Startpagina Actueel

Marcel Heylen is trots dat er in februari geen enkele BVD-drager werd geboren

Landbouwleven blikt met Marcel Heylen, voorzitter DGZ, terug op het voorbije jaar 2021. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2022.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2021 beleefd?

Ondertussen ben ik 10 jaar voorzitter van dierengezondheidszorg (DGZ). Als organisatie van en voor veehouders helpen we hen bij het streven naar gezonde dieren om hun boterham mee te verdienen. Preventie en bioveiligheid spelen daarbij een cruciale rol. Om dat te ondersteunen lanceerde DGZ in nauwe samenwerking met onze Waalse zusterorganisatie Arsia in mei de FarmFit app, die dierenartsen en veehouders een vlotte bedrijfsmonitoring garandeert en die de opvolging van bedrijfsbezoeken heel gemakkelijk maakt. Ook de vanuit de overheid verplichte bioveiligheidsaudit voor varkensbedrijven met bijbehorend actieplan kan op een eenvoudige en zeer efficiënte manier met de app uitgevoerd worden.

Na ruim 6 jaar BVD-bestrijding heeft maar liefst 99,3% van de Vlaamse rundveebeslagen het BVD-vrij bedrijfsstatuut behaald. En in de februari 2021 hadden we zelfs een primeur: voor de eerste keer sedert de start van het programma, op 1 januari 2015, werd gedurende een volledige maand geen enkele BVD-drager geboren! Ook het IBR-bestrijdingsprogramma zit op de goede weg. Niet minder dan 97,4% van de Vlaamse rundveebedrijven heeft begin november een IBR-vrij statuut behaald (I3 of I4), en dat dankzij de jarenlange inspanningen van de hele sector!

Wat hoop je voor 2022?

In 2022 rekenen we erop dat het FAVV de reeds lang aangekondigde ‘dematerialisatie’ van de runderpaspoorten zal uitrollen. We zijn bij DGZ in elk geval al begonnen met de voorbereiding om onze Vlaamse rundveehouders te ondersteunen en wegwijs te maken bij het werken met digitale runderpaspoorten. Het in voege treden van de nieuwe Europese dierengezondsheidswet (Animal Health Law) heeft als gevolg dat er vanaf 2022 heel wat wijzigingen optreden in de aanpak van IBR in België. In essentie krijgen we op nationaal niveau nog maximum 6 jaar de tijd om officieel vrij te worden van IBR. Ook hier staan onze specialisten klaar om de veehouders met raad en daad bij te staan!

SN

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken