Startpagina Actueel

BioForum vraagt meer maatwerk in stikstofdossier

BioForum, de sectororganisatie van de biolandbouw en -voeding in Vlaanderen, is akkoord om de stikstofdepositie in natuurgebieden terug te dringen. “Maar niet ten koste van de kleine en middelgrote bedrijven. Laat de breedste schouders de zwaarste lasten dragen”, stelt Esmeralda Borgo, beleidsverantwoordelijke van BioForum.

Leestijd : 2 min

Op de tafel van de Vlaamse regering liggen verschillende scenario’s om de ammoniakproblematiek aan te pakken. “Er lijkt een zekere tendens naar een eerder generieke aanpak met eventueel beperkt ‘maatwerk’ voor enkele Speciale Beschermingszones (SBZ’s). Kleine en middelgrote bedrijven mogen echter niet worden geslachtofferd opdat de grootste vervuilers zouden kunnen blijven verder doen”, schrijft BioForum aan Vlaams minister Zuhal Demir.

Meer schaalvergroting

Volgens BioForum zal met de voorliggende scenario’s een tendens ontstaan naar nog meer schaalvergroting zonder enige garantie op resultaat. “Kleine en middelgrote bedrijven zullen onder druk komen staan, ze zullen groeien of stoppen.”

“Gezien het heel zware accent dat wordt gelegd op technologie in de vorm van ammoniakemissiearme stallen (AEA’s) ofwel luchtwassers, die in de meeste gevallen niet mogelijk of effectief zijn in bio, komt zelfs de biologische sector in het gedrang. Tegelijkertijd komen alsmaar meer berichten uit Nederland dat dergelijke technologie in de praktijk vaak niet zo effectief blijft als door de fabrikanten wordt beweerd.”

BioForum is van mening dat moet worden gekeken naar de uiteindelijke stikstof-impact van bedrijven. “Bedrijven met een kleine of onbestaande stikstof-impact op natuur moeten uitgezonderd worden. Bedrijven met een grote stikstof-impact kunnen geen uitzondering krijgen, ook niet indien de dieren gehuisvest zijn in een AEA-stal.”

Het is duidelijk dat BioForum pleit voor een veel groter accent op maatwerk, waarbij op de een of andere manier, meer in samenspraak met de betrokken landbouwers, én ruimer wordt bekeken. “Het maatwerk van het ene gebied hoeft niet hetzelfde te zijn als het maatwerk van een ander gebied, wat in de scenario’s wel het geval is.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken