Startpagina Veeteelt

Fipronil-dossier wordt op 14 september behandeld

Voor het Antwerpse hof van beroep is het Fipronil-dossier ingeleid. Er werd met alle betrokken partijen overeen gekomen om de zaak op 14 september 2022 te behandelen. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren het insecticide fipronil was aangetroffen.

Leestijd : 1 min

Patrick R. uit Ravels en zijn bedrijf Agro Remijsen brachten enkele jaren geleden een natuurlijk 'wondermiddel' op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden. Hij had er echter de toxische stof fipronil onder gemengd met desastreuze gevolgen: in ons land moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden.

Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. Ook zijn ex-echtgenote en de zaakvoerder van een servicebedrijf die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werden mee veroordeeld. De beklaagden moesten ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het FAVV en OVAM.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken