Startpagina Paarden

Toenemende in- en uitvoer van Vlaamse Paarden

Het stamboek van het Vlaams Paard werd opgestart in 1993 met de import van één hengst uit Canada. Ondertussen worden opnieuw heel wat paarden naar het buitenland geëxporteerd. Uiteraard dient men de fokkerij in België nog steeds van vers bloed te voorzien, en dit zal wellicht nog jaren duren. Daarom werden recent opnieuw 5 Vlaamse Paarden uit de USA geïmporteerd.

Leestijd : 3 min

Het stamboek van het Vlaams Paard kent in de USA haar grootste bekendheid door de fokkerij en het gebruik van het ras bij de Amish people, die ook anno 2022 al hun veldwerk met paarden verrichten.

Vijfmaal import uit USA

Van de 5 nieuw geïmporteerde paarden zijn er 4 merries en 1 hengst. Stal Talpe, die al jaren garant staat voor de import van nieuwe bloedlijnen, kocht in 2022 de driejarige L Valley Prince Piper. Piper is een roodvos uit de bekende hengst Country Road Prince en voor de moederlijn tekent Lor- Rob Final Tally. Deze Lor-Rob Cheap Trickdochter leverde reeds meerdere producten die zowel op de veilingen als bij prijskampen mooie resultaten behaalden. Met deze import komt voor het eerst een nakomeling van Country Road Prince naar België. Prince leverde in de USA heel wat keurings- en verkoopstoppers, met onder andere de merrie Weeping Meadow Alaina, die in het voorjaar van 2021 op de Gordyville sale voor 5.000.000 US dollar van eigenaar veranderde. Van de 4 merries blijven er 2 in België: 1 gaat naar Duitsland en 1 merrie gaat net over de Franse grens naar Bailleul. De Franse gerenommeerde fokkerij ‘Van Belle’ koos voor de 3 jaar wordende Royal E Angie een merrie die ondanks haar jonge leeftijd mooie keuringsresultaten behaalde. Casco’s Leah en Spring Hollow Carmen blijven in België. Marc Mahieu (Mahieu Metaalbouw), die al jaren mee timmert aan de uitbouw van de fokkerij, krijgt de grootramige Casco’s Leah, een Stoney Lake Extremedochter, op stal om zo zijn bloeiende fokkerij te vervoegen. Spring Hollow Carmen zorgt dan weer voor de verdere groei van een bekende fokkerij in West-Vlaanderen. Deze Hickland Houstondochter heeft gezien haar origine alles in zich om mooie resultaten in de fokkerij te brengen. Naar Duitsland gaat de 5-jarige merrie Hickland Ivanka. De familie Pothoff krijgt hiermee haar 4de Vlaams Paard op stal. Alle merries stammen uit bloedlijnen waarvan nog nooit eerder paarden werden overgebracht, vandaar hun meerwaarde.

Driemaal export naar India

Het afgelopen jaar verhuisden heel wat Vlaamse Paarden naar het buitenland. Zowel Duitsland, Slovakije, Hongarije, China en India steken hun interesse niet onder stoelen of banken en komen geregeld naar België voor de aankoop. Zo werden recent drie Vlaamse Paarden vanuit Stal Talpe naar India geëxporteerd. Uit de stallen van Jef Dierckx in Geel vertrok de 3 jaar wordende hengst Ziko van de Krompaalhoeve, zoon van Circle W Maxamillion. Hij mag als fokproduct uit de fokkerij van de familie Dierckx het stamboek in India vertegenwoordigen. Verder vertrok ook de achtjarige merrie Thess van de Overhekerhof, dochter van de oud-kampioen Circle W Maxamillion, met haar merrieveulen Bellerose Magic’s Princess. Thess werd meerdere malen jeugdkampioene en leverde reeds een bijzondere bijdrage aan de fokkerij van het Vlaams Paard. Nu wordt het uitkijken naar het aankomende veulenseizoen en de verdere uitbouw van een florerend stamboek van trekpaarden in ons land.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken