Startpagina Paarden

Tienen wil Paardenprocessie laten erkennen als erfgoed

Tienen wil 2 culturele evenementen in de stad, de Paardenprocessie en het Dertienmaal, laten opnemen in de Vlaamse inventaris voor immaterieel erfgoed.

Leestijd : 1 min

Het proces tot erkenning is in maart vorig jaar opgestart. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het dossier. Op 15 april dient de stad het project in bij de Vlaamse overheid. De Paardenprocessie is een eeuwenoude traditie, die normaal gezien jaarlijks plaatsvindt op paasmaandag. Duizenden bedevaarders en honderden ruiters trekken dan naar de Tiense berg in Hakendover, deelgemeente van Tienen, waar de paarden 3 toeren galopperen rond de bedevaarders. Het is jaarlijks een van de grootste processies in België.

Het Dertienmaal is een bedevaart tussen de kerk van Hakendover en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen in Grimde. De afstand tussen beide gebouwen wordt 13 keer afgelegd, naar een traditie die teruggaat tot de zevende eeuw. Volgens de legende werd de kerk van Hakendover gebouwd door 13 mensen, maar kwamen er slechts 12 arbeiders hun loon ontvangen. De dertiende persoon was de ‘Zaligmaker’, vandaar dat de kerk van Hakendover de naam "Kerk van de Goddelijke Zaligmaker" draagt.

Belga

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken