Waalse regering zet kwart Europese landbouwmiddelen in op 'ecoschema's'

Voor ecoregelingen wordt in Wallonië een bedrag van 345 miljoen euro voorzien.
Voor ecoregelingen wordt in Wallonië een bedrag van 345 miljoen euro voorzien. - Foto: P-Y L

Het Europees parlement en de lidstaten bereikten vlak voor de zomer na lang onderhandelen een akkoord over het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, nog altijd goed voor bijna 40 % van de Europese begroting. Daarin wordt voor het eerst ook geld voorzien voor 'ecoschema's', om de Europese landbouw te vergroenen. Vanaf 2023 gaat een kwart van de directe steun aan boeren naar dat groener beleid.

De Waalse regering heeft nu een strategisch plan klaar met de verdeling van de middelen voor Wallonië. Daarin wordt 26 % voorzien voor de ecoschema's, kondigde de ploeg van minister-president Elio Di Rupo aan, iets hoger dan de Europese drempel dus. Het gaat om een bedrag van 345 miljoen euro. Dat geld komt volgens minister van Landbouw Willy Borsus (MR) vrij omdat de veestapel in Wallonië gestaag inkrimpt, waardoor de steunbedragen aan die sector vanzelf afkalven.

Commissie springt billijker om met de opgelegde deadline

Het strategisch plan had eigenlijk al op 1 januari bij de Europese Commissie moeten liggen, maar omdat de onderhandelingen zelf zo lang hebben aangesleept besliste de Commissie wat billijker om te springen met die deadline. Tot nog toe hebben 19 lidstaten hun strategische plannen ingediend.

Vlaanderen en Wallonië dienen elk een eigen plan in, omdat landbouw geregionaliseerde materie is. Aan Vlaanderen loopt het openbaar onderzoek over het plan nog tot 14 maart, al is de regering intussen wel informeel in overleg met de Europese Commissie.

Belga

Meest recent

Meest recent