Bram Van Hecke wil in 2022 opnieuw hoopvol vooruitblikken

Bram Van Hecke wil in 2022 opnieuw hoopvol vooruitblikken

Hoe heb je 2021 beleefd?

De toekomst van de landbouw in Vlaanderen is in 2021 minder vanzelfsprekend geworden. Stikstofperikelen zorgen er namelijk voor dat de toekomst bijzonder onzeker wordt en dat het perspectief volledig wegvalt. De eersten die dat voelen, dat zijn de jonge boeren. Zij zijn het meest kwetsbaar, lijden het meest onder onzekerheid, en hebben het meest nood aan perspectief. Zij zijn de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn. Dat hebben we dit jaar ook getoond. In april al reden wij Vlaanderen rond om aandacht te vragen voor de toekomst van jonge boeren. Het was voor ons toen al duidelijk: de impact van het PAS is zeer groot en jonge boeren dreigen er de dupe van te worden.

Dat we enkele weken terug zo massaal op straat stonden, mag dan ook niet verwonderen. Als jonge ondernemer wil je weten welke toekomst voor je ligt, of het überhaupt mogelijk is om in het ouderlijke bedrijf te stappen. Je wil weten of je die lang geplande modernisering kan doen of net niet. Die zekerheid en dat perspectief hebben jonge boeren ook nodig het komende jaar. Boeren staan te popelen om het voedsel en het landschap van morgen te voorzien, maar een overheid die een duidelijk en haalbaar beleid op de lange termijn maakt, is daarbij onontbeerlijk.

Wat hoop je voor 2022?

Ik had dit jaar liever een positieve en vertrouwensvolle brief geschreven. Helaas zorgt de realiteit ervoor dat deze brief eerder zorgelijk is. Het kan echter ook anders! Als er zekerheid en perspectief komt, dan zullen jonge boeren terug met opgeheven hoofd vooruitkijken. Jonge boeren mogen dan wel de eersten zijn om aan de alarmbel te trekken, ze zijn ook de eersten die verandering omarmen en die inzien dat de toekomst anders zal zijn dan het verleden. Daarvoor hebben we beleidsmakers nodig die de richting zetten, die luisteren naar jonge boeren en die ervoor zorgen dat er nog plaats is voor hen, ook morgen. Als we dat in 2022 bereiken, dan zullen de nieuwjaarsbrieven volgend jaar opnieuw hoopvol vooruitblikken.

SN

Meest recent

Meest recent