Edito: Ook de land- en tuinbouwers hebben knaldrang

Land- en tuinbouwers zijn ondernemers, en ondernemers willen vooruit!
Land- en tuinbouwers zijn ondernemers, en ondernemers willen vooruit! - Foto: TD

Het indijken van het coronavirus, in al zijn varianten, blijkt een erg moeilijk verhaal. Vermits het virus al in 2019 opdook in China, duiken we nu het vierde kalenderjaar in met deze ellendeling. Bovendien zijn we er duidelijk nog niet vanaf. In de land- en tuinbouw kunnen we ervan meespreken hoe lastig bepaalde ziekteverwekkers zijn. De voorbije jaren werd de internationale varkensmarkt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest. Zelfs nu de AVP-situatie bij ons alweer een tijdje oké is, maar niet in andere landen, blijft de impact zwaar doorwegen op de handel en dus op de prijzen. In combinatie met de hoge voeder- en energieprijzen is dit een onhoudbare situatie, waarvan de varkenshouders letterlijk wakker liggen. En ook hier: we zijn jammer genoeg nog niet uit de tunnel...

Water blijft ook een issue. Na het droge én warme jaar 2020 hoopte iedereen op voldoende water in het nieuwe teeltseizoen. En water... dat kregen we in 2021 met bakken! Zoals al meermaals gesteld, staat de land- en tuinbouw in de frontlinie inzake de gevolgen van de klimaatopwarming. Het is duidelijk dat de sector moet leren omgaan met die uitersten, dus zowel met een teveel als met een tekort aan water. Dat is niets nieuws, maar sinds de ervaringen van de voorbije 2 jaar des te urgenter.

Hoop en geduld... Bij het afsluiten van dit nummer werden de beslissingen over het stikstofdossier net overgeheveld naar het nieuwe jaar. De zoektocht naar een aanvaardbaar kader dat goed is voor het milieu en dat voldoende menselijkheid toont voor de betrokkenen op het terrein, is niet evident. Het is echter hoog tijd voor duidelijkheid. Land- en tuinbouwers zijn ondernemers, en ondernemers willen vooruit! Na het lange wachten, ontstaat – ook bij land- en tuinbouwers – een gevoel van... knaldrang. Knaldrang werd zopas verkozen als het nieuwe woord van het jaar. Niet dat we nu met zijn allen uitbundig willen feesten (de betekenis in de digitale Van Dale), maar de sector snakt op zijn minst wel naar een positieve vibe.

Anne Vandenbosch

 

De redactie wenst jou en je gezin fijne kerstdagen. We kijken samen uit naar een beter 2022!

Meest recent

Meest recent