dan ook blij dat gezond verstand primeerde bij Agribex en niet het geld. ‘t Kan immers snel verkeren en een goede gezondheid kunnen we nog altijd niet kopen.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent