Startpagina Paarden

Groen licht voor 13 nieuwe trekpaardhengsten

Op zaterdag 21 november stond in Ghlin de jaarlijkse hengstenkeuring van het Belgisch Trekpaard op het programma. Ieder jaar is het vooral uitkijken naar de nieuwe lichting jonge hengsten en hengsten die voor de eerste keer voorgesteld worden.

Leestijd : 4 min

In de nieuwe jaargang met hengsten geboren in 2019 waren er 22 hengsten ingeschreven: producten van 16 verschillende vaders. Jim van 't Roetaart stond op kop met 5 zonen, gevolgd door Max van Schermershoek van Vlaams-Brabant en Uniek van de Zaaidijk, elk met 2 zonen. Van de overige vaderpaarden was er één zoon aangemeld: Bram van de Ruiting, Buffalo van Stuyvenberg, Condor van de Bouwhoeve, Domien van Luchteren, Dorus van de Molenhoef, Gamin van de Lindehoef, Hepper Dilan, Marco van het Koyennehof, Mathador van de Bouwhoeve, Matheo van de Zaaidijk, Matteo van 't Rietenhof, Mistral van het Rijkelhof en Paul van 't Clerckshof.

Kleuren

De kleurverdeling was wat de ingeschrevene betreft: 9 x bruinschimmel, 4 x blauwschimmel, 3 x bruin, 3 x zwart/zwartbruin, 2 x vos en 1 x vosschimmel. Uiteindelijk werden op zaterdag 21 november 18 nieuwe hengsten van 30 maanden oud voorgesteld. Van die 18 kregen 13 hengsten de goedkeuring en werd er één uitgesteld. De punten in de top 3 lagen heel dicht bij elkaar, met 22,63 voor Jonas van ’t Valleihof, 22,58 voor Pim van de Fonteine en 22,25 voor Fille van de Connebien.

13 nieuw goedgekeurde hengsten

Dit zijn de 13 nieuwe trekpaardhengsten die goedgekeurd werden:

-Pim van de Fonteine, bruin (Jim van ’t Roetaert x Fred van ’t Leeg), fokker Hubert Staelens uit Assenede, eig. Dominique Van Riet uit Londerzeel.

-Narcisse d'Erquennes, vosschimmel (Mistral van het Rijkelhof x Marco van ’t Hof ter Waele) fokker/eig. Pouille Heughebaert Arlette uit Erquennes.

-Fille van de Connebien van Vlaams-Brabant, bruinschimmel (Hepper Dilan x Menzo van de Heirhoeve), fokker Charlotte Jacobs uit Meerbeek, eig. Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde.

-Torre van Rientjes Hoveke, lichtvos (Dorus van de Molenhoeve x Robert van ’t Clerckx), fokker Christiaan Carels uit Beernem, eig. Carels Christaan-Van Lankveld uit Beernem.

-Jonas van 't Valleihof, blauwschimmel (Gamin van de Lindehoef x Matteo van ’t Rietenhof), fokker Gustaaf Daems uit Vorselaar, eig. Herman Bruno uit Wavreille.

-Milo van de Kapelhoeve, blauwschimmel (Jim van ’t Roetaert x Bonnarius van ’t Zand), fokker Alfons Van Overveld uit Kalmthout, eig. Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde.

-Flor van 't Valleihof, zwart (Jim van ’t Roetaart x Eros van Hoeve de Eik), fokker Gustaaf Daams uit Vorselaar, eig. Eddy Van Langenhove uit Denderbelle.

-Qadance van de Parelhoeve, bruinschimmel (Max van Schermershoek van Vlaams-Brabent x Buffalo van ’t Camillenhof), fokker en eig. Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout uit Aaigem.

-Leandro van Luchteren, bruin (Domien van Luchteren x Buffalo van ’t Camillenhof), fokker Stal van Doorselaere uit Drongen, eig. Etienne Van Nevel uit Deinze.

-Kobus van de Klaverhoeve, bruin (Condor van de Bouwhoeve x Lutteur van Wooldink), fokker André Van der Heijden uit Veghel (Nl), eig. Eddy Van Langenhove uit Denderbelle.

-Lennert van 't Rietenhof van Vlaams-Brabant, bruinschimmel (Matteo van ’t Rietenhof x Jazz uit de Linde), fokker en eig. Dominique Van Riet uit Londerzeel.

-Baziel van de Maalderij, lichtvos (Bram van de Ruiting x Robert van ’t Clerckshof), fokker/eig. Anne-Sophie Cornelis en Claes Sven uit Booischot.

-Marcel van ’t Laerenhof, bruinschimmel (Max van Schermershoek van Vlaams Brabant x Harie van het Rijkelhof), fokker/eig. Thomas Van Laer uit Vlezenbeek.

Gustaaf Daams

Het is toch opvallend dat 2 van de goedgekeurde hengsten gefokt werden in de stal van Gustaaf Daams uit Vorselaar: Flor en Stan van ’t Valleihof, een laag gelegen streek in Vorselaar. Gustaaf is een bezielde en bevlogen fokker die van kleins af aan gebeten was door de paardenmicrobe: eerst door de Trakheners en later door de trekpaarden. Vanaf zijn zevende is hij gestart met het leren van jonge paarden.

Momenteel staan er 5 paarden in de stallen van ’t Valleihof: 3 grote en kapitale volwassen merries, 1 jaarlinghengst van Jim en 1 merrieveulen van Ruben van ’t Langhof. In het lot van gebroeders De Graeve uit Erpe-Mere staat ook één van de Valleiproducten. Ze past wonderwel in het blauwschimmellot. Als trekpaardenliefhebber is Gustaaf ooit begonnen met de aankoop van Pol van Loksbergen. “Dat was mijne maat”, vertelt hij, “en ik heb altijd een bijzonder oog gehad voor de trekpaarden. Dat was reeds in de tijd van Armand en Philemon De Backer. Zij vonden dat ook en dat waren toch bijzondere trekpaardenkenners.” En dat is al een tijdje geleden.

Eén van de belangrijke merries van zijn stal is Mireille van ’t Valleihof, een dochter van Buffalo van ’t Zwaluwnest. Als hij over Buffalo en Mireille begint te vertellen, wordt hij lyrisch. Momenteel staat zijn liefde voor de fokkerij op een laag pitje, want volgend jaar verwacht hij geen veulens. Hij heeft zijn merries niet laten dekken.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken