Elkaar ontmoeten in speciale omstandigheden

Aardappelen

De aardappelvakbeurs Interpom is met een jaartje vertraging dan toch – misschien wel op de valreep – kunnen doorgaan, maar dan wel in speciale omstandigheden.

Interpom gaat door zoals verwacht.

Interpom gaat door zoals voorzien

Interpom

De beursorganisatie van Interpom laat weten dat hun beurs, zoals oorspronkelijk voorzien, van zondag 28 tot dinsdag 30 november kan door gaan. Ook met de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus die de Belgische overheid vandaag communiceerde. Ze wijzen er op dat vakbeurzen nog steeds onder het handelsprotocol vallen. Mits het naleven van strikte overheidsrichtlijnen, kunnen ze dus plaats vinden.

Drone met hogeresolutiecamera boven maïsperceel met 5G-antenne om de beelden door te sturen.

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Interpom

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

De contractprijzen moeten omhoog of het areaal naar beneden, stelt NEPG.

Gemiddelde tot goede aardappeloogst

Aardappelen

Midden november maakte de NEPG, de vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit 4 landen, nl. België, Nederland, Duitsland, Frankrijk; een eerste oogstraming na een moeizame oogst.

De AVR Spirit 7200 heeft een extra loofrol.

Innovation Tour toont innovaties doorheen de hele aardappelketen

Aardappelen

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (waarvan een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

De sensoren zullen in de vervolgstudie niet op dezelfde velden staan, maar er zal wel weer gefocust worden op de aardappelteelt.

“Andere weersomstandigheden zullen extra gegevens opleveren”

Interpom

CurieuzeNeuzen, dat dit jaar een burgeronderzoek lanceerde naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen en andere terreinen, krijgt een vervolg. De data van dit jaar worden nog geanalyseerd, maar het is duidelijk dat ook volgend jaar metingen zullen gebeuren op aardappelvelden. “We zijn in de veronderstelling dat we dan wel droogte of hitte-effecten zullen kunnen meten”, stelt Bart Deronde, manager van VITO.

In de praktijk wordt door aardappeltelers vaak te vroeg behandeld tegen alternaria.

Start niet te vroeg met een behandeling tegen alternaria

Aardappelen

Wanneer we naar de praktijk kijken, dan stellen we bij het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) vast dat veel aardappeltelers nog steeds overwegen om hun gewas te vroeg tegen de schimmelziekte alternaria te behandelen.

Ervaar je bewaarproblemen, probeer dan naar de oorzaak te zoeken en hier lessen uit te trekken.

Aardappelen bewaren vraagt kennis en infrastructuur

Aardappelen

De meeste aardappelen liggen nu ongeveer een maand in bewaring. Partijen die in goede omstandigheden gerooid werden, zijn ondertussen droog. De wondheling is achter de rug en de inkoeling is ingezet. Tegen begin december mag de streeftemperatuur bereikt worden.

2021 werd gekenmerkt door een ongekend hoge druk voor de aardappelziekte.

2021: het jaar van de aardappelziekte

Aardappelen

De zomer van 2021, van half juni tot eind augustus, vormde één ononderbroken periode van infectiekansen voor de aardappelziekte Phytophthora infestans. Een ongekend hoge ziektedruk en algemeen verspreide aantastingen waren het gevolg.

Dit was Interpom Primeurs 2018

Interpom 2018

Interpom Primeurs zit er weer op voor dit jaar. Ongeveer 20.000 mensen zakten af naar de beurs voor de nieuwigheden in de machinewereld, de laatste informatie over aardappelen, of gewoon... voor de gezelligheid. Want het blijft een beurs van ontmoetingen. Een frietje en een biertje kunnen dan zeker niet ontbreken. Herbeleef de beurs, en misschien herken je jezelf ergens tussen de foto’s.

Oorspronkelijk stond aardappelen overladen ten velde in de belangstelling en was reinigen maar bijzaak. Nu is dit reinigen naar hoofdzaak geëvolueerd. Belgische constructeurs lijken de weg geplaveid te hebben voor deze systemen.

Trends bij verladen en transporteren van aardappelen

Aardappelen

In een eerder artikel stonden we stil bij welke trends zich afspelen bij het planten en rooien van aardappelen. In dit artikel staan we stil bij het materiaal dat nodig is om aardappelen te verladen en te transporteren.

Vermijd bij de aankoop paperpots met gedraaide wortels, want dat toont zich in de oogst als gedraaide en dus moeilijk verkoopbare bataat.

Lokale teelt bataat moet geoptimaliseerd worden

Groenten

Bataat, ook wel gekend als zoete aardappel, wordt steeds populairder in Vlaanderen. De verkoop stijgt, en is nog steeds stijgende. “We denken niet dat dit snel zal stilvallen”, aldus onderzoekster aan het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Annelien Tack. De productie is echter nog beperkt. Door onderzoek wil men de knowhow rond de teelt wat opkrikken.

Aardappeltelers willen graag een werktuigcombinatie die alle werkzaamheden doet van diepwoelen tot drempelvorming. Voor getrokken machines is er steeds meer interesse.

Aardappelrooiers en -poters: plantcombinatie en vierrijige rooier gewenst

Aardappelen

In dit artikel proberen we een overzicht te krijgen van het materiaal dat door de Belgische aardappelsector gebruikt wordt voor het planten en rooien van aardappels.

Van februari tot september, men zat geen dag stil om de nieuwe loods op tijd opgebouwd te krijgen.

De innovatieve loods bij Watté: Zo’n geavanceerde loods garandeert de kwaliteit van mijn aardappelen

Interpom

Iedereen die aardappelen teelt, is het erover eens: de zorg op het veld is het halve werk. Eens van het veld gaan de knollen de loods in voor ettelijke maanden. Akkerbouwer Johan Watté koos voor een kwalitatief betere loods met de nieuwste technologische snufjes. Een loods met alles erop en eraan, klinkt het. “Enkel de frigokoeling ontbreekt nog.”