Startpagina Aardappelen

Belgapom: hogere prijzen begin 2022 dan eind 2021

Vandaag, 7 januari, communiceert Belgapom de eerste notering van het nieuwe jaar. Zo bedraagt de Belgapom-prijs voor Fontane en Challenger 150 euro/ton (zonder btw). Voor Bintje bedraagt de prijs zonder btw 155 euro/ton. Deze prijzen zijn hoger dan eind vorig jaar.

Leestijd : 2 min

Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 159,00 euro/ton en voor Bintje 159,30 euro/ton . De marktstemming voor Fontane en Challenger is nog altijd prijshoudend. Dat betekent dat het aanbod kleiner dan is of gelijk aan de vraag. Ook voor Bintje is de markt nu prijshoudend, terwijl die eind vorig jaar nog als stabiel werd opgetekend.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten in de Belgische diepvriesfrietsector

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken