Startpagina Paarden

Veelbelovend springtalent en goed doordachte fokproducten

Zaterdag en zondag (29 en 30 juli) waren topdagen op de Landbouwbeurs van Libramont. Het publiek dat afzakte naar het jumpingterrein had ogen te kort voor de fokkerijwedstrijd. Die scoorde namelijk op twee fronten: het aantal deelnemers en het aanstormend talent.

Leestijd : 3 min

Vrijspringen twee-en driejarigen

De startlijsten voor het vrijspringen op zaterdag waren druk bevolkt. Bij de tweejarigen was er aanstormend talent van hoog niveau. Chipper GS Z (Zangersheide – Chippendale Z x Elanville) was onklopbaar en sprong met bijzonder veel techniek voor een tweejarige en kreeg de hoogste score voor het springen. Een totaal van 85,50/100, kroonde hem tot winnaar van zijn categorie, voor Jack du Haut du Roy (SBS – Vigo d’Arsouilles x Chellano Z) met 82,50/100, die tweede werd. De derde plaats van deze proef werd gedeeld door Jalisca de la Vallée du Tilleul (SBS – Best of Opus Dei Z x Clinton) en Junkie de Longchamps (SBS – Inshallah de Muze x Orlando), beiden met 80/100.

De proef voor driejarigen werd een kolfje naar de hand van de merrie Idyllis du Frech-Try (SBS – Peppermill x Mazarin des Perées) (83,50) , een merrie met veel uitstraling die haar sprongen mooi afwerkte. De rest van het podium was eveneens vrouwelijk, met op de tweede plaats Ibiza D.S.D.C. (SBS- Coeur de Cachas D.S. x Heartbreaker) (79,50) en op 3 Pamelia d’Archonfosse (FSL – Paloubet du Château x Fatal Z) (78,50).

Te noteren valt de goede springevolutie van de nakomelingen van Coeur de Cachas D.S, goed vertegenwoordigd, zowel bij de twee- als bij de driejarigen. De hengst brengt dus meer dan louter en alleen opvallende veulens die twee jaar geleden opvielen in Libramont en elders.

Toekomstgerichte jaarlingen

Jaarlingen en veulens zorgden voor een boeiende zondag in Libramont en een uiterst spannende ontknoping bij de kampioenschappen.

Bij de jaarlingen namen de mannelijke Dr. Doolittle de Jade (OLDBG – Don Romanov x Johnson (ex-Verdi V) en de vrouwelijke Kimag’s Girl de Sarty (SBS – Jilbert van ’t Ruitershof x Namelus R) het tegen elkaar op.

De eerste is gezegend met opvallend kwalitatieve gangen waar de dressuurgerichtheid vanaf druipt! De tweede is een schitterende jaarling, elegant en mooi gebouwd, die de kampioenstitel wegkaapte.

Een opvallend mooi hengstenveulen was de nummer twee bij de mannelijke jaarlingen: Konterno GG Savenière (SBS - Conterno Grande x Cento Lano), gevolgd door Karma de Longchamps (SBS - Emerald van ’t Ruytershof x Gangster de Longchamps). We willen deze drie zeer getalenteerde jaarlinghengsten zien springen volgend jaar!

Kataleya de Valmont (SBS-Dieu Merci van T&L x Paloubet du Château) en Kassandra van Duyversputten (SBS – Inshallah de Muze x Clinton), werden respectievelijk tweede en derde bij de vrouwelijke jaarlingen.

Veulens die kansen verdienen

Het veulenkampioenschap in Libramont begon dit jaar met twee ijzersterke kandidaten: het merrieveulen Release Me de la Supinette, een van klasse bulkend BWP-product van Untouchable 27 x Nonstop, goed voor 81,25/100, versus het voor dressuur geschapen SBS-veulen Lord Look (Fürsten Look x Nobility), die 83,75/100 liet optekenen. Lord Look imponeerde enorm door zijn indrukwekkend gangenwerk. Je bent dan ook hengst of je bent het niet. De kampioenstitel bij de veulens van Libramont 2017 was dik verdiend voor hem.

PP

Foto’s: Studbook SBS

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken